Legea Big Brother, cum a fost numita legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie si de internet, trebuie sa intre in vigoare cat mai repede, a spus agentul Romaniei la Curtea Europeana de Justitie, Razvan Horatiu Radu, in cadrul unei conferinte de presa. El a asigurat ca, in forma actuala, legea nu incalca drepturile omului. Intarzierea ar putea atrage o actiune in instanta impotriva Romaniei, la Curtea Internationala de Justitie, intrucat Romania se afla in faza a doua a procedurii de incalcare a tratatelor.

"Legea cum este la momentul actual nu incalca niciun drept al omului si v-o spun cu tot simtul de raspundere. Stiti ca patru ani m-am ocupat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (n.r. Horatiu Radu a fost agentul Romaniei la CEDO), deci nu pot fi suspectat ca nu cunosc domeniul Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a spus Radu vineri, la bilantul de activitate pe 2011 al Serviciului Contencios UE.

In aceeasi faza de pre-contencios la Curtea Europeana de Justitie (CJUE) pentru netranspunerea in legislatia nationala a celei europene mai sunt, in faza de aviz motivat, inca alte trei actiuni, care tin de societatea informationala, mediu si afaceri interne. Alte 21 de actiuni se afla in etapa de punere in intarziere si ele se refera la domeniul pietei interne (11), transporturi (5), energie (2) si politici sociale (1).

Romania a avut un bilant foarte bun in cei cinci ani de apartenenta la UE, nefiind adusa in instanta decat o singura data, intr-o cauza pe care a castigat-o si care se referea la implementarea Directivei Habitate. Altfel, in acest moment Romania nu are nicio cauza pe rolul Curtii de Justitie a UE pentru incalcarea tratatelor.

In schimb sunt 48 actiuni in faza precontencioasa. "Un numar care nu este mare, ci dimpotriva, foarte mic. Suntem pe ultimele locuri in UE privind numarul de actiuni. Suntem intr-o faza rezonabila si chiar ne dorim sa pastram aceasta actiune de preventie si sa reusim sa ramanem in aceasta marja", a spus agentul Romaniei la CJUE.

Din cele 48 de actiuni, 23 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia europeana, adica o posibila transpunere gresita, fie cazuri de aplicare incorecta a dreptului UE.

Dintre aceste 23 de actiuni 18 se afla in etapa punerii in intarziere (9 referitoare la fiscalitate, 5 -la mediu, 2 -la piata interna, cate una in materie de transporturi, agricultura) si cinci in cea a avizului motivat (4 referitoare la energie, una la transporturi).

Romania, proactiva in jurisprudenta CJUE

Agentul guvernamental al Romaniei la CJUE a spus ca Romania este proactiva si ca are pe rol alte actiuni, fie sunt cereri ale instantelor nationale, intrebari adresate CJUE pentru lamurirea conformitatii cu dreptul comunitar, fie interventia in cauzele ce privesc alte state si in care Romania isi exprima o opinie.

Cea de-a doua este o practica folosita de statele membre ale UE, dintr-o ratiune foarte simpla: cum hotararile Curtii de Justitie a UE sunt obligatorii pentru dreptul intern, prin exprimarea acestor opinii statele membre urmaresc ca hotararile CJUE sa fie conforme si interesului lor.

In privinta primelor actiuni, instantele nationale au cerut lamuriri in chestiuni precum taxa auto, interpretarea directivei creditelor de consum, piata instrumentelor financiare.