Romania este competitiva pe piata solutiilor informatice, iar IBM, Oracle si HP pe acest segment au gasit resurse si in aceasta directie ar trebui sa investim mai departe, a declarat marti ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, referitor la plecarea Nokia din Romania, al doilea exportator din tara.Florin Lupescu, consilier principal in cadrul Comisiei Europene, sustine ca mutarea Nokia este o situatie normala intr-o economie de piata, in care marile companii se deplaseaza acolo unde resursele sunt cel mai bine utilizate.

Valerian VremeFoto: Hotnews

"Traim intr-o economie globala. O mare companie nu-si permite sa nu fie globala. Se deplaseaza acolo unde resursele sunt cel mai bine utilizate. In acest proces de delocalizare nu trebuie sa vedem un handicap si nu trebuie neaparat ca daca pleaca un jucator dintr-o industrie sa cauti un inlocuitor tot in acea industrie. Ar trebui sa ne bazam din ce in ce mai mult pe creativitate, pe noi industrii pe noi venituri", a mai declarat Florin Lupescu, consilier principal in Directia Generala de Media si Societatea Informationala din Comisia Europeana.

Grupul finlandez Nokia a anuntat saptamana trecuta ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului, iar angajatii fabricii de la Jucu vor fi platiti pana in martie 2012.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra, blocata tot in circuitul de avizare de la Ministere

Cei doi oficiali au facut aceste declaratii in cadrul unui forum pe tema trecerii la televiziunea digitala terestra, organizat marti in Bucuresti de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

Pe acest subiect, ministrul Vreme a declarat:

  • "Din punct de vedere tehnic, Romania este pregatita sa faca rapid trecerea la televiziunea digitala terestra, dar trebuie sa asteptam aprobarea cadrului legal. Avem de parcurs un cadrul legal si suntem inca in aceasta faza. Se asteapta primirea de avize de la ministere si in functie de acestea in cateva luni putem face rapid aceasta tranzitie. Stiti ca deja sunt cateva proiecte DVB-T in tara", a precizat ministrul Valerian Vreme.

Ministrul Vreme nu a dorit sa faca nici o precizare legata de informatiile privind o posibila remaniere a sa in aceasta saptamana.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. Intreg acest proces va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul "dividend digital") care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Romanii care receptioneaza in prezent programe TV gratuit, din eter, cu antena individuala, nu vor mai putea face acest lucru in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces care ar urma sa duca la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a semnalului TV, pe langa platformele de cablu si satelit. Pentru a mai putea vedea gratuit programe TV, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box). In caz contrar, ar trebui sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente - cablu, satelit sau IPTV.

Acest proces a fost blocat anul trecut in Romania, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In mod suprinzator insa, pe 11 august 2010, Guvernul a emis o Hotarare care modifica tot acest proces si mentioneaza ca finalizarea procesului de incetare a transmisiilor TV analogice terestre se va face pana la 1 ianuarie 2015.