Un soft ascuns instalat pe milioane de telefoane transmite informatii detaliate despre ce activitati sunt efectuate pe fiecare terminal, sustine un dezvoltator din SUA
Trevor Eckhart sustine ca mai multi operatori americani de telefonie mobila livreaza telefoanele cu micul soft instalat, iar acest program transmite un mare numar de date catre un portal web la care operatorii au acces. Este vorba practic de informatii legate de orice tasta apasata, site-uri web vizitate, pozitie GPS, aplicatii instalate, mesaje SMS trimise, sustine dezvoltatorul care a facut o demonstratie video si spune ca aplicatia nu numai ca este greu de gasit in telefon, insa nici nu poate fi dezinstalata.
Se pare ca aplicatia este instalata pe un mare numar de telefoane ce ruleaza Android, dar si pe Blackberry, insa nu sunt informatii ca ar fi si pe iPhone. Nu sunt informatii ca micul soft controversat ar fi prezent si pe telefoane din Europa, dar circula zvonul ca ar fi prezent pe 130 milioane de telefoane pe plan mondial.
Compania acuzata neaga ca soft-ul ar fi unul spion menit sa transmita date confidentiale despre useri si spune ca programul este gandit sa ajute operatorii de telefonie mobila sa afle daca exista probleme serioase care ar putea duce la situatii in care clientilor li se intrerup brusc convorbirile sau bateria se consuma anormal de repede.
Compania l-a amenintat pe Eckhart ca il va chema in justitie, insa si-a moderat tonul dupa ce o serie de asociatii si de avocati au sarit in apararea experimentatului dezvoltator.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Succes cu Google. TM
O sa ajunga la bani grei, nu acum, dar in 5-10 ani o sa rupa piata, tocmai pentru "PRIVACY"
La telefoanele Android (in afara de cele cu Android direct de la Google, gen Nexus), utilizatorul nu are absolut nici o optiune de a opri respectivul soft. Singura varianta de a scapa de el e root. Si atat.
La iOS, optiunea e oprita by default, trebuie ca utilizatorul sa aleaga sa o porneasca (si nu, nu e ascunsa, e una din setarile pe care le alegi atunci cand activezi iDevice-ul, si e accesibila usor si ulterior). Si si pornita, trimite mult mai putine date (si mai putin compromitatoare) decat la Android.
Doar se folosesc (ca boii) de logul sistemului pentru a afisa (ca boii) toate evenimentele din sistem, este o practica obisnuita pe toate platformele, intr-adevar alte aplicatii pot sa intercepteze acel log si sa-l foloseasca in scopuri mai putin ortodoxe, dar acele aplicatii au nevoie de o permisiune speciala pentru a face acel lucru (http://developer.android.com/reference/android/Manifest.permission.html#READ_LOGS), cei paranoia pot sa-si verifice aplicatiile descarcate care au acea permisiune si sa le dea afara.
Nu cred ca HTC si restul companiilor isi pot perminte sa faca o asemenea gafa (sa TRANSMITA LOG-ul) !
E bine ca avem bani de dat si timp de antena.
Pana la noi ordine, sa vedem si noi care sunt operatorii aia care instaleaza pe ascuns aplicatii spion.
"Carrier IQ's Mobile Service Intelligence Platform (MSIP) is the smart database at the heart of our solution. It receives raw data (known as Metrics) from phones and converts them into reliable, repeatable Measures which feed into analytic applications."
Uite si clipul de prezentare al produsului: http://www.youtube.com/watch?v=0KRsBkOEXhI
De asemenea: "Enable device vendors and wireless carriers to simultaneously access the same data", sau "Access the detailed data needed to resolve difficult-to-reproduce software problems", sau, si mai scarbos: "Capture device context on demand for later review".
Vezi pentru mai multe detalii:
http://www.carrieriq.com/overview/mobileservice/index.htm
http://www.carrieriq.com/overview/IQInsightDeviceAnalyzer/index.htm
http://www.carrieriq.com/overview/IQInsightExperienceManager/index.htm
http://www.carrieriq.com/overview/IQInsightServiceAnalyzer/index.htm
http://www.carrieriq.com/overview/IQInsightDeviceAnalyzer/DeviceAnalyzer.datasheet.pdf
In al doilea rand, e si pe iPhone, dar aparent poate fi dezactivat, spre deosebire de unele variante Android, unde e ascuns bine si nu poate fi oprit:
http://www.theregister.co.uk/2011/12/01/ios_has_carrier_iq_client/
http://blog.chpwn.com/post/13572216737
Pana acum singurele telefoane care nu sunt afectate sunt cele cu sistem de operare Windows Phone 7 si Maemo.
In ce priveste "spionajul".. ce rost ar avea sa se chinuie sa afle pe ce site-uri intrii tu, sau ce mesaje trimiti/primesti.. cand toate chestiile astea trec prin retea oricum?
As putea sa intru in detalii, dar un are rost.. paranoicii se vor agita oricum :)
http://goo.gl/vQIqa
Intrebare: Cum de a permis Apple instalarea unui soft de spionaj de catre un tert (Carrier), cand se stie cat este de reticent este la cedarea controlului.
Deci?