Andrei Nitulescu, presedintele CNRD, centru national aflat in subordinea Ministerului Comunicatiilor care ar fi trebuit sa opereze si portalul eRomania, a fost demis vineri "pentru ca nu a reusit sa gestioneze eficient implementarea proiectului PCU (punctul de contact unic electronic pentru firmele din tara si strainatate) in Romania, a declarat marti pentru HotNews.ro Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor. Demiterea vine in urma vizitei de evaluare realizata in Romania de delegatia FMI si a Comisiei Europene. Acest PCU sau Ghiseu unic national este un portal care ar trebui sa permita oricarei firme din UE care vrea sa activeze si in Romania sa obtina toate autorizatiile necesare de la distanta, prin internet. Pentru lipsa implementarii sale, Romania risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.

Andrei Nitulescu, demis de la sefia CNRDFoto: AGERPRES
  • "L-am demis pentru ca nu a reusit sa gestioneze in mod eficient implementarea proiectului PCU care presupunea integrarea tuturor autoritatilor centrale in acest Punct de Contact Unic. Intr-un an de zile de cand detine aceasta functie nu a reusit sa implementeze acest proiect, lucru semnalat si de delegatia reunita a Comisiei Europene si FMI care a fost in vizita de evaluare in Romania in urma cu cateva saptamani. Proiectul este finantat din fonduri UE si fiecare stat membru are obligatia de a implementa acest PCU", a declarat marti pentru HotNews.ro Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor.

Oficialul MCSI a mai precizat ca in locul sau a fost numit temporar Catalin Arama, anterior vicepresedinte in acest centru national aflat in subordinea Ministerului Comunicatiilor. Pana la publicarea acestui articol, HotNews.ro nu a reusit sa ia legatura cu Andrei Nitulescu pentru declaratii pe aceasta tema.

  • "Catalin Arama are termen ca pana la sfarsitul acestui an sa dea in functiune aceasta platforma", a mai spus Fecioru.

Portalul PCU poate fi momentan accesat online, insa acesta are in prezent doar o mica parte din functionalitatile si serviciile pe care ar fi trebuit sa le ofere, potrivit secretarului de stat Marius Fecioru.

Romania risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie pentru ca nu are un astfel de portal

HotNews.ro a scris inca din vara acestui an despre lipsa de functionalitate a acestui portal, lansat oficial si declarat functional de catre ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

O directiva UE din anul 2006 obliga fiecare stat membru sa implementeze Ghisee unice prin care sa se poata obtine online de catre firme toate autorizatiile necesare pentru intrarea pe acea piata. In Romania, portalul se numeste Punctul de Contact Unic electronic (PCU) si a fost implementat intr-un proiect cu fonduri UE de peste 20,3 milioane lei de un consortiu condus de TeamNet International, o firma din grupului Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita.

Desi TeamNet a subliniat la momentul respectiv ca a livrat solutia IT conform contractului, portalul nu este nici acum deplin functional. Explicatia oferita de oficialii MCSI la acea vreme pentru nefunctionarea acestui portal a fost lipsa interconectarii dintre sistemele IT ale statului.

Termenul de implementare al directivei UE in toate statele membre UE era 28 decembrie 2009. Romania, alaturi de alte state, nu a implementat inca acest proiect, drept pentru care Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement (incalcare a dreptului comunitar) impotriva tarii noastre, procedura in care statul roman este aproape de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie.

A doua demitere a unui sef CNRD in acest an

Aceasta este a doua demitere a unui sef al CNRD in acest an. Prima a avut loc in luna ianuarie din acest an, la scurt timp dupa remanierea ministrului Gabriel Sandu si numirea la Ministerul Comunicatiilor a lui Valerian Vreme (ambii membri ai PD-L). La acel moment au fost demisi intr-un interval de doua zile amandoi sefii centrelor nationale aflate in subordinea ministerului - Adrian Stanescu (presedintele CNRD, care ar fi trebuit sa opereze atat PCU cat si controversatul proiect eRomania) si Ionut Damian (seful CNMSI, centrul care opereaza Ghiseul.ro).

CNMSI si CNRD sunt cele doua centre nationale aflate in subordinea Ministerului Comunicatiilor. CNMSI administreaza si opereaza in prezent Sistemul Electronic National (SEN), Sistemul Electronic de achizitii publice (SEAP), Ghiseul.ro si Sistemul de Atribuire Electronica a Autorizatiilor de Transport.

Acest centru ar fi urmat sa opereze si Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP). Ministerul Comunicatiilor a promis ca sistemul va fi operational 100% din luna ianuarie, fapt ramas doar la stadiu de promisiune.

Al doilea centru, CNDR, ar fi trebuit sa opereze doua mari sisteme - eRomania (portalul national de e-guvernare pentru care autoritatile au spus ca vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013) si PCU (Punctul de contact unic electronic pentru firmele din tara si strainatate).