Ministerul Comunicatiilor a lansat in aceasta luna procedura de angajare a consultantului care sa-i ofere asistenta juridica, tehnica si economica si sa apere interesele statului in procesul de identificare si analiza a optiunilor si scenariilor strategice legate de listarea pachetului de actiuni pe care il detine la Romtelecom, conform unui anunt de achizitie postat pe site-ul ministerului. Contractul are o valoare de 200.000 de euro, iar termenul pentru depunerea ofertelor a fost stabilit, in urma unor solicitari de amanare, pentru data de 30 noiembrie 2011.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES

In aceeasi zi ar urma sa fie deschise si ofertele firmelor interesate sa ofere aceste servicii. Termenul pentru depunerea de solicitari de clarificari este de 25 noiembrie 2011.

Actionarii Romtelecom sunt Hellenic Telecommunications Organization ('OTE') - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - 45.99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom (DT) detine o participatie de 40% la compania OTE.

Dupa esecul vanzarii actiunilor catre OTE, autoritatile romane si oficialii greci au semnat la data de 1 iulie 2011 un acord prin care au stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a Romtelecom care ar urma sa se realizeze in 12 luni, conform anuntului MCSI. Ramane de vazut daca listarea la bursa se va face inainte sau dupa fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote, cealalta companie detinuta in Romania de grupul elen OTE.

Romtelecom a fost desemnata de cei doi actionari sa se ocupe de procedurile privind tot acest proces.

In luna august din acest an, Romtelecom a angajat o societate de avocatura, Stoica si Asociati pentru a oferi consultanta juridica in procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa).

In luna septembrie, Morgan Stanley a fost selectata drept banca de investitii care sa evalueze beneficiile acestui proces. Raportul de evaluare al acestei banci trebuie sa fie finalizat in decembrie 2011.

  • "Romtelecom a angajat o societate de avocatura, Stoica si Asociati si  Banca de Investitii Morgan Stanley, care apara interesele Romtelecom in ansamblu in aceasta posibila tranzactie. Nevoia MCSI este de a avea asistenta suplimentara pentru opinii cu privire la rapoartele entitatilor de mai sus si evaluarea optiunilor strategice avantajoase pentru protejarea cu profesionalism a intereselor statului roman", se arata in documentatia pentru aceasta procedura de achizitie de servicii.

Termenul de prestare a serviciilor care fac obiectul prezentului contract este de sase luni, cu finalizare nu mai tarziu de 30 Mai 2012.

Mai multe detalii privind atributiile pe care le va avea castigatorul acestei proceduri - in documentul atasat.