V-ati gandit, vreodata, ca, intr-o buna zi, nu veti mai fi nevoiti sa faceti "lucru manual" pe computerul de la job? Ca efectuarea interminabilelor operatiuni tip copy-paste, ori gestionarea uriasului sir de email-uri cu care clientii bombardeaza compania, vor deveni facultative? Ei bine, aceasta ipoteza este, deja, o realitate, iar activitatea "mecanica" a omului care opereaza un computer la birou va deveni, in scurt timp, istorie. Robotica software (Robotic Process Automation - RPA) genereaza o schimbare radicala a raportarii omului la munca: cat mai putine operatiuni care implica doar mana si mouse-ul, si cat mai multa inventivitate ori creativitate. RPA poate fi definita ca "noua revolutie industriala" si ca marea provocare a deceniului pentru creierele din industria IT.

RobotFoto: UiPath

Un robot care ne scuteste de "copy-paste"

Tehnologie noua, aparuta in al doilea deceniu al mileniului, robotul tip RPA este un soft care citeste interfata computerului si actioneaza asupra ei ca un utilizator uman. La actualul nivel de dezvoltare a soft-ului, robotul poate accesa butoane ale sistemului de operare ori ale programelor implicate in operatiunile zilnice repetitive ale angajatilor unei companii (excel, de exemplu), copiaza, transfera, verifica si transmite date din aceeasi sfera de activitate. De pilda, un robot software setat ca atare poate citi si valida emailuri, poate gestiona formularele electronice cu care opereaza o banca sau o companie de asigurari (inclusiv transferurile de bani), ori poate inregistra, fara probleme, toate intrarile si iesirile de bunuri si de bani dintr-un departament de achizitii al unei companii. Domeniile de aplicabilitate sunt vaste: de la deja mentionatele finante sau achizitii, pana la resurse umane, servicii clienti, sau chiar sanatate publica.

Tehnologie revolutionara, boom de piata

Noutatea absoluta a robotilor software, caracterul inovativ al acestei tehnologii, si, mai ales, utilitatea pe care acestia o prezinta pentru marii actori economici, a caror activitate zilnica presupune milioane de procese repetitive, fac ca piata acestui tip de soft sa creasca exponential. Estimarile moderat-pesimiste suna cam asa: la nivel mondial, de la 200 de milioane de dolari in 2013, tranzactiile vor sari la 5 miliarde de dolari, in 2020. Pe de alta parte, optimistii au curajul sa afirme ca, in acelasi interval, boom-ul robotilor va fi chiar mai mare. Estimarile optimiste au sanse mari sa se adevereasca, daca tinem cont ca principalul efect al implementarii robotului software de catre orice companie este cresterea semnificativa a productivitatii prin reducerea muncii cu valoare adaugata scazuta a angajatilor. Daca mai punem la socoteala si cresterea acuratetii si a timpului in care sunt rezolvate task-urile repetitive, suntem tentati sa le dam dreptate optimistilor...

O provocare pentru creiere

Efectele implementarii robotilor software suna ingrijorator pentru unii, existand temerea pierderii unui numar urias de locuri de munca. Oamenii care produc roboti software nu impartasesc aceasta viziune. Daniel Dines, CEO UiPath, compania romaneasca producatoare de roboti software RPA (deocamdata, unic producator in toata Europa continentala), explica faptul ca robotii software nu preiau suta la suta din activitatile repetitive pe care le desfasoara un angajat, ci doar pe acelea care nu reclama o analiza complexa inainte de a lua o decizie. Potrivit lui Dines, utilizarea pe scara larga a robotilor software, va stimula orientarea oamenilor catre activitati care implica mai multa creativitate si inventivitate, din aceasta avand de castigat si compania angajatoare, si angajatul. "Am curajul sa afirm ca robotul software genereaza, in era computerului, o revolutie a muncii similara benzii lui Ford, in epoca industriala", spune Daniel Dines.

Foarte probabil, robotii software vor genera o revolutie a muncii, in primul rand, in domeniul IT, productia si perfectionarea acestora, precum si piata in expansiune, fiind o reala provocare pentru creierele din domeniu...