29.084 de locuinte au fost construite si date in folosinta in primele noua luni din acest an, in scadere cu 3.048 de locuinte fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat vineri Institutul national de Statistica (INS). Analiza pe fonduri de finantare arata ca in aceasta perioada de referinta a scazut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 2.034 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fonduri publice a scazut cu 1.014 locuinte. Doar in trimestrul trei din acest an au fost date in folosinta 11.278 de locuinte, in scadere cu 2.180 de locuinte fata de acelasi trimestru al anului trecut.

Locuinte nou construiteFoto: INS

In trimestrul trei al acestui an, cele mai multe locuinte au fost construite in mediul rural, 54,9%.

Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in trimestrul trei din acest an a scazut numarul locuintelor realizate din fondurile private cu 1.758 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fondurile publice cu 422 locuinte.

Distributia in profil regional subliniaza o tendinta de scadere a numarului locuintelor terminate pe total cu 2.180 locuinte, scadere reflectata in principal in regiunile de dezvoltare: Sud - Est (-812 locuinte), Nord - Vest (-460 locuinte), Centru (-308 locuinte), Bucuresti - Ilfov (-290 locuinte), Sud - Muntenia (-249 locuinte), Sud - Vest Oltenia (-43 locuinte) si Vest (-22 locuinte). O crestere s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Nord - Est (+4 locuinte).