Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa numeasca membri privati in conducerea Postei Romane pana la sfarsitul acestui an si sa reduca numarul unitatilor postale de la 7.100 la finele anului 2010 la aproximativ 5.800 pana la finele anului 2011. Ce s-a facut pana acum? Oficialii Postei au precizat pentru HotNews.ro ca procesul de restructurare din punct de vedere al retelei postale se apropie de final si ca la sfarsitul lunii trecute reteaua postala a ajuns la 5.816 subunitati.

Daniel NeagoeFoto: AGERPRES
  • "Procesul de restructurare a companiei din punctul de vedere al retelei postale interne se apropie de final, Posta Romana respectand angajamentele asumate in fata FMI. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie 2011, reteaua postala inregistra un numar de 5.816 subunitati postale, ca urmare a deciziei de comasare", au precizat oficialii serviciului de comunicare al Postei Romane.

In scrisoarea de intentie a Guvernului catre FMI, in cazul Postei Romane se promite si numirea membrilor privati ai boardului pana la finele lunii decembrie 2011. Oficialii companiei nu au raspuns insa intrebarilor HotNews.ro legate de pasii care s-ar fi facut pana acum in directia atragerii unui management privat.

Proiectele de infiintare Asigurari Posta Romana si Banca Posta Romana, in analiza

In vara acestui an, un proiect de Hotarare de Guvern mai prevedea infiintarea a doua societati comerciale, Banca Posta Romana si Asigurari Posta Romana, detinute integral de Posta Romana. Ce s-a mai intamplat cu aceste proiecte?

  • "In ceea ce priveste infiintarea S.C. Asigurari Posta Romana S.A. si S.C. Banca Posta Romana S.A., conducerea companiei a demarat elaborarea proiectelor privind infiintarea celor doua societati, cu respectarea prevederilor legale. In prezent, proiectele se afla in stadiu de analiza, realizata de o comisie interna special constituita. La finalul analizei, se va concluziona cu privire la perspective, riscuri si beneficii, necesarul resurselor de alocat, durata procesului precum si conditiile legale si de reglementare ce trebuie respectate", au spus reprezentantii Postei.

Reprezentantii companiei au mai mentionat ca "intre timp, pentru obtinerea de noi venituri si dezvoltarea unor noi linii de afaceri, in contextul evolutiei pietei, cerintele clientilor si profilurile altor administratii postale europene, Posta Romana a obtinut statutul de asistent in brokeraj. Aceasta calitate ii permite, in prezent, emiterea de polite de asigurare la ghiseu. Compania va urmari ca, in perspectiva, sa poata intermedia produse si servicii bancare la ghiseele sale".

Daniel Neagoe, directorul general al Postei Romane, a declarat in luna iulie pentru HotNews.ro ca Posta Romana are incheiat un contract de asociere pentru vanzarea de polite de asigurare cu brokerul de asigurari Urban Broker de Asigurari. Proiectul pilot in parteneriat cu brokerul de asigurari a inceput in luna mai din acest an si la momentul respectiv era implemenetat in 500 de unitati postale.

In luna iunie din acest an, Ministrul Comunicatiilor a anuntat ca in Posta Romana a inceput un amplu proces de restructurare la capatul caruia vor fi disponibilizati circa 2000 de salariati. O luna mai tarziu, ministrul era contrazis chiar de directorul general al Postei, Daniel Neagoe, care a negat ca in Posta ar urma disponibilizarea a 2000 de angajati, precizand ca este vorba de restructurarea a 1.400 de posturi, fara a insemna ca personalul va fi concediat. Acesta ar urma sa fie redistribuit in alte unitati existente sau in liniile de afaceri ce se vor infiinta precum societatea de asigurari sau banca, spunea acesta.

In 2010, Posta Romana a avut o cifra de afaceri de peste 1,37 miliarde lei (peste 327 milioane de euro) si o pierdere neta de peste 121 de milioane de lei (28,8 milioane de euro), conform datelor de la Ministerul de Finante. In 2010, numarul mediu de angajati din Posta a fost de 34.731 de persoane.