​Luni dimineata - prima zi de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I la scolile de circumscriptie - pana la ora 11:00 parintii nu au putut sa isi inscrie copiii din cauza defectiunii la serverul pe care sunt stocate datele. Ministerul Educatiei si oficialii Siveco au motivat ca serverul s-ar fi blocat in urma unor caderi repetate de curent electric in noaptea trecuta. In replica, oficialii Enel Distributie Muntenia spun ca nu ar fi inregistrat caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica ale abonatilor in zonele respective. Vezi ce explicatii da despre caderile de curent si Dinu Gheorghe directorul general al ARNIEC, agentia unde se afla serverul defectat.

UPDATE:Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca in cursul zilei de luni nu au mai fost probleme cu serverul, iar la scolile unde au existat probleme cu inscrierea acestea au fost cauzate de conexiunile la internet.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, si-a cerut scuze luni pentru "problemele si deranjul" pe care ministerul le-a produs parintilor care nu au putut sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I timp de aproape doua ore, dupa ce un server s-a defectat in urma unor caderi repetate de curent electric.

Anterior, Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania, declarase pentru HotNews.ro faptul ca desi serverul in cauza dispunea de UPS, mecanismul pentru evitarea problemelor in caz de intrerupere a curentului, acesta nu a facut fata unor caderi repetate de curent electric.

  • "Cu softul nu este nici o problema, functioneaza a fost testat toata saptamana trecuta, s-au introdus mii de fise. Din pacate in noaptea trecuta au existat mai multe caderi de curent care au afectat mai multe calculatoare din Bucuresti, inclusiv unul din serverele pe care este instalata aplicatia. Serverul respectiv are UPS, adica mecanism pentru evitarea problemelor in caz de intrerupere a curentului dar au fost mai multe caderi repetate. Mecanismul a protejat la prima si a doua intrerupere dar nu a reusit sa faca fata la intreruperi multiple", a precizat pentru HotNews.ro Florin Ilia, vicepresedinte Siveco Romania.

Acesta a mai mentionat ca "serverul este al Ministerului Educatiei si se afla la ARNIEC (Agentia pentru administrarea retelei nationale informatice a educatiei si cercetarii)". Sediul Ministerului Educatiei este pe strada Gen. Berthelot 28-30 Sector 1, iar sediul ARNIEC este pe strada Mendeleev 21-25.

In replica, oficialii ENEL Distributie Muntenia sustin ca nu ar fi inregistrat astfel de caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica in zonele mentionate.

  • "Compania Enel Distributie Muntenia nu a inregistrat caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica a abonatilor de pe strada General Berthelot sau Mendeleev in cursul noptii de duminica spre luni, 4/5 martie 2012. De asemenea, nu au fost inregistrate sesizari in call-centerul tehnic din partea abonatilor din aceasta zona sau din partea Ministerului Educatiei, nici in cursul noptii de 4/5 martie, nici in cursul diminetii de 5 martie 2012 referitor la lipsa tensiunii sau a unor caderi de tensiune", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Enel Distributie Muntenia.

HotNews.ro l-a contactat pe Dinu Gheorghe, directorul general al ARNIEC, pentru a afla daca au existat sau nu astfel de caderi de tensiune. Acesta sustine ca serverul se afla in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si ca are si un grafic care indica aceste caderi.

  • "Aplicatia pentru inregistrare rula pe trei servere virtuale: doua web servere si un server de baze de date, dar erau masini virtuale. Toata saptamana trecuta si mai ales in dimineata asta au existat multiple variatii urmate de doua intreruperi cu alimentarea de energie electrica: una pe la 5:10 iar alta pe la 7:10. Lucrul acesta poate fi demonstrat pentru ca avem grafice care urmaresc alimentarea cu energie electrica. Dupa caderea de la ora 7:00, UPS-urile nu au mai facut fata si s-a inregistrat un switch off. Revenind imediat serverele au pornit toate, mai putin cel de baze de date, mai exact un serviciu al lui, lucru stabilit de catre specialistii de la Siveco pentru ca noi nu ne-am ocupat de aplicatii", a declarat pentru HotNews.ro Dinu Gheorghe, directorul general al ARNIEC.

Acesta a mai explicat ca "serverele virtuale erau instalate pe o masina hardware - un server mare. Masina hardware nu a avut nici o problema - a cazut datorita caderii de tensine, s-a restartat, a pornit fara nici o problema. Masina se afla intr-unul din nodurile retelei care se afla in Universitatea Politehnica Bucuresti".

Cum explica acesta declaratiile celor de la ENEL?

  • "Nodul de retea despre care vorbim e in zona Politehnica, Cotroceni, Militari si in zona asta de doua saptamani sunt caderi repetate de tensiune. Saptamana trecuta ni s-au ars cateva servere din cauza caderilor repetate de tensiune - noroc ca erau in garantie", a mentionat Dinu Gheorghe.

Contactati din nou de catre HotNews.ro, oficialii Enel Distributie Muntenia au declarat ca "nici pe Splaiul Independentei nr. 313 nu am avut sesizari inregistrate in call center in cursul noptii".

UPDATEReprezentantii Enel Distributie Muntenia au revenit cu un nou set de explicatii in care afirma ca:

  • "Enel Distributie Muntenia nu a inregistrat, in cursul noptii de duminica spre luni, 4/5 martie 2012, sau in cursul diminetii de luni 5 martie caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica a zonei Politehnica. De asemenea, nu au fost inregistrate sesizari in call-centerul tehnic din partea abonatilor din aceasta zona sau din partea Ministerului Educatiei, nici in cursul noptii de 4/5 martie, nici in cursul diminetii de 5 martie 2012 referitor la lipsa tensiunii sau a unor caderi de tensiune. Pot aparea variatii de tensiune sau caderi de tensiune si datorita unor defecte in instalatiile proprii ale consumatorilor".

Ministrul Educatiei, Catalin Baba a mai declarat luni in urma acestui incident ca la nivelul ministerului a fost declansata o ancheta pentru a se stabili daca a fost vorba de "neglijenta" sau de "nerespectarea procedurilor de lucru".