Mai mult de jumatate dintre companiile cu active de peste 1,5 milioane de euro, prezente in economia romaneasca, sunt in insolventa iminenta sau in dificultate, a declarat, marti, seful unei case de insolventa.

InsolventaFoto: rebateinsolve.ie

Directorul general al CITR Group (Casa de Insolventa Transilvania), Andrei Cionca, a atras atentia asupra faptului ca scaderea numarului de insolvente nu este un indicator cantitativ concludent despre starea economiei romanesti, relateaza Agerpres.

"60% dintre companiile din economia romaneasca avand active de peste 1,5 milioane de euro sunt in dificultate, se confrunta cu un impas financiar si trebuie sa faca ceva. Atrag atentia asupra faptului ca aceste companii sunt in insolventa iminenta sau in dificultate", a spus practicianul in insolventa si administrare judiciara.

"Vorbim aici de multe companii mici si medii din Romania. Concluziile care reies de aici sunt ca scaderea numarului de insolvente este un indicator cantitativ neconcludent despre starea economiei romanesti. Companiile aflate in impas si care au trecut prin insolventa nu si-au revenit semnificativ", a mai spus Cionca.

Lichidatorul a aratat ca,in primele trei luni din 2015, numarul companiilor din Romania aflate in insolventa a scazut cu 56% fata de anul anterior, dintre care 84% erau reprezentate de companii care nu aveau activitate.

"Perceptia, la ora actuala, fata de insolventa din Romania este ca numarul companiilor aflate in insolventa a scazut cu 56% in primele trei luni, dar la o analiza mult mai atenta incercam sa vedem care sunt cauzele acestei scaderi: este vorba despre o insanatosire a economiei romanesti sau vorbim despre efectul a altceva?", a spus reprezentantul CITR Group.

Potrivit acestuia, in anul 2013, au fost 8.402 cazuri in care au fost deschise proceduri generale de insolventa pentru companii, iar alte 21.000 de cazuri au vizat deschiderea de proceduri simplificate, pentru companii care nu aveau fonduri sau active. In 2014, pana la intrarea in vigoare a noii legi a insolventei, au fost doua situatii, respectiv 5.547 de companii aflate intr-o procedura generala a insolventei si 12.936 de companii confruntate cu proceduri simplificate.

"Ulterior, dupa intrarea in vigoare a noii legi, s-au deschis 1.309 proceduri generale si 1.599 de proceduri simplificate. Scaderea a fost cauzata, spunem noi, de introducerea pragului de 40.000 de lei impus de Legea 85/2014 pentru deschiderea procedurii. O alta cauza a fost ca majoritatea companiilor mici au fost lichiditate sau radiate. Din totalul companiilor intrate in insolventa in anul 2014, un procentaj de 84% erau companii fara active, fara bunuri', a precizat Andrei Cionca.

Conform datelor de la Registrul Comertului, numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primul trimestru din acest an, cu 57,59%, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, ajungand la 2.884 unitati. Fata de nivelul din luna februarie, in martie, numarul firmelor intrate in insolventa a crescut cu 52,18%.

Cel mai mare numar a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, respectiv 576, in scadere cu 51,27%. Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Constanta cu 145 (-33,79%), urmat de judetele Bihor si Maramures cu acelasi numar de insolvente, respectiv 143.

In primul trimestru au fost inmatriculate 29.558 persoane fizice si juridice, cu 0,9% mai multe decat in aceeasi perioada din 2014. Cele mai multe inmatriculari au fost realizate in Bucuresti, respectiv 5.052, pe locurile urmatoare aflandu-se judetele Cluj, cu 1.515, si Timis, cu 1.230.

Din punct de vedere al clasificarii CAEN, cele mai multe inmatriculari, 8.414, au fost inregistrate in domeniul "Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor", in scadere cu 15,29% fata de ianuarie - martie 2014.