​ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) nu va putea intra in vigoare, chiar daca a fost semnat de 22 de state membre ale UE, daca nu va fi votat in PE. Parlamentul European a votat in noiembrie 2010 o rezolutie in care s-a aratat impotriva ACTA, pozitie adoptata de eurodeputatii romani socialisti si liberali, in timp ce popularii au votat contra rezolutiei, deci pentru ACTA. Ramane de vazut care va fi situatia in mai, cand acordul ajunge in PE, intai in comisiile de specialitate si apoi la votul plenului.

Noul text al tratatului va ajunge in comisiile de specialitate ale PE pentru analiza, comisia parlamentară responsabilă cu acest text fiind cea pentru comert international. Alte patru comisii vor prezenta opinii: comisiile pentru dezvoltare, industrie, cercetare si energie, afaceri juridice si libertăti civile.

Abia după ce este discutat si votat în comisii, propunerea poate fi dezbătută si votată în plen.

În cadrul acestui proces, Parlamentul European, comisiile si serviciile sale vor organiza seminarii si reuniuni cu experti, reprezentanti ai societătii civile si alte părti vizate, pentru ca toate opiniile să fie ascultate.

Socialistii romani - impotriva

Daciana Sarbu, eurodeputat socialist, a postat pe Facebook un mesaj in care arata clar ca socialistii romani nu vot vota pentru ACTA.

"Dragi prieteni, noi am votat in PE pentru a ne exprima ingrijorarea in legatura cu continutul ACTA si pentru a cere TRANSPARENTIZAREA dezbaterii despre ACTA, nu pentru ACTA", arata eurodeputata, referindu-se la rezolutia adoptata in urma cu mai bine de un an. "Votul propriu-zis nu a avut loc, iar atunci cand va avea socialistii nu vor sustine ACTA! Guvernul Romaniei este cel care a semnat acordul ACTA, angajand Romania, fara consultare publica prealabila", mai arata Daciana Sarbu.

Liberala Renate Weber a fost co-initiator al rezolutiei privind ACTA, care facea o serie de recomandari si arata ingrijorarea Parlamentului European referitor la ceea ce contine acordul.

"Rezolutia din noiembrie 2010 e urmare a faptului ca tot in 2010 am semnat, alaturi de alti 392 de colegi eurodeputati, o declaratie scrisa care a fost si adoptata de Parlamentul European, "privind lipsa unui proces transparent si continutul potential controversat" al ACTA", arata Weber intr-o declaratie de presa transmisa vineri.

Contactata de HotNews.ro, aceasta a spus ca vrea sa vada forma finala a acordului si ca grupurile politice din PE vor decide, in functie de analiza facuta textului, ce pozitie sa adopte. In principiu, pozitia sa nu este schimbata.

Eurodeputatii PDL au votat impotriva rezolutiei din noiembrie 2010, in care se exprima opozitia eurodeputatilor fata de ACTA. In acest moment nu au hotarat o pozitie, a declarat petnru HotNews.ro ofiterul de presa al grupului.

Raportorul din PE privind ACTA a demisionat

Kader Arif, raportorul Parlamentului European pe dosarul ACTA a demisionat vineri in semn de protest, informeaza BBC.

"Condamn intregul proces care a dus la semnarea acestui acord: fara nicio consultare a societatii civile, lipsa transparentei de la inceputul negocierilor, amanari repetate ale semnarii textului fara a se da nicio explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului asa cum au aparut ele in rezolutiile noastre", a spus Arif.

Raspunsul Comisiei Europene

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a dat o replica la demisia eurodeputatului, citata de BBC: "Domnul Arif a avut acces la versiunile succesive ale acordului. Intregul text a fost public integral din aprilie 2010. Si el a fost facut public pentru ca CE le-a convins pe celelalte tari sa publice textul.

ACTA nu schimba nicio lege UE (...) nu exista nicio amenintare la libertatea internetului sau la viata privata. Tot ceea ce poti face astazi in mod legal in UE veti putea sa faci legal si cand ACTA e ratificat", a aratat Comisia Europeana.

Mai multe despre ACTA, puteti citi aici.