Incepand de luni, 30 ianuarie, clientii Orange Romania vor putea sa-si cumpere calatorii la metrou prin SMS la numarul scurt 1700, disponibil exclusiv in aceasta retea, pretul unei calatorii fiind de 0,5 euro, a anuntat operatorul. Confirmarea platii se face imediat, tot prin SMS, iar accesul in statie se va face prin apelarea gratuita a numarului 1700 si apropierea receptorului telefonului de validatoarele special instalate. Serviciul va fi disponibil, intr-o prima etapa, in statiile Gara de Nord, Victoriei, Universitate, Petrache Poenaru, Timpuri Noi, Grozavesti si Politehnica. Incepand cu data de 1 februarie, clientii acestui operator vor putea plati prin SMS si parcarea in zona amenajata la Ateneul Roman din Bucuresti, serviciu pe care anul trecut, Vodafone a anuntat ca-l va introduce incepand cu 1 ianuarie 2012.

Va ajunge metroul pana la Aeroporutl Otopeni? Foto: Metrorex

​Detalii despre proiectul pilot din 2010:

Proiectul pilot de plata a calatoriilor cu metroul prin SMS lansat in 2010 a durat 6 luni si in perioada respectiva serviciul se accesa in felul urmator:

- plata prin SMS se facea prin apel la 3 numere diferite: 801, 802 si 810;

- biletul se primea pe MMS sub forma unui cod de bare care era citit de aparatele de la metrou;

Restrictia principala in folosirea acestui serviciu venea din faptul ca o parte din clientii nostri nu au telefon compatibil cu MMS-ul sau cu acest serviciu activat. Noul serviciu lansat aduce simplitate si usurinta prin:

- folosirea unui singur numar:1700;

- acces prin apel vocal care este disponibil pe orice model de telefon.

Oficialii Orange Romania

Clientii Orange pot plati o calatorie cu metroul prin SMS la 1700, iar confirmarea platii o primesc imediat, tot prin SMS. De asemenea, ei pot opta pentru achizitionarea a 2 sau 10 calatorii, trimitand textul 2C sau 10C la numarul scurt 1700. Pretul unei calatorii este de 0,50 euro, pentru 2 - 0.90 euro, iar la cumpararea a 10 calatorii pretul este de 2,20 euro (la tarifele mentionate se aplica TVA, in cazul abonamentelor). Aditional, calatoriile se pot cumpara si prin SMS la numarul 7477.

Accesul in statie se va face prin apelarea gratuita a numarului 1700 si apropierea receptorului telefonului de validatoarele special instalate. Telefonul va emite un semnal sonor care va fi interpretat de validator, stabilind in timp real daca in contul clientului exista calatorii valide si permitand accesul pe peron.

  • "Pentru solutia de plata cu mobilul a calatoriei la metrou am inceput proiectul pilot din 2010. Acum serviciul aduce avantajul ca poate fi accesat printr-un singur numar, usor de retinut, usor de utilizat, prin apel telefonic si SMS. Pe viitor, vom extinde serviciul de plata si acces prin folosirea numarului scurt 1700 si pentru alte planuri tarifare Metrorex, cum ar fi pentru abonamentele lunare" a declarat Gabriela Voinea, Senior Product Manager, Orange Romania.

In prima etapa, serviciul este disponibil in statiile Gara de Nord, Victoriei, Universitate, Petrache Poenaru, Timpuri Noi, Grozavesti si Politehnica.

Compania a mai anuntat ca incepand cu 1 februarie 2012 clientii vor putea plati prin SMS parcarea in zona amenajata la Ateneul Roman din Bucuresti. Prin trimiterea unui SMS cu numarul de inmatriculare al masinii la 7577, clientii pot plati o ora de parcare la tariful de 0,40 euro, la care se aplica TVA pentru abonatii Orange. Serviciul va fi disponibil cu sprijinul Primariei Bucuresti.

In prezent, clientii Orange pot plati deja parcarea cu ajutorul telefonului mobil in orasele Bistrita, Oradea, Satu Mare, Targu Mures si Timisoara.

Amintim ca in luna noiembrie a anului trecut, Vodafone a anuntat ca va permite utilizatorilor proprii sa-si plateasca parcarea masinii in zona Ateneului Roman, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, printr-un SMS la numarul 7577, in urma unui acord incheiat cu Primaria Bucuresti. Pentru fiecare ora de parcare, utilizatorii interesati ar fi trebuit sa trimita un SMS, al carui tarif anuntat era de 0,5 euro (TVA inclus).