Telefonul mobil receptioneaza si emite unde radio, iar pentru siguranta oamenilor in certificatul de conformitate al oricarui telefon cumparat producatorul asigura ca nivelul de expunere la undele radio este sub limitele recomandate international. Este vorba de indicele SAR (rata specifica de absorbtie a radiatiilor electromagnetice), iar limita acestui indicator in UE este de 2 Wati/kilogram raportat la 10 grame de tesut uman. Daca exista plangeri sau dubii ca producatorul ar spune adevarul, o autoritate de reglementare in comunicatii si chiar orice consumator poate verifica aceasta in laboratoare speciale. In Romania un astfel de laborator este la Craiova, iar HotNews.ro a realizat un reportaj pentru a vedea cum se masoara mai exact aceste radiatii, cat dureaza, cat costa si cine este interesat de rezultate.

La masurarea radiatiilor emise de un telefon mobil se foloseste un dispozitiv numit "fantoma", care are forma capului. In dispozitiv se introduce un lichid cu proprietati electrice care imita tesutul uman. Pentru a stabili nivelul emisiilor, in telefon se introduce un SIM special si se conecteaza la o statie de telecomunicatii proprie laboratorului dupa care se initiaza convorbirea. Pentru stabilirea indicelui SAR echipamentul obliga telefonul sa emita la putere maxima. Laboratorul ICMET din Craiova este singurul acreditat din Romania pentru masurarea SAR, dar in care in circa un an si jumatate de functionare nu s-au facut masurari decat pe circa 15 modele de telefoane mobile, in conditiile in care firmele introduc in piata telefoane deja acreditate in UE.

Luna trecuta, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat o licitatie de peste 3,4 milioane euro pentru realizarea in satul Prejmer din judetul Brasov a unui laborator acreditat de incercari electromagnetice unde se vor putea face printre altele si masuratori SAR (rata specifica de absorbtie a radiatiilor electromagnetice) pentru telefoane mobile sau alte aparate electrice. Acesta nu va functiona pe baze comerciale ca celelalte si va fi destinat exclusiv controlului echipamentelor telecom si electrice (rasnite, televizoare..etc) dupa ce au fost introduse in piata. Pana acum, pentru anumite verificari ANCOM a apelat la facilitatile laboratorului din Craiova.