UPDATE ​Banca Mondiala, despre intarzierea implementarii 'soft-ului' de 7,5 milioane euro menit sa ajute la gestionarea unitara a situatiilor de urgenta din Romania: Cel mai important factor a fost numarul mare de cerinte suplimentare exprimat de IGSU

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 17 februarie 2012, 13:38 Economie | Telecom


Interventie pompieri, in Bacau
Foto: AGERPRES
 documente
Sistemul de Management Informational pentru Situatiile de Urgenta (SMISU), un proiect in valoare de 7,5 milioane de euro derulat de S&T Romania si APD Communication (Marea Britanie) si menit sa ajute la gestionarea unitara a situatiilor de urgenta din tara, ar fi trebuit sa devina operational pe 5 mai 2009, insa implementarea lui a fost amanata pana in luna iunie 2012, conform informatiilor transmise HotNews.ro de Banca Mondiala (BM), co-finantator al acestui proiect. Oficialii BM sustin ca finalizarea softului s-a intarziat datorita unui numar de factori, cel mai important fiind numarul mare de cerinte suplimentare exprimat de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). In replica, Inspectoratul spune ca aceste cerinte au tinut de respectarea prevederilor contractuale, dar si de nevoia conectarii cu sistemul 112 si a accesarii unor informatii suplimentare absolut necesare in situatii de urgenta.

In fata unor situatii de criza precum valul de frig si ninsori care a afectat Romania in aceasta perioada generand zeci de morti, localitati izolate, drumuri blocate, autoritatile ar fi putut avea la dispozitie inca din vara anului 2009 un sistem informational integrat care "sa conecteze toate centrele operationale pentru situatii de urgenta" si sa ajute la o gestionare unitara la nivel national a urgentelor.

Este vorba despre Sistemul de Management Informational pentru Situatiile de Urgenta (SMISU), un proiect in valoare de 7,5 milioane de euro derulat de S&T Romania si APD Communication (Marea Britanie), a carui "acceptanta operationala finala era prevazuta a fi realizata la inceputul lunii iunie 2009". Nici la aceasta ora sistemul nu este operational.

HotNews.ro a scris despre aceasta situatie la inceputul acestei saptamani, iar explicatia oficialilor IGSU a fost ca "anul trecut s-au facut niste teste, dar soft-ul la momentul respectiv nu a corespuns cerintelor contractuale si a trebuit sa fie modificat si de aceea s-a prelungit cu 6 luni perioada de implementare".

 • Gabriel Ionita, BM: Numarul mare de cerinte suplimentare exprimat de IGSU a condus la numeroase modificari in designul sistemului

Am cerut explicatii si de la Banca Mondiala, precum si de la S&T Romania, dar raspunsuri au venit abia recent si doar de la Banca Mondiala.

 • "Conform contractului, sistemul trebuia sa devina operational in 12 luni de la semnarea contractului. Dat fiind ca semnarea contractului s-a facut pe 5 mai 2008, contractele ar fi trebuit sa fie finalizate si sistemul sa fi devenit operational pe 5 mai 2009. Echipa de proiect a Bancii Mondiale a monitorizat indeaproape implementarea sistemului. Finalizarea softului s-a intarziat datorita unui numar de factori; cel mai important a fost numarul mare de cerinte suplimentare exprimat de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU); aceasta a condus la numeroase modificari in designul sistemului", a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Ionita, specialist senior si coordonator al proiectului "Diminuarea riscurilor in cazul producerii de calamitati naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta" in cadrul Biroului Bancii Mondiale in Romania.

Oficialul BM a mai spus ca "in prezent softul este finalizat si receptionat din punct de vedere operational pe baza testelor executate in sase locatii pilot si prin simularea diverselor tipuri de situatii de urgenta. Echipamentul pentru sistem a fost livrat si instalat (ca parte din acelasi contract). Softul va fi instalat si va deveni treptat operational pana pe 20 aprilie 2012. Intre timp, o a doua runda de cursuri de instruire va fi organizata pentru utilizatorii nominalizati de catre IGSU (sediul central si cele judetene ale inspectoratelor), cele patru ministere responsabile cu managementul situatiilor de urgenta la nivel national (mediu, dezvoltare regionala, sanatate, transporturi) si guvern. Se asteapta ca finalizarea contractului si receptia finala a acestuia sa aiba loc pe 15 iunie 2012. Contractul prevede o garantie de 24 de luni dupa receptia finala".

 • Cum explica IGSU cerintele suplimentare exprimate in acest proiect

In replica, oficialii IGSU au explicat pentru HotNews.ro ca cerintele au vizat atat respectarea prevederilor contractuale dar si alte nevoi necesare situatiilor de urgenta.

 • "Cerintele formulate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta in acest proiect, au fost legate de respectarea prevederilor caietului de sarcini, posibilitatea conectarii sistemului de management informational al situatiilor de urgenta cu sistemul national unic pentru apeluri de urgenta (112) si posibilitatea accesarii unor informatii suplimentare absolut necesare in situatii de urgenta", a precizat Alin Maghiar, purtatorul de cuvant al IGSU.

De mentionat ca implementarea SMISU este parte a 'Proiectului de Diminuare a Riscurilor de Calamitati Naturale si Pregatire pentru Situatii de Urgenta', un proiect finantat in comun de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala si avand valoarea totala de 203,7 milioane dolari (din care 150 milioane dolari imprumut).

Beneficiari ai acestui proiect sunt atat IGSU cat si "alte componente ale Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Sanatatii, Centrul de Situatii al Guvernului, 40 de inspectorate judetene pentru situatii de urgenta si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti)".

In raspunsul transmis HotNews.ro, oficialii IGSU arata ca implementarea acestui proiect a suferit mai multe amanari, obtinute cu acordul Bancii Mondiale, ultima fiind "cimentata" printr-o Hotarare de Guvern (HG 1195/2011) care stabileste faptul ca termenul limita de implementare a proiectului a fost prelungit pana la 30 iunie 2012.

S&T Romania nu a oferit pana in prezent nici o explicatie legata de intarzierile aparute in operationalizarea acestui sistem informational pe care l-au dezvoltat.

UPDATE (Vineri, ora 20:21) Oficialii S&T Romania au precizat pentru HotNews.ro ca printre motivele pentru care sistemul nu este inca operational se numara timpul necesar pentru clarificarea tuturor aspectelor operationale pentru aplicatie si complexitatea scenariilor. Acestia estimeaza ca SMISU poate fi operational, la nivel national, incepand cu sfarsitul lunii iunie 2012:

 • "Pentru o buna si corecta informare, precizam ca valoarea contractului semnat este de 4.518.097 euro si 2.793.832 dolari fara TVA. In valoarea contractului sunt cuprinse componente hardware (servere, statii de lucru, echipamente de comunicatii si securitate, software de sistem), componenta aplicativa, servicii si garantie 3 ani de zile. Prevederile stricte ale contractului stipuleaza ca plata furnizorului se face numai dupa primirea din partea beneficiarului a acceptantei pentru fiecare serviciu/componenta livrata si receptionata. Motivele pentru care sistemul nu este inca operational au depins de mai multi factori dintre care mentionam timpul necesar pentru clarificarea tuturor aspectelor operationale pentru aplicatia SMISU, complexitatea scenariilor operationale pe baza carora s-au executat testele". (Raspunsul integral este atasat articolului)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4361 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  oul sau gaina (Vineri, 17 februarie 2012, 13:45)

  Dedalus [anonim]

  In primul rand, chiar e nevoie de asemenea soft?

  Eu as zice ca in primul rand cei implicati in ISZU ar trebui sa stie ce au de facut, sa stie unde sunt utilajele, numere de telefon ale persoanelor cheie si altele de acest fel.

  Asa ceva ar costa infinit mai putin.

  Oricum, degeaba ai un soft extraordinar (tot ma mir ce-o fi 7 milioane usd in el... ar asta e alta discutie), daca habar nu ai unde sunt plugurile de zapada, de exemplu. Ca sa iti spuna softul unde sunt, ar trebui totusi sa introduca cineva datele in el, nu-i asa?
  • +4 (4 voturi)    
   7 milioane (Vineri, 17 februarie 2012, 14:22)

   Cristianssen [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   In pretul asta probabil ca intra hardware+software. Multi iau in considerare doar "ce se vede" adica hardware-ul , si nu calculeaza numarul de licente pentru soft-ul respectiv.

   Daca 7 milioane pare mult , ganditi-va ca asta a fost cea mai buna oferta in licitatie. Urmatorul concurent cerea 10 miL euro :)

   Halucinant de mare este perioada de implementare a solutiei, pentru ca la momentul licitatiei softul de la S&T ar fi trebuit sa respecte cerintele licitatiei, nu sa constate dupa ca nu poate face vreo cerinta. Miroase a spaga la IGSU.
   • +2 (2 voturi)    
    da, daca (Vineri, 17 februarie 2012, 18:30)

    |-_-| [utilizator] i-a raspuns lui Cristianssen

    Daca era cu spaga acest articol n-ar fi existat,
    proiectul ar fi fost de mult incheiat, platit si la sertar. Dupa modelul Siveco.
   • +1 (1 vot)    
    exact! (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 8:12)

    Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Cristianssen

    NU discut aici despre costul solutiei soft, sau aplicabilitatea practica, pt. ca si pe mine m-a izbit in primiul rand INTARZIEREA imensa: trebuia sa fie functional in 2009, dar suntem in 2012 si tot nu este gata, acum cand este nevoie! Poate va merge atunci cand vor veni inundatiile? Mai ales ca este un domeniu asa dinamic precum IT-ul, daca proiectul ar fi fost o piramida care sa rezite mii de ani, nu mai conta o intarziere de 4 ani, dar asa? Din 2009 pin acum s-au schimbat solutiile hardware, sistemle de operare. etc ...
 • +6 (6 voturi)    
  3 ani in plus??? (Vineri, 17 februarie 2012, 13:52)

  Arcasu [anonim]

  Un proiect care trebuia sa devina operational intr-un an de la semnare se amana hodoronc-tronc cu alti 3 ani datorita "cerintelor suplimentare ale ISU"?
  Sunt curios care sunt costurile acestor cerinte suplimentare si de ce au fost exprimate dupa semanrea contractului?
  • +4 (4 voturi)    
   Management (Vineri, 17 februarie 2012, 14:11)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Arcasu

   e normal sa vina noi cerinte de la client.
   Problema este managementul defectuos. DIn pacate 30% din proiectele IT nu ajuns la sfasit iar alta treime esuaza in atingerea scopului.

   Cand tehnologia de azi avanseaza de la o luna la alta, sa stai sa construiesti 4 ani un sistem e clar un esec. Cand l-ai terminat e mai mult decat uzat moral. In anii 70 se facea un soft care urma sa fie folosit 20-30 de ani, astazi se fac softuri pe care sa le poti imbunatati continuu...

   Asta insa nu o poti face fara management modern. Securistii obositi insa din Ro nu o sa poata niciodata sa implementeze asa ceva din cauza ca nu vor intelege despre ce e vb si nici nu vor plati vreodata pe cineva sau ii vor acorda increderea sa se ocupe cu asa ceva.

   Eu in Romania traiam de pe o zi pe alta din software (no respect!), in Anglia (unde trebuie sa ma lupt cu prejudecatile legate de romani, tot "mostenirea" sistemul activisto-securist) o duc super. Din simplu motiv ca aici nu te angajeaza ca esti ruda cu cine trebuie ci pentru ca vor lucrurile sa se faca (nu ca le-ar lipsi bubele din cap si englezilor).

   Doua intrebari am:
   - cum s-au cheltuit oare banii (banut cu banut)
   - cine are raspunderea proiectului (ca pasatul vinei ar trebui sa duca la tribunal)
   • +1 (1 vot)    
    salut! (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 11:15)

    laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    am un nepot care e la liceul de info. te-as ruga daca doresti sa-i dai o indrumare. ce facultate ar merita sa faca in romania si ce in limbaje de programare sa se specializeze ptr a gasi de lucru afara,de ex ca si tine in anglia?
    multumesc aniticipat.
    • 0 (0 voturi)    
     Daca e pasionat (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 12:48)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

     si cunoaste programare gaseste oricum.
     Ca facultati ok in bucuresti exista Electronica si Telecomunicatii, Politehnica (Automatica), ASE (Cibernetica) insa probabil acum sunt si mai multe. Important nu e unde invata ci ce vrea sa invete si sa faca experienta.

     Eu in Romania am invatat Management si m-am 'reprofilat' pentru a evita durerile de cap. Cu programarea ca job si in Romania o poti duce bine la firme straine precum Adobe, cunosc mai multe cazuri. Si cand zic "duce bine" nu zic numai de bani.
     • 0 (0 voturi)    
      multumesc! (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 17:49)

      laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

      e cel mai bun la mate din toate clasele de mate info si incerc sa-l "bag" spre c ++ . i-am luat carti,culegeri...la liceu fac pascal,adica ce faceam si eu acu 20 de ani ...ideea e ca nu prea gaseste indrumatori in zona ptr c. iar de pe forumuri se vaita ca nu pricepe...
      • 0 (0 voturi)    
       rugaminte (Miercuri, 22 februarie 2012, 15:51)

       VictorS [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

       lasati-l sa decida singur ce ii place daca se poate. Altfel cred ca exista cercuri de pasionati, oricum banuiesc ca are colegi cu care poate sa faca ceva constructiv. poate un proiect, ceva.

       Daca vreti puteti sa sponsorizati proiectul sa ii rugati sa faca ceva util, un program de management cheltuieli de pilda.

       De invatat inveti cel mai mult lucrand si acolo gasesti si pe cineva sa te mentoreze. Eu nu stiu cum mai e sistemul de invatamant pentru programare dar stiu ca era slab acum 10 ani.
       • 0 (0 voturi)    
        ok! (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:07)

        laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

        am inteles ideea...merci!
 • +4 (4 voturi)    
  vrajeala (Vineri, 17 februarie 2012, 13:57)

  eugen [anonim]

  miroase de la o posta a incompetenta, puneti si voi acolo oameni care au habar cu se mananca un sistem informatic.
  banuiesc ca banii i-au halit :))
  incompetenta si nepasare, asta e eticheta lor
  o zi buna, fara viscol sau inundatii.
 • +1 (1 vot)    
  invatatura de minte (Vineri, 17 februarie 2012, 14:24)

  NL [anonim]

  Clientul de aplicatie software e una din cele mai curioase fapturi de pe fata pamintului.
  Trei lucruri sint esentiale pentru a limita efervescenta clientului:
  1/ dupa faza de analiza documentul de specificatii este inghetat si semnat de client (adica zice: "Da, ce scrie in acest document este ceea ce vreau si, drept urmare, il semnez"). Multi clienti au o stringere de inima cind ajung in acest punct. Ei credeau ca e suficient sa zica "sa se faca aia si ailalta" fara sa-si ia vreo raspundere.
  2/ clientul NU alege solutia tehnica, modul in care se va implementa. El zice: "vreau o lista de scaune", si nu "vreau o lista de scaune in Java". Multi clienti au impresia ca, daca au auzit de Java, .NET, HTML5 si jquery, inseamna ca sint niste mici programatori. La urma urmei, daca pot sa treaca strada, cit de greu poate sa fie sa faca o lista de scaune in Java?
  3/ orice modificare adusa la documentul de specificatii dupa ce acesta a fost semnat se va considera "change request" si se va tarifa la un pret de cel putin 10 ori mai mare. Exemplu: daca ora de programare este platita cu 100 euro, modificarile vor fi taxate cu cel putin 1000 de euro/ora.
  In general, tratati facerea de software ca pe constructia unei case: nu-ti permiti ca, dupa ce muncitorii ti-au varuit casa in verde sa le ceri sa o faca rosie pentru ca verdele nu mai e la moda.
  • +2 (2 voturi)    
   In mediul Agile (Vineri, 17 februarie 2012, 17:15)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui NL

   se poate sa introduci noi functionalitati in orice moment al proiectului.

   Dar unde gasesti manageri ok in Romania. Eu stiu unii foarte buni dar nu care sa lucreze cu statul.

   Cu statul lucreaza numai cefele late si rudele sau "sclavii" lor. Zic sclavi pentru ca nu trebuie sa stie sa faca treaba ci sa ceara bani putini si sa tina capul in pamant. Asa da criterii de selectie
   • +2 (2 voturi)    
    rup (Vineri, 17 februarie 2012, 23:35)

    mumu [anonim] i-a raspuns lui VictorS

    da de unde...in romania in afara de RUP , waterfall si PM Book nu se stie nimic....Ce sa le spui de Agile , reiteratii sau prince 2.
    • 0 (0 voturi)    
     La cateva firme straine (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 12:49)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui mumu

     asta o stiu sigur.
     Problema e ca cei care lucreaza de regula cu statul sunt din sau foarte legati de "sistem", care sistem numai competenta nu incurajeaza.
 • +3 (3 voturi)    
  Soft de 7,5 mil EUR (Vineri, 17 februarie 2012, 14:31)

  Un curios [anonim]

  Stimatilor, daca se contracta acest soft cu universitatile de profil din Romania si primeau cei 7,5 mil. EUR pentru asta cred ca avem lucrarea gata in 2 luni.

  Cerinte suplimentare spune-ti? Nu cumva pentru cei 7,5 mil. EUR softul vostru facea prea putine lucruri?

  De ce mereu beneficiarul este acuzat ca vrea in plus ceva? Voi de banii astia ce oferati? O interfata frumoasa ca nu facea nimic?

  Cred ca avem tineri IT-isti care isi doreau sa fie plati din cei 7,5 mil EUR si avem si ceeace ne trebuie mai repede.

  Dar stii cum se face? Cine da banul impune furnizorul.

  Esa este in ETERNA SI SUBLIMA ROMANIE. FURAM DE RUPEM SI APOI FACEM SCANDAL.
  • 0 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 17 februarie 2012, 14:44)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui Un curios

   daca se contracta la universitatile de profil nu era gata nici jumatate din cat a fost. Se vede ca nu aveti experienta lucrului cu "cercetatorii" din invatamantul universitar romanesc.
  • 0 (4 voturi)    
   cercetatori? (Vineri, 17 februarie 2012, 23:44)

   mumu [anonim] i-a raspuns lui Un curios

   Cerecetatorii romani sunt niste trogloditi invechiti, la fel si proaspetii absolventi...pana invata din companii cum se lucreaza cu adevarat sunt mai toti langa subiect ! Cum sa faca proiectul? Stalucitul invatamant stie si altceva in afara de Fox Pro, Pascal si Basic?
   Am vazut eu aplicatii facute de asa zisele prodigioase produse ale educatiei romanesti. Sunt de toata jena. Or fi buni la teorie...dar in practica...
   Apropos... "Cerinte suplimentare spune-ti?" ...spuneti se scrie intr-un singur cuvant.
 • +2 (2 voturi)    
  Tzeapa de cetina (Vineri, 17 februarie 2012, 15:00)

  Birlique [anonim]

  Si iata ca au aparut si explicatiile docte, aruncarea cu pisica, etc. Important este ca aveti o groaza de bani de dat la Barca Mondiala pentru ceva care inca nu exista, iar cand va exista va fi cel mult o chifla ordinara pe jumatate mucegaita. Asa se face banu, taica, nu prin munca. Ungi pe cine trebuie - politicieni, oameni de afaceri, si apoi plateste statul, adica poporul suveran - adica noi. Acuma degeaba ne punem minijupurile-n cap, am semnat, platim, ca asa e corect.
  • +1 (1 vot)    
   clar (Vineri, 17 februarie 2012, 17:20)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Birlique

   in Romania asa se fac banii.
 • +3 (3 voturi)    
  frate... (Vineri, 17 februarie 2012, 15:50)

  me [anonim]

  cu banii si timpul asta (incluzand licente de winowd, computere, sedue etc).... s-au facut lucruri de 100 de ori mai complexe decat sistemul asta...
 • +3 (3 voturi)    
  Ne-au mintit!! (Vineri, 17 februarie 2012, 16:03)

  Domnu Gradinescu [anonim]

  Am muncit cativa ani la "softu" EMIS si de cate ori ceream marire mi se spunea ca am depasit demult bugetu, nu mai e bani... :)
  Culmea eram 10 oameni care lucrau efectiv.. ca acu sa aflu ca costa 7.5 miloane partea hardware lol... si ca e vina armatei ca au avut cerinte...
  La testele de acceptanta stiam exact ce trebuie sa testam si tot crapa in draci.. trebuia sa ai gija unde dai click sa nu se autodistruga sistemu... :)
  Trageti apa la S&T ca nu au mai ramas multi.
  • +1 (1 vot)    
   S$T (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 20:36)

   muju [anonim] i-a raspuns lui Domnu Gradinescu

   Oricum e pe moarte S&T.... Dupa ce va pierde Documentum-ul... se dupe pe rapa. Si in ultima vreme nu au mai avut o implementare cat de cat. Asta a fost cam ultima suflare" mai serioasa a lor. ..
 • +3 (3 voturi)    
  Sifonare de bani (Vineri, 17 februarie 2012, 17:25)

  Dacos [anonim]

  Schema este simpla. Vine Banca Mondiala (BM), ca si altii mai cunoscuti, imprumuta statul roman cu niste bani, care desigur, ii vom plati inapoi cu varf si indesat si castiga cine trebuie.
  De obicei, cascavalul se imparte intre firmele celor care sunt la putere si consultantii firmelor occidentale.
  Imi amintesc, cand eram in comisia unei licitatii tot pe fonduri de la BM, romanii verzi de la Min. Finantelor ne-au sugerat, subtil ce-i drept, ca o anumita firma, occidentala, sa fie desemnata intre cele 8 calificate pt. faza finala de "umflare" a cascavalului. Bineinteles ca, firma respectiva era abonata la licitatii de felul acesta. Noi, Comisia am picat firma respectiva fiindca avea o oferta proasta fata de concurenti. Comisia de supervizare din partea Min. Finantelor a recuzat comisia de licitatie, a numit o alta care au calificat firma respectiva, ca in final, aceasta sa castige licitatia.
  Grosul banilor au mers "afara", firimiturile s-au subcontractat la firmele clientelare interne, iar statul roman, adica noi tzugulanii ne-am ales cu inca un imprumut de returnat. Este schema clasica pentru orice fel de proiect , fie al BM, Phare sau FMI. Depinde doar marimea cascavalului. Atat!
  O seara buna!
  • 0 (0 voturi)    
   BERD MUDP (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 15:22)

   Canuck [anonim] i-a raspuns lui Dacos

   Asaaaa...chiar ma intrebam cand o sa inceapa sa iasa la iveala si proiecte similare pe bani imprumutati din exterior si de care au beneficit tot firme din exterior, fie ca furnizori ai firmelor castigatoare romanesti fie chiar direct ca firme castigatoare a licitatiilor. Te-apuca greata cat de nemernici puteau fi unii factori de decizie prin 1997-2001 care pt spaga faceau jocul celor din exterior care ne vroiau indatorati din ce in ce mai tare, care sa ajunga sa ne impuna acum si cati oameni trebuie sa dam afara si la ce frecventa sa vina mentroul. Pacat ca infractiunea de tradare de tara nu mai exista. Daca ar mai fi existat, am fi scapat de multi din astfel de factori de decizie si poate n-ar mai fi emigrat atat de multi specialisti.
 • +1 (1 vot)    
  ce nu inteleg eu ... (Vineri, 17 februarie 2012, 21:29)

  gugu [anonim]

  eu inteleg ca softul asta e parte a unui contract cu statul,
  eu inteleg ca aia de al IGSU habar nu au ce vreau si de asta nu si-au dat seama de la inceput ce vor,
  eu inteleg ca mai apar delay-uri

  dar ce nu inteleg e ca dupa 4 ani nu au putut livra nici macar ce au promis ca fac intr-un an excluzand noile cerinte.

  aicea miroase a
  ... programatorii lu' peste
  ... management defectuos

  sau poate e un contract tipic cu statul: bagam la licitatie pretul cel mai mic si apoi cerem pentru orice chichita niste sume enorme si nici nu facem nimic si ne mai si lafaim pe durata a nu stiu cati ani.

  pe cat pariu ca softul nu o sa fie functional pentru jumatate din cerinte nici la anul? (ca doar dupa ninsoare asta, IGSU o sa mai aiba niste cerinte)
  • 0 (0 voturi)    
   ti-ai raspuns deja! (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 8:20)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui gugu

   DOar varianta adoua poate fi adevarata (management defectuos). Ipoteza cu programatorii lu' peste" nu tine, pentru ca nu veau ce cauta acolo, mai ales la un proiect de o asemnea amploare! DIn 19 milioane, cati am mair ramas, evident ca exista destui programatori capabili, cum sa ii SELECTEZI tocmai pe cei mai slabi pt proiect? Pia eu, cand am nevoie sa imi repar zidul la casa, nu iau de pe strada la intamplare pe "sidarii lu' peshte" , ci pe unul care sa FIE in stare sa duca treaba la bun sfarsit! Si sigur ca nu dureaza lucrarea patru ani ...
   • +1 (1 vot)    
    angajati (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 20:47)

    mumu [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

    Domnule Cristian...daca ai vedea cum in companiile supra aglomerate de proiecte ajung si incepatorii sa faca management de proiect cu tactica..."las' ca invata ei pe parcurs".
    • +1 (1 vot)    
     partial (Duminică, 19 februarie 2012, 8:06)

     Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui mumu

     Sa zicem, si?
     In cinci ani, incepatorii (toti suntem la un moment dat si pe un domeniu "incepatori", ca doar nimani nu le stie pe toate!) aveau tot timpul sa se dumireasca, daca erau buni!
     Da, tin minte prin 2004 la noi la firma cautau specialisti in sisteme embedded si nu gaseau, nici macar nu veneau la interviu, deci nu ajungeau in faza "interesant, dar salariul la Dvs. este mic, ma duc la o firma straina!".
     Dar cum este posibil ca pentru un MEGAPROIECT, important (situatii de urgenta) si finanta cu peste 7 milioane, sa nu se gaseasca oameni capabili?!
     Asta nu inteleg!
  • +1 (1 vot)    
   E posibil (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 12:56)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui gugu

   eu mai cunosc cazuri, poate nu asa exagerate.

   Din cauza metodei cu care se abordeaza proiectul noile cerinte pot face varza toata planificare. Poate nu au avut management :) si au inghitit tot ce a zis clientul.

   Exista insa mai multe abordari ale dezvoltarii de software, eu cunosc cateva zise si Agile: Scrum si ExtremProgramming cu ajutoru carora intradevar, dupa un an ai ce ai zis si poti adauga oricand noi functionalitati. Problema e: factorii de decizie ce vor face? Eu daca fac paguba de 1 mil unde ma duc? In vacanta in Insule sau la racorica?

   Ei se vor duce in insule si se vor intoarce la al proiect si mai substantial. Pentru ca sistemul din Romania este unul inchis si lipsit de factorul comnpetitiei.
  • -1 (1 vot)    
   intarzieri (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 20:45)

   mumu [anonim] i-a raspuns lui gugu

   In pricipiu nu stiu daca este cazul proiectului asta, exista motive pentru intarziere in faza de implementare. Procedura prin Banca Mondiala fiind mai rgida, daca se oferteaza, spre exemplu 10G, iar intre timp apare 11G, iar editia anterioara devine absolete , nu mai poti schimba produsele doar printr-un change request. Ai super multa bataie de cap, aprobari, formalitati, documente si intarzieri. Daca intre atribuire/ofertare si semnare este o perioada mai mare de timp...sigur apar asa situatii atat pe HW cat si SW. Din cunostinta de cauza iti spun ca toat ecelelalte componente ale sistemului , atribuite prin licitatii deschise cu finantare nationala, s-au implementat la timp sau sunt in faza de implementare fara intarzieri. Ghinionul a facut ca S&T-ul, cu grave probleme de cash flow sa castige licitatia asta. Cand a castigat era inca destul de tare....dupa atribuire au inceput problemele... Si cum BM nu este foarte flexibila in privinta platilor, iar livrabilele facturabile sunt la distante mari intre ele (si putine) ajungi sa finantezi proiectul. Daca nu ai cashflow....normal ca acesta stagneaza. Nu este o justificare pentru S&T ...chiar imi displac ca si etica profesinala...dar intarzeri pot aparea in genul asta de proiecte. Si legat de buget...laformularea caietului de sarcini - pot spune ca este foarte strans. S-a mers cam la limita cu un profit minim. Daca ar fi luam in calcul si riscurile (justificaile de data asta) costul a fost peste buget.
 • +2 (2 voturi)    
  ceva nu se potriveste... mint toti acum.... (Vineri, 17 februarie 2012, 21:36)

  costica [anonim]

  Acum spun ba ca timpul necesar pentru clarificari, ba ca una, ba ca alta...
  Dar on ziua cand au inaugurat cladirea si au taiat panglica si au demarat proiectul pilot pe cele 5 puncte, asta nu inseamna ca SOFTUL ala era deja facut conform CERINTELOR celor care urmau sa-l utilizeze, adica ISU ?!
  ISU i-a trebuit 3 ani sa-si dea seama ce vrea, la momentul inaugurarii in 2008 NU stia ce vrea de la soft?!
  Ca sa nu mai spus ca TREBUIA SA STIE ce vrea de la acel soft la momentul cand au gandit proiectul si cand au cerut firmei de SOFT ce VOR sa FACA cu acel SOFT!!
  Nu se potriveste deloc ce spun acum fata de ceea ce au declarat atunci la inaugurarea din 2008!!
  Comparati articolul de atunci cu declaratiile de acum ale celor de la ISU si BM si vedeti ca acum mint toti si ISU si BM !

  http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/ROMANIAINROMANIANEXTN/0,,contentMDK:21977154~pagePK:1497618~piPK:217854~theSitePK:454573,00.html
  • +1 (1 vot)    
   Vai (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 13:13)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui costica

   ce bugete! te apuca disperarea.

   Ca se schimba cerintele unui software, sa stii Costica, e normal. Sa nu stii sa manageriezi asta iar e normal dar uneori devine si penal.

   Daca te bagi unde nu iti fierbe oala de regula te oparesti. Aici se oparasc numai contribuabilii romani.
   • +1 (1 vot)    
    e normal... (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 20:24)

    costica [anonim] i-a raspuns lui VictorS

    dar nu e NORMAL timp de 3 ani !!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Si totusi despre ce e vorba ? (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 7:55)

  maria [anonim]

  Articolul abunda de termeni generali ,, management informational,, ,, aspectelor operationale pentru aplicatie si complexitatea scenariilor,, etc fara a ne spune si noua efectiv cam in ce consta toata povestea . De exemplu se pare ca niste controverse ar fi fost creat de o anumita institutie ,, specializata ,, in legatura cu localizarea apelantului care suna la 112 sau pur si simplu daca am apucat sa formez 112 si am lesinat sa pot fi gasit s.a.m.d . Sigur ca chestia asta poate crea controverse
 • +1 (1 vot)    
  Despre programul lu` Peste. (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 8:31)

  Leonidas [anonim]

  Astora de la BM. nu le este destul cat au nenorocit natiuni intregi, mai vor sa vanda si auzi tu la ei programe de urgenta, ai, iaiiai, adica la o apasare de buton sa stie ei ce face Romania si fiecare roman cu banu` din pusculita, sa stie cuantumul de indatorare sa-l faca incat falimentul sa fie inevitabil, maaari nenorociti si lacomi acesti tiparitori de bani virtuali, adica tu romania da-mi bani foarte multi sa te aduc la ruina cat mai repede, nu va bate bunul Dumnezeu si pe voi odata si odata???
  • 0 (0 voturi)    
   BM - FMI (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 20:53)

   mumu [anonim] i-a raspuns lui Leonidas

   Nu confundati BM cu FMI. MB are programe de dezvoltare regionala.Nu este sub forma de imprumut. Daca ei considera ca intr-o zona lispeste dezvoltarea pe o ramura - ajuta in dezvoltarea ei. Inainte de UE si PHARE era sungura sursa de fonduri in externe in Romania. Si mai ales au protejat proiectele de coruptie. Crede-ma ca nu intrai asa de usor sa influentezi o comisie de BM. Am avut tangenta cu ei si, in experienta mea de cateva zeci de proiecte, nu am vazut "lucraturi grave". In cel mai rau caz preferau un producator in fata altuia dar in rest fiind destul de deschisi. Acolo nu vezi specificatii de genul 3 sloturi PCI cu suport pentru 4 HDD pe un blade de 1 U....inainte de spune ceva...trebuie sa te bazezi pe ceva.
 • +1 (1 vot)    
  o mare leapsa (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 8:42)

  Bogdan G. [anonim]

  Problema nu este costul. eu personal nu am vazut in acest articol ce anume ar fi trebuit sa faca acest soft :). de obicei (in alte tari) astfel de solutii sunt mai scumpe, dar cel putin functionale.

  hilar este ca la 7,5 mil, sa fii irealist si sa spui ca va deveni operational intr-un an:
  - odata sunt mai multe surse de finantare, deci justificarea cheltuirii banilor nu se poate face rapid.
  - apoi, beneficiarul proiectului este statul roman. deci, iresponsabil, incompetent si mai ales nu este prezent in decizii. ptr cei care nu stiu: reprezentantii stautului se implica in astfel de proiecte in afara responsabilitatilor zilnice. mai pe scurt, isi dau seama ca nu stiu nimic, si se scuza prin activitatea zilnica ptr a nu face nimic in cadrul proiectului :)
  - un sistem la nivel guvernamental intra sub incidenta legislatie in rigoare. din nou, un an mi se pare o gluma proasta in contextul acesta, deoarece legislatia se poate modifica si este de obicei ambigua, fiind destul de greu sa poti face o solutie dinamica la schimbarile legale.
  - ptr baietii cu agile and co. se poate lucra evident in orice mod posibil la dezvoltarea componentelor, atat timp cat ai un backlog. aici exact acesta a fot problema :)

  de ce nu avem software-ul operational acum? simplu:
  - S&T stia in ce se baga si nu a luat nicio masura de proactivitate, tocmai asteptand modificarea scopului, ptr a cere mai multi bani.
  - in prima faza S&T le-a luat fata la ministerasi cu 3 servere si 3 lulele de licente, care sunt costuri materiale fixe.
  - . statul dupa obiceiurile specifice s-a trezit cu un contract finantat partial de BM si nu stia ce sa faca. credeti ca ministerasii aceeai au o situatie reala a evenimentelor de urgenta?
  - S&T se intereseaza despre rezultatul finit si ii combate pe ministerasi asupra complexitatii scenariilor. astia se trezesc ca nu stiu despre ce e vb, si astfel, de abia acum incepe definirea scopului proiectului.

  cam asa se lucreaza in aceasta arie...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by