Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat luni ca a amendat firma Total Post Services cu 10.000 de lei, pentru ca ar fi prestat servicii postale constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea la cutiile postale ale destinatarilor din Bucuresti a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei/trimitere. Compania a incalcat astfel dreptul rezervat exclusiv Postei Romane ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei, sustine autoritatea.

Potrivit ANCOM, in vederea asigurarii dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal, Posta Romana (CNPR) beneficiaza printre altele si de dreptul exclusiv de a presta, pana la data de 31 decembrie 2012, servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia.

CNPR a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

  • 9 amenzi in valoare de 50.000 de lei, pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei si furnizarea neautorizata de servicii postale in 2011

Aceasta este cea de a treia sanctiune aplicata de ANCOM unui operator de servicii postale pentru incalcarea dreptului exclusiv al CNPR pe parcursul anului 2011.

De la inceputul acestui an, ANCOM a efectuat 515 controale la furnizorii de servicii postale din intreaga tara, altii decat furnizorul de serviciu universal, CNPR, care s-au finalizat prin acordarea a 47 de sanctiuni, dintre care 38 de avertismente si 9 amenzi in cuantum total de 50.000 lei. Principalele nereguli sesizate au constat in incalcarea dreptului rezervat CNPR si furnizarea neautorizata de servicii postale. Astfel, cea mai mica amenda aplicata furnizorilor de servicii postale a fost de 5.000 de lei, iar cea mai mare a atins valoarea de 10.000 de lei.

Tot in acest an, autoritatea a efectuat 1.165 de controale la punctele de lucru ale Companiei Nationale Posta Romana, care s-au soldat cu aplicarea a 78 de sanctiuni, dintre care 76 de avertismente si 2 amenzi in cuantum total de 11.000 lei.