Mai multe legi din Romania solicita furnizorilor de internet sa blocheze accesul la un anumit continut declarat ilegal. Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (asociatie care reprezinta furnizori de internet precum Romtelecom, SNR, GTS sau Teletrans) spune ca solutia corecta nu este blocarea accesului la internet, ci identificarea persoanei si a site-ului si oprirea acestuia. Exista exemple in sistemul financiar unde unele site-uri prin care s-au generat atacuri de tip phishing (care copiaza identitatea unei banci si incearca furtul datelor confidentiale de acces) au fost identificate, iar timpul mediu in care un astfel de site este eradicat este de patru ore, a declarat acesta cu ocazia unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro.

Bogdan Manolea (APTI) si Gheorghe Serban (ANISP)Foto: Hotnews

VIDEO: Ce solutii sunt in cazul in care se cere indepartarea de pe internet a unui continut declarat ilegal

  • "Avem exemple in sistemul financiar unde unele site-uri care fac lucruri rele (n.a atacurile de tip phhishing) pot fi identificate si s-au intamplat, si in medie in 4 ore pot fi eradicate, pentru ca daca nu identificam persoana si continutul respectiv si doar blocam accesul asa cum se incearca la noi sa se insinueze in actele normative in discutie ne trezim peste jumatate de ora cu acelasi continut aparut in alta parte si devine un joc al soarecelui cu pisica interminabil", a precizat Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor), la finalul unei intalniri online HotNews.ro pe tema blocarii accesului la internet.

Sunt mai multe legi in Romania care obliga furnizorii la internet sa blocheze accesul la anumite site-uri cu continut declarat ilegal. Este aceasta o solutie normala si legala?

  • "In momentul in care exista o decizie, de preferat a unei instante judecatoresti, care declara un anumit continut ilegal, solutia normala este sa stergi continutul respectiv de pe internet, fie direct de pe site-ul respectiv, fie cu ajutorul gazduitorului care pune acel site ca sa fie disponibil prin intermediul internetului si gasirea persoanei care a facut sau a publicat acel continut ilegal si tragerea acesteia la raspundere", sustine Bogdan Manolea, jurist si director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI).

Pentru aceasta insa este nevoie de cooperare intre autoritati si furnizorii de internet si acest lucru poate fi atins.

  • "La cazurile de phishing timpul mediu de dat jos un site este de 4 ore, la cazurile de pornografie infantila niste rapoarte recente arata ca timpul este mai mare dar pana la 1-2 zile maxim. Deci exista situatii, in care este clar ca este vorba de continut ilegal si exista cooperare intre autoritatile publice si furnizorii de gazduire, care sunt notificati cu privire la aceste servicii, si continutul se poate da jos", a spus acesta.

Ce hibe majore au atunci legile din Romania care solicita acest lucru?

  • "Foarte multe. Incepand de la faptul ca este o autoritate a statului care decide ca un continut poate sa fie sau nu ilegal fara a avea decizia unei instante judecatoresti, o procedura de apel si un sistem prin care poti fi sigur ca nu exista o eroare pana la blocarea in sine. Masura este inutila pentru ca poate fi foarte usor depasita", a precizat juristul.

Citeste si ce raspunsuri au dat cei doi reprezentanti cititorilor HotNews.ro intr-o intalnire online pe tema:Cat de eficienta si normala este cerinta autoritatilor ca furnizorii de internet sa blocheze continutul declarat ilegal?

Blocarea continutului pe internet este una dintre temele care se vor dezbate la Conferinta INET Bucuresti, organizata de Internet Society (ISOC) in data de 9 noiembrie 2011, la Hotel Intercontinental. Dezbaterea va mai cuprinde teme precum accesul la informatie, securitate si libertatea de exprimare in mediul online.

Participa: reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania, ai Comisiei Europene, ai societatii civile, jurnalisti si bloggeri din Romania si strainatate. Publicul interesat este invitat la dezbatere, accesul fiind gratuit in baza unei inregistrari prealabile.