La un an de la lansarea platformei nationale de plati pe internet cu cardul, Ghiseul.ro, doar 60 de primarii din cele 3200 de primarii din tara sunt inrolate in acest sistem, iar dintre acestea numai jumatate au sisteme functionale si permit plati, a declarat luni Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor. "Aici suntem, acestea sunt cifrele, nu e un lucru de laudat dar nu ne-am intalnit aici sa cautam vina ci solutii. Avem in vedere anumite sanctiuni si analizam posibilitatea modificarii Hotararii de Guvern 1235/2010 (n.a privind infiintarea Ghiseul.ro) in acest sens, concomitent cu simplificarea procedurilor de inrolare in sistem", a spus ministrul, subliniind ca "in prezent legislatia nu prezinta nici o sanctiune pentru primariile care nu respecta termenul de inrolare in sistem".

Ghiseul.roFoto: Captura Ghiseul.ro

Noul ministru al Comunicatiilor, Razvan Mustea, a fost prezent luni la un eveniment de lansare a unui sondaj national privind comportamentul romanilor la plata taxelor si impozitelor locale cu cardul, studiu realizat de GfK Romania impreuna cu Visa Europe in perioada ianuarie-februarie 2012.

  • O veste buna si una proasta, de la ministrul Comunicatiilor privind Ghiseul.ro

Cu aceasta ocazie acesta a trecut in revista situatia platilor si a primariilor inrolate in sistemul national de plata a taxelor si impozitelor cu cardul - Ghiseul.ro - la un an de la lansarea acestuia.

  • "Doamnelor, domnisoarelor si domnilor am pentru dumneavoastra o veste buna si una proasta (n.a despre Ghiseul.ro). Vestea buna este ca romanii folosesc din ce in ce mai mult sistemul de plata online acolo unde e. (...) Vestea proasta este ca la un an de la deschiderea platformei Ghiseul.ro doar 60 de primarii din cele 3200 de primarii folosesc sistemul de plata online cu cardul si doar jumatate din acestea au sistemul functional, celelalte fiind inca in teste. In prezent legislatia nu prezinta nici o sanctiune pentru primariile care nu respecta termenul de inrolare in sistem. Avem in vedere anumite sanctiuni si analizam posibilitatea modificarii HG 1235/2010 in acest sens, concomitent cu simplificarea procedurilor de inrolare in sistem", a declarat Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor.

HotNews.ro a atras atentia inca de la lansarea acestui sistem national, in martie 2011, ca in HG-ul de infiintare se vorbea despre obligatia primariilor de a se inrola in aceasta platforma de plati fara sa existe penalitati. Ministrul Comunicatiilor de la acel moment, Valerian Vreme declara doar ca:

  • "Am sa va rog sa luati Hotararea de Guvern si o sa vedeti acolo toate conditiile si penalitatile care vor fi aplicate celor care nu se inroleaza. Eu sunt sigur ca se vor inrola, exista un interes. (...) Hotararea spune clar ca primariile sunt obligate", a spus Valerian Vreme la acel moment.

Ghiseul.ro, la un an de la lansare

Ghiseul.ro, la un an de la lansare

Foto: MCSI

Platile prin internet cu cardul bancar prin Ghiseul.ro pot fi facute cu autentificare (pe baza de utilizator si parola) si fara autentificare (pe baza CNP-ului, daca stii exact ce ai de platit). Detalii aici.

  • 9300 de plati in valoare de circa 1,7 milioane lei, efectuate prin Ghiseul.ro intr-un an

Ministrul Razvan Mustea a dat si cateva informatii statistice legate de succesul acestei platforme:

  • "Sunt 165.000 de vizitatori unici pe siteul www.ghiseul.ro, au fost facute 9.300 de plati si estimam peste 10.000 de plati pana la sfarsitul acestei saptamani. Platile facute pana acum insumeaza circa 1,7 milioane lei. Dintre cele 9.300 de plati, circa 10% au fost efectuate intre orele 22:00 si 9:00 dimineata de cetateni care locuiesc peste hotare. Multe sunt procesate seara tarziu, multe in weekend, ori daca iti platesti impozitul de acasa la ora 11 noaptea este clar ca procedura te ajuta si iti este utila", a spus Mustea.

Acesta a mai subliniat faptul ca acest sistem de plata este pus la dispozitie gratuit pentru primarii, poate fi folosit de orice primarie, este deschis oricarei banci si oricarui tip de card bancar din Romania si din strainatate. Comisionul perceput in urma unei plati electronice nu este mai mare de 2%, maxim 30 de lei, in rest fiecare consiliu local decide daca acest comision este suportat integral de catre primarie, de catre cetatean sau daca se imparte.

UPDATE Despre SNEP (Ghiseul.ro)

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman.Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara.

Prin acest sistem care ar urma sa fie accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar.

Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP conform calendarului prevazut in Hotararea de Guvern privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor.

Prima etapa prevede inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor si oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitoriin termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a hotararii. Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.

Citeste si:Castigul bancilor la plata online a taxelor prin Ghiseul.ro: Primariile platesc cate 300 de euro la inscrierea in sistem, iar comisionul la tranzactii este de maxim 30 lei

  • Sondaj printre 1700 de contribuabili romani din mediul urban: 56% dintre respondenti spun ca nu vor plati taxele cu cardul la POS sau online daca este adaugat un comision

Sondaj plati online

Sondaj plati online

Foto: Visa Europe

In cadrul conferintei a fost prezentat si un sondaj in randul a 1700 de contribuabili romani din diverse orase din tara si strainatate care utilizeaza produsele bancare, studiu reprezentativ la nivel national si realizat de GfK Romania la initiativa Visa Europe.

Datele Visa Europe arata ca in prezent, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este posibila la POS in 145 de localitati si online in 52 de orase.

Jumatate din populatia bancarizata din mediul urban, care se ocupa de plata taxelor locale, stie ca are la dispozitie posibilitatea de a plati cu cardul la terminalele POS instalate in institutiile publice, potrivit sondajului. Aceasta pondere este mai mare pentru respondentii din Bucuresti (60%), precum si in cazul respondentilor cu venituri de peste 2.500 lei (64%). De asemenea, circa 40% dintre respondenti cunosc posibilitatea de a-si plati taxele online cu cardul utilizand ghiseul.ro sau alte aplicatii electronice puse la dispozitie de autoritatile locale.

Sondajul arata ca procentul respondentilor care si-au exprimat intentia de plata a taxelor la POS a scazut de la 61% la 26% dupa ce s-a mentionat plata unui comision pentru tranzactie. Mai mult, 56% dintre respondenti au spus ca nu vor plati taxele cu cardul la POS sau online daca este adaugat un comision.

Despre studiu:

Studiul a fost realizat in perioada ianuarie - februarie 2012 in randul a peste 1.700 de respondenti, dintre care peste 1.000 fiind reprezentativi la nivel national (eroare de esantionare: 3,1%), restul fiind impartiti pe esantioane de respondenti din diverse orase si din strainatate. Publicul tinta a fost reprezentant de contribuabili cu varste intre 25 si 45 de ani, din mediul urban, care utilizeaza produse bancare (nu neaparat un card bancar) si se ocupa de plata taxelor si impozitelor locale.