Un mic program instalat pe milioane de smartphone-uri transmite catre operatorii de telefonie mobila informatii detaliate despre mai toate actiunile care sunt facute pe aceste terminale, sustine un dezvoltator pe nume Trevor Eckhart. Acuzatiile se indreapta catre Carrier IQ, companie care isi prezinta softul ca fiind un program ce ajuta la ameliorarea serviciilor pe care operatorii le furnizeaza clientilor. Carrier IQ a reactionat initial foarte dur la acuzatii, insa si-a mai domolit tonul. Se pare ca este vorba de telefoane cu Android, Symbian si Blackberry, insa nu sunt informatii ca ar fi si pe iPhone.

Trevor Eckhart sustine ca mai multi operatori americani de telefonie mobila livreaza telefoanele cu micul soft instalat, iar acest program transmite un mare numar de date catre un portal web la care operatorii au acces. Este vorba practic de informatii legate de orice tasta apasata, site-uri web vizitate, pozitie GPS, aplicatii instalate, mesaje SMS trimise, sustine dezvoltatorul care a facut o demonstratie video si spune ca aplicatia nu numai ca este greu de gasit in telefon, insa nici nu poate fi dezinstalata.

Se pare ca aplicatia este instalata pe un mare numar de telefoane ce ruleaza Android, dar si pe Blackberry, insa nu sunt informatii ca ar fi si pe iPhone. Nu sunt informatii ca micul soft controversat ar fi prezent si pe telefoane din Europa, dar circula zvonul ca ar fi prezent pe 130 milioane de telefoane pe plan mondial.

Compania acuzata neaga ca soft-ul ar fi unul spion menit sa transmita date confidentiale despre useri si spune ca programul este gandit sa ajute operatorii de telefonie mobila sa afle daca exista probleme serioase care ar putea duce la situatii in care clientilor li se intrerup brusc convorbirile sau bateria se consuma anormal de repede.

Compania l-a amenintat pe Eckhart ca il va chema in justitie, insa si-a moderat tonul dupa ce o serie de asociatii si de avocati au sarit in apararea experimentatului dezvoltator.