- "Din cunostintele noastre Antares Transport, Dacos, Simpa Trans, GSM Trans ofera internet gratuit pe traseele Bucuresti - Constanta - Mangalia si Bucuresti - Ramnicu Valcea. Din informatiile detinute este vorba de pana in 50 de autocare. Exista autogari care au internet wireless cum ar fi Autogara IDM Basarab Kennedy din Bucuresti. Normandia urmeaza a dota autocarele cu aceasta facilitate dupa ce a dotat autogarile proprii cu acest serviciu. In urmatoarea perioada vom avea o statistica clara in randul partenerilor Autogari.ro", a declarat pentru HotNews.ro Paul Cranja, directorul firmei Bileteria, care gestioneaza sistemul Autogari.ro.
Autogari.ro este un site independent cu informatii despre programul curselor auto din tara, iar Paul Cranja sustine ca sistemul gestioneaza 4876 trasee si 6248 statii si autogari din Romania si Europa pe trasee judetene, interjudetene si internationale.
Cum explica acesta aparitia acestui serviciu pe autocare? "Este o activitate necesara care 'scurteaza' durata calatoriei dar si un avantaj in fata concurentei", a spus directorul Bileteria.
GSM Trans este unul dintre operatorii de autocare cu internet gratuit pe ruta Bucuresti-Mangalia, pretul biletului pe aceasta ruta fiind de 50 de lei.
- "Avem montat pe fiecare autocar cate un router WiFi prin care, in baza unui abonament la un operator pe care il achitam noi, oferim internet gratuit calatorilor. Toate cele 6 autocare care circula zilnic pe ruta Bucuresti-Constanta-Mangalia (tur-retur) asigura internet gratuit. Pretul unui abonament este de circa 10 euro pe luna (plus TVA)", a precizat pentru HotNews.ro Cristi Stan directorul executiv al firmei Gifan Strong, care opereaza autocarele GSM Trans.
In afara de autocare, in Bucuresti se poate accesa gratuit internetul wireless la metrou prin reteaua de hotspoturi WiFi a RCS&RDS sau prin retele mobile 3G ale Orange si Vodafone.
- Primele semne de introducere a internetului gratuit si in trenuri
Chiar daca mai greu, fenomenul pare sa se extinda si la calatoria cu trenul. Inca din 2010, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, declara pentru HotNews.ro ca internetul wireless in trenurile de calatori de lung parcurs nu poate fi accesat in toate zonele, in conditiile in care nici un furnizor de internet nu poate asigura continuu semnal, dar CFR Calatori si mai multi operatori de telefonie mobila au demarat masuratori pentru a evalua situatia. Contactati de HotNews.ro, oficialii ministerului Transporturilor au revenit cu detalii, precizand ca masuratorilor si discutiile pentru internet wireless in tren au avut loc cu Vodafone si Orange.
S-a mai intamplat ceva in acest an? Intr-un sondaj postat in vara acestui an pe site-ul propriu, CFR Calatori intreaba calatorii daca ar alege sa mearga cu trenurile IC (Inter City) daca, la clasa I, ar avea internet gratuit. Aproape 80% dintre respondenti au raspuns afirmativ.
Sunand la Informatii CFR Calatori ni s-a indicat faptul ca "trenul IC de pe ruta Bucuresti -Cluj Napoca cu plecare la ora 13.00 are internet gratuit daca are vagonul de business". Informatii similare legate doar de aceasta ruta sunt si pe site-ul Info.MersulTrenurilor.ro.
La nivel oficial, reprezentantii de la departamentul de presa al MTI/CFR spun insa ca introducerea internetului gratuit in trenuri este inca in analiza.
"Functionarea in conditii de calitate a serviciului de internet in timpul calatoriilor cu trenul este strans legata de indeplinirea unor conditii tehnice specifice. La momentul actual sunt inca in analiza mai multe posibilitati tehnice in vederea realizarii logisticii aferente pentru imbunatatirea si fiabilizarea acestui serviciu", au precizat oficialii CFR.
Citeste si: Un fenomen Wi-Fi in Romania? In tara apar tot mai multe zone de acces gratuit la internet wireless
Doar la noi se merge ca in Africa cu microbuzul.
Daca vreau sa merg pana la Cluj o pot face cu un microbus, unde biletul costa 20 RON si drumul tine vreo 2.5-3 ore, sau cu trenul, unde biletul la accelerat este cu mult peste aceasta suma....
Ce sa fac? Help!
Mediul de transmisie ar fi cele doua sine si firul electric de sus.
Asta in cazul in care nu se pune un ghid de unda ( pe romaneste o bucata de fier care sa poarte semnalul acolo unde vizibilitatea directa nu e posibila ( tuneluri, poduri, etc)
Banda pasanta e limitata dar e ceva rezonabil.
Tehnic se poate. Dar ar fi pacat sa se piarda banda pasanta pentru ce ? Facebook? Twitter ?
De cand exista telefonia celulara, trenurile sunt mult mai "galagioase" . Parca totusi un pic de respect s-ar impune de la sine.
Cei ma multi iau tablete "Wifi only".
Sa dai 10eur / luna, doar sa ai abon pt tableta in caz ca ..
Precizez ca am: tableta ( ipad 1.5 ani, wifi only); smartphone ( iPhone - 1 an) cu abon 3G trafic inclus
Am mers de multe ori cu Simpa Trans, si GSM Trans dar NIMENI NICIODATA nu a reusit sa intre pe net...desi pe masina scria ca are wireless.
Cand l-am intrebat pe vel cu biletele de ce nu merge internetul, acesta s-a prefacut mirat si a spus ca nu stie...dar ca sigur merge!
Dovada l-a lasat fara explicatii...asa ca a tacut si a plecat.
Cu trenul nu prea mai merg oamenii care se grabesc, care au afaceri de facut si care pretuiesc fiecare moment. Cu totii stim ca este mult mai rapid si uneori chiar mai ieftin sa mergi cu autocarul sau microbuzul. Intr-adevar, poate este mai decent sa calatoresti cu Intercity la clasa 1, dar cu siguranta cei care calatoresc acolo nu pun mult accent pe pret. Si cu siguranta au abonamente de date mobile. Patronii firmelor de transport si-au dat seama de adevarata nisa a celor care sunt atrasi de wireless-ul in microbuz, si anume tineri intre 14-25 de ani, cu telefoane / device-uri compatibile, fara venituri importante si fara conexiuni de date platite. Cu siguranta daca se analizeaza traficul de pe aceste hot-spot-uri se va constata ca 99% din trafic este catre Facebook, Yahoo Mail, Yahoo Messenger si Youtube. Nu veti gasi "The Economist" sau vreun site de Project Management. Daca cei care detin flote de autocare si-au dat seama ca prin aceasta metoda isi fidelizeaza clientii si poate au un raport de crestere de trafic de 1-3% si au ajuns la concluzia ca merita sa plateste 10-20 de euro pe luna catre un operator de date (Vodafone sau Orange - cel mai probabil), CFR-ul inca asteapta ca una dintre aceste companii sa plateasca pentru a intra in trenuri. Si daca ne mai gandim ca doar trenurile dispun de o infrastructura care sa permita folosirea unui laptop, atunci clar CFR ar fi in avantaj. Si cu siguranta ar putea face un contract in care sa plateasca foarte putin pentru serviciile de internet. Sau poate chiar deloc. Si in schimbul serviciilor de internet sa ofere publicitate. Dar nu, in CFR stai 5-6 ore ptr un traseu de 200-300 de km, prizele stau goale, fara laptop-uri la incarcat, scaunele sunt la fel de goale, in timp ce patronii firmelor de transport isi indeasa banii in buzunare. Aceeasi patroni care probabil sunt si directorii de departamente prin CFR.