Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Prima TV, ca analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate de 16%, aplicate veniturilor bugetare si pensiilor de peste 4.500 de lei pe luna, potrivit Agerpres.

Seful Executivului a precizat ca taxa de solidaritate ar urma sa se aplice, daca se va decide, din anul 2013, numai pe suma care depaseste pragul de 4.500 de lei, nu pe intregul venit. Premierul a precizat ca taxa nu se va aplica zonei private, pentru ca aceasta "deja a suferit" destul de pe urma crizei economice.

Astfel, bugetarii ar urma sa plateasca impozitul pe venit de 16% pe intregul venit de 4.500 de lei plus taxa de solidaritate de 16% numai pe partea din venit care depaseste 4.500 de lei.

"Pentru mine venituri mari sunt cele peste 4.500 de lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate", a declarat Victor Ponta.

Primul-ministru a precizat ca a cerut deja Ministerului Finantelor Publice o situatie a bugetarilor si pensionarilor cu venituri de peste 4.500 de lei pe luna.

Seful Guvernului a reiterat intentia USL de a introduce din anul 2013 impozitul diferentiat pe venit, de 8, 12 si 16%, el subliniind ca impozitul de 16% se va aplica pentru 90% din populatie, iar cotele reduse doar pentru persoanele cu venituri foarte mici.

Presedintele PNL Crin Antonescu a catalogat, saptamana trecuta, proiectul unei taxei de solidaritate aplicate marilor averi (initiat de UNPR si respins, pe 22 mai, de Camera Deputatilor), drept unul populist.

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Mariana Campeanu (PNL), a declarat, joi, la Calarasi, ca este normal ca oamenii cu venituri foarte mari sa contribuie la iesirea tarii din recensiune astfel incat, pe viitor, se va analiza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate.

"Vom analiza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate pentru persoanele cu castiguri foarte mari. Nu vorbim aici de persoanele care castiga 2.000, 3.000, 5.000 de lei ca nu sunt acestea castiguri mari, ci vorbim de persoane care castiga sute de milioane de lei si eu cred ca trebuie ca in societatea noastra sa existe si aceasta solidaritate care exista in majoritatea tarilor", a spus Mariana Campeanu, intr-o conferinta de presa.

Citeste si: