Opt probleme despre taxarea bacsisului ridicate de un cititor HotNews.ro
1. In 90% din cazuri cand las bacsis ma si ridic de la masa. Cui va mai aduce ospatarul bon fiscal?
2. Daca si vreau bon sau il astept, il voi pune pe ospatar sa faca un drum in plus sau sa ma intrebe inainte: Doriti sa lasati bacsis? In orice situatie calitatea serviciilor va scadea.
3. Cum poate sti un patron de restaurant cati bani are efectiv in buzunar un angajat? Normal ar fi sa fie amendat cel care umbla cu banii, respectiv ospatarul, casierul sau barmanul. Nu poti sanctiona localul pentru ce face angajatul. Atata vreme cat nu e minor sau fara drepturi civile raspunderea ar trebui sa fie a angajatului.
4. Cu aceasta lege orice firma din Romania este la mana angajatului. Vine unu cu 301 la el in buzunar si uite necazu. Asta da comunism.
5. Nu se specifica nicaieri cum se plateste impozitul de 16 %. Sunt zvonuri ca s-ar retine la sursa. Dar in Ordonanta nu se specifica.
6. Daca tot sunt fiscalizate ciubucurile... Vor fi ele recunoscute de banci pentru un eventual credit?
7. Ce va face ANAF daca verificand banii unei caiere de la un hipermarket va gasi in portofel 1000 RON (pe care nu i-a declarat la caiet dimineata). Va inchide tot lantul respectiv? Sau va inchide ochii? Cum poti sanctiona o firma care nici macar nu e din Romania fiindca un angajat nu declara o suma?
8. Guvernul prezuma ca toti angajatii sunt corecti (vor bona bacsisul, vor declara sumele avute aupra lor, vor da buna ziua), in tip ce sanctiunile sunt ale firmelor. Ca si cum toti angajatii romani sunt niste prosti (n.red.- termen schimbat fata de cel original) care pentru 5 lei se arunca in cap fara sa analizeze ce fac.
Comentariul a fost postat de cititor la articolul care anunta introducerea noului impozit pe bacsis

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Guvernul doar mai cauta sa scoata bani de undeva fara sa deranjeze firmele prietene.
in cazul bacsisului, indiferent cum se intampla, trebuie inceputa impozitarea acestuia, indiferent cat de imperfecte sunt inceputurile.
nu exista societati sau culturi ideale. toate au inceput deja. vrem civilizatie? bacsisul trebuie taxat. simplu, scurt si la obiect.
ar fi cazul sa punem intrebari impertimente in cazul unor probleme mai presante: sanatatea, educatia, faptul ca politia+jandarmeria inca te poate legitima efectiv oricand, chiar daca nu ai facut nimic, desi articolul din lege cere ca agentul sa aibe un motiv justificat, samd.
chiar ar trebui sa-mi pese mie de toti sarlatanii din comertul romanesc. bacsis se primeste in special in servire si acolo trebuie sa existe lege si controale mai dure.
Fiscalizarea bacsisului este un banc. Prost. Partea nasoala e ca ne-am obisnuit cu aceste glume de legi si nu mai avem absolut nicio reactie.
Asteptam cu interes legea care sa fiscalizeze bacsisul lasat la plata bacsisului fiscalizat. Ce guvern de ridicoli...
Întreaga idee din spatele a ceea ce denumim bacșiș este răsplata oferită personal cuiva pentru că a oferit ceva ”în plus” față de prețul produsului sau serviciului respectiv. Eu doresc să-i ofer acelui chelner/medic/frizer etc. bani de o cafea, pentru că m-a făcut să mă simt bine. Este ca și cum i-aș da bani puștiului sau fratelui meu. Cum naiba să impozitezi așa ceva? Suma pe care i-o dau este valoarea netă a ceea ce doresc să-i ofer, nu valoarea netă plus un supliment pentru îngrășarea statului.
daca legea ar pune impozit pe profit, am putea avea alta discutie. dar asa cum este acum, inseamna ca ospatarii sunt mai presus decat restul fraierilor. pai nu e normal asa. sa plateasca impozit.
Pai eu nu vreau sa aiba statul bani de redistribuit, ca de obicei ii redistribuie scump si catre ei prin interpusi. Eu vreau sa ramana banii la cei care muncesc pentru ei.
Mai nou multe restaurante includ un "service charge" pe nota de plata ceea ce inseamna ca platesti un mic bacsis automat iar daca lasi peste intra automat in buzunarul ospatarului nefiscalizat.
Nicaieri in ordonanta lu' peste nu scrie ca acei bani sa ramana la angajat chiar si asa fiscalizati. Nu am auzit ca la dezbateri sa fi fost invitati si cei care lucreaza ca ospatari sau barmani, Ci doar patronatele care au evident castig de cauza. Unde in lumea asta se elibereaza 2 bonuri?! Ce calitate a serviciilor se mai ofera?! Aaa daca ospatarul nu avea salariul minim pe economie si patronul era obligat prin aceasta ordonanta sa dea banii angajatilor era altceva dar asa interesul este doar al proprietarilor. Ordonanta facuta pe genunchi fara sa se studieze si sa se cerceteze absolut nimic inainte. Oameni fara nici o pregatire financiara care alearga doar dupa interesele lor si atat.
sa nu uitam insa ca si functionarul de la stat ar trebui sa-si declare sumele de bani cu care vin la serviciu, nu de alta dar sa poata sa-i fie impozitat ciubucul pentru te miri ce serviciu ti-ar face (eliberarea unei adeverinte, vreo aprobare, ceva p-acolo).
Cel puțin din anii 1960. Adică atunci cînd au ieșit la pensie juriștii formați înainte de război. Tatăl meu, avocat, îmi arăta raftul cu ”Legi, decrete și hotărîri”: pînă la ceașcă apărea un volumaș pe an; apoi volumul s-a îngroșat, pînă cînd a trebuit spart în două; apoi în trei ș.a.m.d.
Analfabetismul țărănoilor școlarizați ”pe puncte”, combinat cu perversiunile comuniste, dădea năvală.
Vă invit să ÎNCERCAȚI a citi măcar 100 de pagini din Monitorul Oficial al anilor 1990 - dacă rezistați sînteți un monument de răbdare.
Dar nici un ”specialist” în lingvistică nu ia poziție - ei ne aburesc cu greșeli minore ale limbajului curent.
Ăștia ni-s ”intelectualii”.
Cat despre banci, probabil vor lua venitul in considerare, dar la fel ca la profesiile liberale, va fi incadrat la o clasa sporita de risc.
La medic il apuca durerile/usturimile de la intepatura sau dezinfectant si se schimba starea de spirit.
Daca voiau sa fiscalizeze puteau sa impuna o suma forfetara decenta, fara hartii inutile, fara modificari de casa de marcat, etc.
In ritmul asta urmatorul pas va fi probabil sa ma puna chelnerii sa depuna declaratii pentru bacsis iar clientii sa stea ca idiotii dupa ce mananca sa astepte hartiile emise de casa de marcat.
Locuiesc in Olanda si calatoresc saptamanal (munca) in cca 10 tari (aceleasi) din Europa. In Romania (si BG, UA, RU, etc) pana acum nu lasam bacsis daca nu-l puteam plati cu cardul (cash-ul e in buzunar, tranzactia cu cardul e fiscalizata). Sa speram ca se va schimba ceva acum ca se legalizeaza (inteleg ca nu e perfect, dar e un pas). Eu toate cheltuielile mi le decontez (inclusiv bacsisul platit), motiv in plus sa vreau sa primesc bon pe banii platiti.
In Statele Unite chelnerii mizeaza pe veniturile din bacsis. Si e impozitat (se face o estimare si se impune forfetar, daca n-ai facut bacsisurile alea platesti din buzunar). In toata lumea civilizata cu asfalt si cosuri de gunoi se impoziteaza, nu vad care-i problema in RO ?
PS Singura tara in care ma intreaba taximetristul daca vreau stampila pe bon din cele 10 este ... ghiciti.... da, corect, Romania :-))
La cum te vad cred ca si sotiei ii aduci bonul cand ii cumperi un cadou. Si presupun ca il si decontezi. Ai calatorit degeaba atata, nu ai invatat nimic.
Taximetristul te-a intrebat daca vrei stampila pentru ca din nou legea in Romania e interpretabila. Teoritic bonurile fiscale sunt valabile si fara stampila. Practic insa la un eventual control inspectorul poate interpreta legea in favoarea statului si bonurile respective pot fi facute de inspector nedeductibile la calculul impozitului. Asa incat, unele servicii contabile accepta bonuri de taxi fara stampila altele nu.
Inapoi la topic: eu platesc 52% impozite si taxe in Olanda, bani de care si vezi ceva - apropo. Sunt foarte generos daca imi dai bon si imi arati ca virgula contribui si tu la scoli, sosele, asistenta sociala, etc. Daca nu, nu primesti nimic. Regulile care mi se aplica mie trebuie sa ti se aplice si tie. Ala e venit, nu e nici un cadou, nici macar nu stii cum il cheama pe chelnerul ala, sa fim seriosi. Daca vrei sa-l apreciezi personal, ia-l cu tine in vacanta, invita-l in oras, cumpara-i ceva de ziua lui...
Dar oricum, chestiile astea va repugna pentru ca nu incorporati de ce legea trebuie respectata: pentru ca legile sunt pentru binele comunitatii. Taxele si impozitele se platesc pentru binele comunitatii. O sa-mi permit sa generalizez, dar in RO paradigma este cum sa pacalesc statul, cum sa fur sa nu ma prinda, cum sa nu dau zapada din fata casei, cum sa nu strang mizeria de pe jos, cum sa ma eschivez de la voluntariat. Asa ca fractura e mai mare, nu se rezolva doar cu niste norme mai bune de aplicare a legii "bacsisului".
Apropo, imi permit sa fac generalizarea de mai sus pentru ca economia neagra / subterana in RO era de 28.4% din PIB in 2013, cca 40 miliarde de EUR. Ca sa nu discutam discutii.
Cine ridica putin capul cu o firma mica e bagat inapoi in cazanul cu smoala.
Nu spun ca nu trebuie corectitudine dar banii la buget se aduc si altfel nu doar strangand de gat mici contribuabili fie ele firme nu neeaparat persoane fizice.
O sugestie pentru guvern firme mari cum ar fi UTI cu contracte pe banda rulanta cu relatii in securitate,firmele lui Hrebenciuc ,firmele securistilor care au devalizat Romania,firme de export materie lemnoasa ale UDMR,aste au fraudat la greu Romania.
Ii intreaba? -"Nu va suparati, cati bani aveti asupra dvs.?". -"N-am niciun ban, evident!"
Va fi penalizata toata firma fiindca angajatul vrea sa-si ia un pachet de guma de la chiosc?
Va fi interzis complet cash-ul ?
Prostia lui Ponta e fara limite.
In pincipiu firmele sunt responsabile pentru prestarea de servicii.
Cand un pacient moare intr-un spital, institutia este de vina.
Este totusi de datoria unei institutii (firma) sa faca o ancheta interna si/sau sa stabileasca niste proceduri prin care firma functioneaza.
Daca un angajat aduce daune unei firme, atunci el poate fi dat in judecata. Simplu!
In Germania se vine cu POS-ul la masa si se da bonul pe loc, apropos :)
De aceea spun ca intrebarile au toate un raspuns, nu a reinventat nimeni roata.
Despre ce putem discuta este daca dorim acest nivel de civilizatie. Pentru ca, dragi cetani, civilizatia costa!
Nu e data, se face!
Eu mai văd o problemă. Vine angajatul cu 300 de lei în buzunar, la prânz vrea să comande ceva, sau îi e livrat un pachet prin curier la muncă, sau, într-un fel sau altul, cheltuie 200 de lei. Primește 400 de lei bacșiș în ziua respectivă.
La sfârșitul zilei, are 300-200+400 = 500 de lei în buzunar. Cum se calculează situația?
Trebuie să declare că la prânz a cheltuit 200 de lei? Trebuie bon pentru asta?
Deci in mod normal, situatia nu este ca la ora 8 dimineata are 300 in buzunar, iar cand iese din tura are 300 + bacsis, ci un pic mai complicata. Acum se cere bin fiscal la orice, inclusiv la castraveti la pita, dar daca Ionescu a adus 300 ca sa si plateasca datoria fata de Georgescu, care ii imprumutase banii saptamna trecuta, pina ia salariul?!
Cand vrei sa cumperi ceva, pontezi fisa, iesi la vestiar si platesti. La locul de munca nu ai bani care sa se "amestece".
Si pe doctori ii intreaba cati bani au la ei? Ii si perchezitioneaza? Dar daca poate, dupa o saptamana, inspectorul face o criza biliara, mai are curaj sa se mai duca la acelasi medic?
Daca tot voiau sa faca asta, trebuia sa interzica bacsisul si sa oblige institutia sa treaca serviciile direct pe bon (acelasi bon). Restaurantul stabileste si anunta clientul dinainte care e pretul serviciilor (7%, 10% etc), se trec pe bon automat.
Nu e solutia perfecta pentru ca unii poate nu vor sa dea bacsis, alti vor sa dea mai mult dar e mult mai bine decat ce au facut acum.
Daca in spitale e interzis (asa cum observa cineva mai sus) de ce in restaurante este permis?
Doar legile sunt facute de ei pentru ei ( de cele mai multe ori)
In care alte tari il vezi pe chelner aducand bon pentru bacsis si controlat prin buzunare?
A face bon fiscal separat pentru fiecare consumator e una, a face bon pentru bacsis si a crea in acest fel documente si sisteme de urmarire contabila e alta. Ca sa ma exprim pe intelesul tau...costa mai mult urmarirea decat sumele care se vor strange. La asta se adauga timpul pierdut.
Imi place cum sunt luat pe sus, plin de hateri pe-aici: sunt zgarcit, te exprimi pe intelesul meu, am calatorit degeaba, n-am invatat nimic, etc... :-))))
Te face sa te simti mai important, ai o satisfactie personala cand tratezi asa alti oameni ? In Germania faci la fel sau doar pe forumurile din Ro ?
Si revenind la topic, in Germania bacsisul e fiscalizat sau nu ? :-))))))) Sau chiar e considerat un "cadou cuiva care iti presteaza un serviciu, nu e ceva obligatoriu si a fost deja odata impozitat in momentul in care tu ti-ai declarat veniturile" ? Sau pe nemti inca nu ai reusit sa-i schimbi ?
Sa presupunem ca intentionezi sa iti cumperi bunuri si servicii de cei 57 de lei. In acest moment, la un cuantum al TVA de 24%, rezulta ca 11 lei zboara pe TVA, deci utilizezi efectiv 46 de lei pentru a achita valoarea reala a produselor.
Din pacate, multe produse contin accize (de exemplu, combustibilii - poate ai masina). Accizele sunt prezente si in cazul tigarilor, dar hai sa presupunem ca nu ai vicii.
Luand deci in calcul accize, impozite pe imobile si mijloace de transport, posibil ceva amenzi si alte gaselnite ale statului de a-ti lua bani din buzunar, in realitate max. 1/3 din salariu iti este disponibila pentru a cumpara produse si servicii.
Cam asa functioneza societatea moderna peste tot. Cu marea diferenta ca, la noi, o buna parte din banii colectati prin taxe sunt furati, in loc sa fie utilizati in folosul comunitatii.
Si de aici vine plata "la negru" a unor produse si servicii. Cand instalatorul iti spune ca reparatia te costa 100 lei fara factura sau 124 lei cu factura ce faci? Daca nu poti deconta factura aia sau s-o deduci de la impozitul tau pe venit, mai bine dai 100 "la negru" si-ti mai raman ceva bani in buzunar.
Pentru cei care cred ca e imposibil de determinat suma, nu, nu e. Ori declari bacsisul primit, ori se aplica impozit forfetar, pe o suma teoretica. Credeti-ma pe cuvant, e mai ieftin sa declari. Sigur, exista sanse sa se declare mai putin. Exista si amenzi. Eu inca sper ca vom fi cinstiti intr-o zi.
Guvernantii nostri sunt nesfarsit de prosti si nu sunt in stare sa THINK BIG. Niste carpaci lipsiti de viziune!
Veniturile la buget, provenite din impozitarea bacsisurilor vor folosi la remedierea problemelor? Sau la plata studiilor de fezabilitate inutile?
E totul extrem de simplu. Daca Statul imi este partener si ma ajuta, ma sprijina si ma protejeaza, atunci si eu il ajut pe el, declar bacsis, platesc totul la virgula si la timp. Asa fac partenerii se ajuta intre ei.
Pe de alta parte, cand statul ma jupoaie, imi ia si ultima bucatica de la gura, face tot ce poate ca sa ma jecmaneasca, cand in fata oricarui functionar eu sunt infractor pana la proba contrarie, cand banii mei, pentru care doar eu stiu cat am transpirat, in loc sa se duca in autostrazi, spitale, educatie si alte domenii de interes public, se duc in buzunarele parlamentarilor ce fura tot ce se poate fura, atunci eu ce sa fac? Sa le mai dau si mai multi bani tot lor, sa aiba mai mult de furat?
Cand exista o lupta permanenta intre Stat si cetatean, degeaba vine Statul sa se planga ca cetateanul incearca sa-l fenteze.
Ca in orice situatie, pestele de la cap se impute. Cand Romania va avea o clasa politica imaculata si orice "deraiere" de la normalitate va fi sanctionata, atunci si poporul va pune umarul in aceasta constructie. Pana atunci, sunt doar vorbe si un foc de paie inutil.
In tara in care parlamentarii se lupta cu justitia sa scape de puscarie, in tara in care premierul este un plagiator dovedit, in tara in care seful senatului a trimis un biletel la fostul presedinte ca sa-si scape un prieten (Patriciu) de inchisoare, in tara in care unul ca Hrebenciuc fura paduri intregi... (iar lista e atat de lunga incat ar trebui sa scrii zeci de volume doar in insiruirea aceasta) in aceasta tara credeti ca poporul priveste Statul ca pe un partener, sau ca pe cel mai mare HOT?