Nokia avea lumea la picioare acum cativa ani cand numele companiei era sinonim cu telefoanele mobile rezistente si moderne. Finlandezii au refuzat insa progresul, nu au intuit cat de mult vor creste telefoanele inteligente si nici nu au venit cu un sistem de operare care sa tina pasul cu vremurile. De ce a pierdut Nokia teren in lupta cu Apple, cat de rapid a decazut si ce controverse a starnit fabrica de la Cluj puteti citi intrand in articol.

Aveau lumea la picioare dar nu s-au modernizat

Acum patru - cinci ani Nokia era liderul detasat al pietei telefoanelor mobile si cele mai performante dispozitive de pe piata purtau sigla companiei finlandeze. Acum, Nokia si-a injumatatit cota de piata si nu are niciun concurent pentru iPhone sau Galaxy S, ca urmare a unei perioade in care nu a mai tinut pasul cu concurenta si nici nu a lansat un sistem de operare modern.

Nokia avea peste 50% din piata telefoanelor mobile in 2007, dar acum a ajuns la 25%, cea mai slaba cota de cand exista statistici pe domeniu. Desi la volume totale Nokia este inca lider, la categoria smartphone Samsung si Apple sunt clar peste europeni.

Ce s-a intamplat in toti acesti ani? Nokia a s-a concentrat pe modele de telefoane ceva mai ieftine, pretul mediu de vanzare a tot scazut, insa categoria smartphone a fost neglijata. Nokia a ramas cu vechiul sistem de operare Symbian care nu mai tinea pasul cu timpul, meniurile telefoanelor au inceput sa devina neatractiva in raport cu ce scoatea concurenta, iar compania finlandeza nu a scos un telefon care sa rivalizeze cu iPhone-ul si cu alte smartphone-uri moderne.

Semne clare ca lucrurile nu merg bine au venit in al doilea trimestru din 2009 cand Nokia a inregistrat primele pierderi trimestriale din ultimul deceniu. Si trimestrul trecut compania a fost pe pierderi, 368 milioane euro net, iar vanzarile au scazut cu 7%, la 9,3 miliarde euro.

Fabrica din Cluj - De la nemti suparati in 2008 la romani suparati in 2011

Fabrica din Cluj s-a deschis in toamna lui 2008, insa consecinta a fost inchiderea fabricii din Bochum, Germania, unde costurile cu forta de munca erau evident mai mari. Mutarea productiei in Romania a starnit nemultumiri in randul unor inalti oficiali din landul german Renania de Nord-Westfalia unde 2.000 de oameni si-au pierdut locurile de munca

Cativa oficiali germani au spus ca muncitorii romani nu sunt profesionisti si nici "mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti" decat lucratorii de la fabrica germana. Ministrul de finante german Peer Steinbrueck considera ca Nokia practica un "capitalism nomad" si ca firma risca astfel sa-si strice reputatia, Diplomatii romani au spus ca declaratiile sunt facute la manie si le-au catalogat ca fiind nedrepte si exagerate.

Joi, Nokia a anuntat ca pana la final de an inchide definitiv fabrica din Cluj, iar muncitorii vor fi platiti pana in martie 2012. Stephen Elop a spus intr-o conferinta ca fabrica din Cluj se inchide fiindca nu mai produce ce se cere si nici unde se cere. Practic, Nokia vrea sa se concentreze pe smartphone-uri, dar la Cluj face telefoane mult mai ieftine, de intrare in gama, astfel ca productia va fi mutata in Asia de Est unde se afla si furnizorii si clientii. Elop a mai spus ca nu s-a pus problema asamblarii de smartphone-uri scumpe la Cluj si a adaugat ca si la fabricile din Ungaria, Finlanda si Mexic se fac analize detaliate pentru a se decide daca activitatile de asamblare vor inceta la cele trei unitati, urmand a fi inlocuite de activitati software.

Posibila salvare vine pe filiera Microsoft

Situatia nu putea dura la nesfarsit, iar in februarie s-a facut o schimbare esentiala la varf: Stephen Elop, fost om - cheie al Microsoft devine CEO. Acesta a admis ca Nokia e in declin, ca a ramas o companie invechita si ca lucrurile nu mai puteau continua asa.

“Cat competitorii nostri turnau benzina peste flacarile cotei noastre de piata, ce s-a intamplat la Nokia? Am ramas in urma, am ratat tendinte majore si am pierdut timp. Am crezut ca luam decizii bune, dar, uitandu-ne in urma, putem vedea ca am ramas in urma cu ani de zile. Exista producatori chinezi care scot telefoane pe banda rulanta, dupa cum spunea un angajat: cat noi facem un PowerPoint, ei scot un telefon nou”, spunea in februarie Stephen Elop.

Elop a venit insa si cu anuntul care se doreste a fi solutia salvatoare: Nokia a semnat un amplu parteneriat strategic cu Microsoft, iar sistemul de operare Windows Phone 7 va deveni platforma principala utilizata pe telefoanele companiei scandinave. Primele telefoane vor aparea anul acesta si vorbim de o alianta intre doua companii care sufera: Nokia si-a vazut vanzarile scazand enorm, iar Microsoft are doar 5% pe piata sistemelor de operare pentru telefoanele mobile, departe de Android care detine peste 30%.

Anunturi cu concedieri, pierderi si scaderi de neconceput

In ultimii doi ani Nokia a facut mai multe anunturi legate de concedieri, cel mai important fiind in aprilie cand s-a comunicat faptul ca se va renunta la un numar de 7.000 de angajati, dintre care 3.000 au fost transferati la firma de consultanta Accenture.

Cele mai recente rezultate comunicate de companie arata un declin clar al vanzarilor de telefoane: 20% in trimestrul al doilea, de la 111 milioane unitati in Q2 2010, la 88 milioane unitati in Q2 2011. In China vanzarile au scazut cu 41%, iar in Europa, cu 30%.

Pe langa cei 2.200 de oameni care raman fara loc de munca dupa inchiderea operatiunilor din Cluj, alti 1.300 vor fi disponibilizati in locuri precum Germania si SUA.