Va amintiti ca pe la sfarsitul anului trecut, Patriarhia Romana recomanda 'echilibru, discernamant si luciditate in folosirea Internetului'? Asta dupa ce, cu putin timp inainte, Ministerul Comunicatiilor spunea ca si-ar dori crearea unei 'aliante digitale' si ca a cerut deja sprijinul Bisericii in scopul incluziunii digitale? Ei bine, ministrul Comunicatiilor a semnat marti un protocol de colaborare cu '15 membri ai grupului de intiativa Alianta Digitala pentru Romania (ADR), constituit din companii comerciale, asociatii si ONG-uri'. Nu se spune care sunt cei 15 membri, dar e putin probabil ca preotii sa nu mai fi fost invitati, scrie jurnalistul Adrian Vasilache, pe blogul sau.

Cum era prea tarziu pentru a mai primi informatii de la minister, m-am dus pe site-ul Patriarhiei sa vad poate s-au laudat ei in vreun fel. Nimic, liniste si pace. La o cautare in site-ul “prea fericitei institutii” dupa cuvantul cheie “internet” am dat peste doua articole semnate imediat dupa celebra conferinta din noiembrie 2011, in care Emil Zahan, directorul de cabinet al ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, anunta eforturile de creare a aliantei digitale.

Asa am dat peste – “Cuvantul lui Hristos in spatiul digital” – un articol in care se aminteste de aceasta conferinta si declaratiile autoritatilor legate de sprijinul Bisericii.

Acum ca v-am introdus in atmosfera, nu mai fac altceva decat sa redau mai jos cateva pasaje edificatoare, zic eu, pentru mesajul pe care are de gand sa-l transmita Biserica in online:

  • ‘Blogul, creat de marketingul incluziunii digitale, reprezintă o experienţă personală care trădează o nevoie artificială, indispensabilă chiar şi membrilor Bisericii. Importanţa din ce în ce mai mare pe care aceştia o acordă nevoii de a-şi face un blog ridică următoarea problemă de conştiinţă: utilizarea blogului se face pentru sine sau pentru Hristos?”
  • “În setea omului de a-L cunoaşte pe Dumnezeu, cei care nu au gustat, nu au simţit şi nu au înţeles duhul vieţii Bisericii, Îl caută pe Dumnezeu în oricine şi orice, uneori chiar şi pe internet. Astfel, având conştiinţa că ‘scripta manent’, aceşti bloggeri, care devin formatorii de opinie, trebuie să ştie că vor da seamă înaintea tronului Judecătorului pentru orice gând, cuvânt sau faptă’.
  • ‘Din păcate, blogul conferă creştinului ortodox inclusiv posibilitatea unei exprimări personale, adică a unei opinări care riscă să determine adoptarea unor tactici discursive utilizate de gnosticism şi respinse de Biserică”…

Va place mesajul?