Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a declarat luni ca "Romania este pe lista tarilor in care IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati". A doua zi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a intarit afirmatia salutand public intr-o intalnire oficiala cu secretarul de stat Hilarry Clinton "deja luata decizie de infiintare a 3000 de noi locuri de munca". In ciuda acestor declaratii, oficialii IBM Romania au spus pentru HotNews.ro ca nu dispun de detalii privind un proiect de anvergura in Romania in perioada urmatoare. De unde aceasta nepotrivire? Sorin Apostu, primarul din Cluj-Napoca, confirma discutiile cu IBM dar spune ca acestea erau condifentiale. "Nu este bine ca s-a lansat public acest subiect. Romania ramane in cursa cata vreme este confidential", a precizat o alta sursa guvernamentala.

Valerian Vreme si Teodor BaconschiFoto: Colaj / Sursa: Agerpres

In urma declaratiilor facute pentru HotNews.ro de oficialii IBM in Romania, legate de faptul ca nu dispun de detalii privind un proiect de anvergura in perioada urmatoare in Romania, primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a atentionat pentru CityNews.ro ca aceste informatii nu trebuiau sa fie facute publice:

  • "Domnul ministru Vreme s-a precipitat. Negocierile au fost. Ne-am intalnit de cel putin opt ori, dar eu nu anunt niciodata decat atunci cand sunt in Cluj", a spus acesta.

Contactat vineri de catre HotNews.ro in legatura cu aceste afirmatii, acesta a precizat:

  • "IBM este intr-adevar interesata de Romania si de Cluj-Napoca dar discutiile sunt in desfasurare. Asta este tot ce pot discuta la aceasta ora. Este o confidentialitate impusa de partenerii nostri. Intotdeauna un investitor de asemenea calibru si potential discuta mai multe locatii din mai multe tari. Inclusiv in Romania nu este vorba doar de Cluj-Napoca", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Apostu, primarul din Cluj-Napoca.

O alta sursa guvernamentala confirma negocierile cu IBM dar si pericolul legat de dezbaterea publica a acestor planuri confidentiale.

  • "Romania este in cursa cu tari precum Ungaria, Polonia, Bulgaria, Turcia si China. IBM a transmis acestor tari sa realizeze o documentatie cu facilitatile pe care le pot oferi - costul de inchiriere a cladirilor, cati studenti exista, care sunt salariile etc. O decizie din partea IBM ar urma sa fie luata la inceputul lunii octombrie. Este vorba de o investitie de zeci de milioane de euro. Daca IBM va alege Romania, centrul ar urma sa fie deschis undeva pe la mijlocul anului viitor. Nu este bine ca s-a lansat public acest subiect. Romania ramane in cursa cata vreme este confidential", a mentionat pentru HotNews.ro o sursa guvernamentala.

De altfel, intr-o declaratie pentru Mediafax, ministrul Vreme a spus ca "ministerul Comunicatiilor lucreaza la o schema de ajutoare de stat pentru companiile care vor sa dezvolte in Romania afaceri in domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmand sa se numere IBM, Oracle, Dell si Ericsson".

Dupa declaratiile facute in aceasta saptamana de cei doi ministri, HotNews.ro a solicitat detalii din partea celor doua ministere, dar pana in acest moment nu am primit nici un raspuns.

Declaratiile ministrilor s-au raspandit in toata media locala, iar cele ale ministrului Teodor Baconschi apar inclusiv pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Citeste si:Doi ministri vorbesc despre un nou centru IBM cu pana la 3000 de angajati in Romania/ IBM Romania: Nu dispunem de detalii privind un proiect de anvergura in perioada urmatoare