Comisia Internationala pentru Comert din SUA a decis marti deschiderea unei investigatii pentru a verifica acuzele producatorului taiwanez de telefoane inteligente HTC impotriva Apple, privind folosirea ilegala a unor tehnologii brevetate, transmite BBC. HTC a facut aceasta plangere in luna august si incearca blocarea importurilor de produse Apple pe piata americana. La randul sau, Apple a facut o plangere similara impotriva HTC si multe alte mari companii sunt prinse in prezent in ceea ce este numit "un razboi al patentelor la nivel global".

Vanzarile de smartphone-uri, motorul cresterii pietei telecom inclusiv in RomaniaFoto: Gfk

BBC noteaza ca plangerea facuta in august de HTC este doar una din trei astfel de proceduri deschise impotriva Apple. Producatorul american este acuzat ca a incalcat brevete HTC in realizarea nu doar a telefoanelor inteligente (smartphone-uri), ci si in tabletele PC si computere.

Reclamatia HTC facuta luna trecuta, vine dupa ce in luna iulie din acest an o decizie preliminara a Comisiei Internationale pentru Comert din SUA a decis ca HTC a incalcat doua brevete ale Apple. HTC a anuntat in iulie ca va face recurs la aceasta decizie a Comisiei Internationale pentru Comert din SUA , iar o hotarare finala ar urma sa fie data pe 6 decembrie de o comisie speciala.

Motorola, Nokia, HTC, Apple, Google si Samsung sunt implicate in prezent in unul sau mai multe procese pe tema incalcarii anumitor tehnologii brevetate. Miza o constituie in principal vanzarile in crestere de telefoane inteligente (smartphone-uri).

Aceste vanzari au reprezentat motorul cresterii pietei de telecomunicatii inclusiv in Romania, conform unui studiu GFK, publicat luna trecuta.