Ministerul Comunicatiilor a anuntat marti ca a primit acceptul de finantare pentru un proiect aplicat direct la Comisia Europeana, in valoare de 411.852 de euro. Proiectul presupune dezvoltarea unui sistem de schimb de informatii si de avertizare timpurie care va fi implementat si testat printr-un exercitiu national unde vor participa proprietarii sau administratorii infrastructurilor critice de informatie, va avea o perioada de implementare de 20 de luni, iar la finalul implementarii, va fi elaborat un ghid de bune practici, se arata in comunicatul ministerului. Un oficial SRI anunta in octombrie 2009 ca autoritatile asteapta o finantare europeana pentru un proiect pilot de peste 640.000 euro, care ar putea duce la implementarea unui sistem national de prevenire si coordonare a apararii impotriva unor atacuri cibernetice.

  • "Problematica protectiei infrastructurilor critice este o prioritate atat la nivel european, cat si national, o dovada in acest sens fiind si numarul mare al partenerilor implicati in derularea acestui proiect: Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, importante companii de comunicatii (Teletrans, Romtelecom si Transelectrica) si companii de securitate IT", se mai precizeaza in comunicatul MCSI.

Nu sunt oferite mai multe detalii insa, in luna octombrie 2009, Constantin Milea, director adjunct in cadrul SRI declara ca "SRI si Ministerul Comunicatiilor asteapta finantare europeana pentru un proiect pilot de peste 640.000 euro, care ar putea duce la implementarea unui sistem national de prevenire si coordonare a apararii impotriva unor atacuri cibernetice, izolate sau masive, de genul celor intamplate in Estonia sau Georgia si ca parteneri in proiect mai sunt MAI, STS, Romtelecom, UPC, Teletrans sau BitDefender, care s-au angajat sa sustina acest proiect indiferent daca vor obtine finantarea UE.

De notat si faptul ca in luna iulie 2011, in Romania a fost infiintat prin hotarare de Guvern un Centru national de raspuns la incidente informatice - CERT-RO, al carui principal obiectiv va fi administrarea pe viitor a unui sistem national de alerta timpurie.

Dan Tofan, director tehnic al CERT-RO, a declarat in aceasta luna ca realizarea acestui sistem va dura pana la circa doi ani si va presupune fonduri publice de cateva milioane de euro.