Companiile de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil/Zapp au avut anul trecut o contributie directa la economia Romaniei de sapte miliarde lei, a declarat marti Mihai Rada, director KPMG România pentru tehnologie, media si telecomunicatii. Este vorba de 374 de milioane de lei care reprezinta plati catre angajati salarii, bonusuri prin crearea a circa 6700 de locuri de munca directe, 4,2 miliarde lei plati catre alte companii prin cumpararea de echipamente si servicii si o contributie la bugetul de stat (TVA, impozite si taxe de spectru) in valoare de 2,1 miliarde lei, a spus oficialul KPMG.

  •  UPDATE1 Valentin Mircea, vicepresedintele Consiliului Concurentei: Concurenta in piata a inceput sa se moleseasca. In Romania avem de fapt 3 operatori si jumatate de telefonie mobila
  •  UPDATE2: Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote si Romtelecom: Impreuna cu Romtelecom avem circa 10.000 de angajati in Romania si grupul nostru a investit pana acum circa 3 miliarde de euro in aceasta piata
  • UPDATE3: Jean Francois Fallacher, seful Orange Romania: Compania a investit pana acum peste 2 miliarde euro in Romania. Avem peste 2500 de angajati, iar dintre acestia circa 300 de angajati din Bucuresti, Cluj si Timisoara lucreaza si pentru alte sucursale din afara, precum Orange Elvetia. Prin contracrtele cu alte companii cu care colaboram estimam ca indirect am ajutat la crearea a circa 6000 de locuri de munca.
  • UPDATE4: Inaki Berroeta, seful Vodafone: Am investit pana acum 2,7 miliarde euro in Romania. Avem circa 4000 de angajati si deservim si alte companii. Avem contracte cu alte 1000 de furnizori.
  • Declaratiile au avut loc in contextul in care in acest an vor fi scoase la licitatie toate frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone, dar si frecvente aflate in prezent partial in utilizare guvernamentala de catre MApN.

Marti a avut loc un eveniment organizat de Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) legat de viitorul comunicatiilor mobile din Romania pe urmatorii 15 ani, in contextul in care in acest an urmeaza sa fie organizata o licitatie vor fi scoase la licitatie toate frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone si precum si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale.

Piata de telefonie m,obila din Romania este una din cele mai competitive din Europa

In cadrul evenimentului, Mihai Rada, director KPMG Romania pentru tehnologie, media si telecomunicatii a prezentat o analiza a pietei telecom din Romania in ultimii 15 ani si beneficiile directe aduse de industria telecom eonomiei din tara. Acesta a subliniat faptul ca in piata sunt activi in prezent cinci mari operatori de telefonie mobila (Cosmote, Orange, Vodafone, RCS&RDS si Telemobil). Exista si o licenta de telefonie mobila care apartine Romtelecom-ului, care ar fi al saselea.

  • "Daca vorbim de numarul de operatori de telefonie mobila la nivelul Europei Centrale si de Est, Romania are o competitivitate la nivelul pietei din Marea Britanie daca tinem seama si de licenta Romtelecom (n.a adica sunt sase operatori in piata). Desi la o prima vedere piata pare a fi concentrata acest lucru nu este adevarat. Cinci operatori pe o piata atat de mica au ajuns la o concentrare relativ redusa - a doua cea mai mica concentrare a pietei din Europa Centrala si de Est. Doar Polonia este ceva mai competitiva decat noi", a spus Mihai Rada, directorul KPMG.

Acesta sustine ca Romania este una dintre cele mai competitive piete din Europe Centrala si de Est lucru care se vede si din evolutia ARPU (venitul mediu pe utilizator).

  • "La sfarsitul anului trecut in Romania venitul mediu pe utilizator (ARPU) era de 6,9 euro, in Cehia era de 18 euro iar in Marea Britanie de 47 de euro. Iata cat de departe suntem fata de alte tari din Europa de Vest desi investitiile in infrastructura sunt oarecum comparabile. Vrem sa avem aceleasi calitate si servicii. Este un paradox pe care il sublinia si un executiv din telecom acum cativa ani - romanii vor o calitate premium la un pret minim. Asa este, asta caracterizeaza piata telecom din Romania", a spus oficialul KPMG.

Mihai Rada, KPMG: Cifra de afaceri a cinci operatori de telefonie mobila a reprezentat circa 3% din PIB-ul Romaniei in 2011/Industria telecom a contribuit direct cu 7 miliarde lei la economie

  • "La nivelul anului trecut, cifra de afaceri a tuturor celor 5 operatori reprezinta cam 3% din PIB-ul Romaniei. Daca vorbim de contributiile economice directe industria telecom (n.a este vorba doar de contributiile membrilor AOMR - Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil) a contribuit cu 7 miliarde de lei numai la nivelul anului 2011 la economia Romaniei. Mergand in detaliu in privinta celor 7 miliarde de lei: 374 de milioane de lei reprezinta sumele platite in 2011 de operatori catre familiile din Romania (salarii, bonusuri etc) prin crearea a 6700 de locuri de munca directe. Daca vorbim de relatia cu industrii si alte companii, contributia operatorilor mobili a fost de 4,2 miliarde de lei (aici vorbim despre achizitia de echipamente de retea si servicii). Contributia la bugetul de stat (TVA, impozite pe salarii, taxe de spectru) - a fost de 2,1 miliarde de lei, a spus acesta.

Analiza KPMG este in curs de finalizare va fi facuta publica in saptamanile urmatoare, a mai precizat directorul companiei de consultanta.

Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI: Statul si-ar dori ca in aceasta licitatie sa existe o competitie mai acerba

Prezent la eveniment, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor a tinut sa puncteze ca in ciuda veniturilor mai mici, profiturile operatorilor sunt destul de generoase.

  • "In Romania exista un ARPU destul de mic insa acest lucru nu este o bariera pentru operatorii mobili ba din contra ei reusesc sa concureze in mod eficient si obtin profituri generoase. Desi suntem in perioada de criza economica generalizata profiturile acestei industrii sunt generoase si in crestere", a declarat Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI.

Acesta a mai spus ca statul si-ar dori o competitie mai acerba la licitatia de spectru de la mijlocul acestui an si chiar atragerea de noi operatori in piata.

"Referitor la barierele pentru noi intrati in piata statul si-a aratat disponibilitatea de a primi noi operatori. Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa beneficiem si de platformele MVNO (operatori mobili virtuali) in Romania. Referitor la licitatia de spectru care va avea loc la mijlocul acestui an, statul si-ar dori ca in aceasta licitatie sa existe o competitie mai acerba si sa creasca preturile de achizitie. Ne dorim sa aducem la bugetul de stat mai multi bani", a spus Fecioru.

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Reconfiguram fundamental criteriile pentru accesul la resursele de spectru in Romania cel putin pentru urmatorii 15 ani

Presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a subliniat ca licitatia care va avea loc in acest an va reconfigura piata de telefonie mobila pentru urmatorii ani.

  • "Dupa mai bine de 15 ani de la lansarea comunicatiilor mobile in tara noastra a venit timpul sa reconfiguram fundamental criteriile pentru accesul la resursele de spectru in Romania cel putin pentru urmatorii 15 ani. Anul 2012 se constituie intr-o oportunitate istorica pt accesul la spectrul radio in Romania pe termen lung. In primul rand pentru ca anul acesta expira o parte din licentele GSM pentru benzile de 900 1800 si in al doilea rand pentru ca cea mai mare parte a spectrului care e fezabil pentru comunicatile mobile si care in momentul de fata este administrat de MaPN va fi eliberat in cursul anilor care urmeaza. ANCOM va scoate deci la licitatie toate frecventele radio din benzile de 800, 900, 1800 si 2600 de MHZ care vor fi folosite pentru servicii de comunicatii mobile pana in anul 2029. Este cea mai mare cantitate de spectru care se aloca in tara noastra printr-o singura procedura", a explicat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Potrivit acestuia, miercuri se vor prezenta "calendarul consultarilor si calendarul licitatiei impreuna cu mecanismele si conditiile pe care le-am conceput pentru asigurarea unor interese publice legitime cum sunt: concurenta la nivel de infrastructura (cum ar fi plafoane de spectru), concurenta la nivel de servicii - prin accesul operatorilor virtuali (MVNO), stimularea investitiilor prin roaming national cu caracter temporar, reducerea decalajelor teritoriale in acoperirea cu retele - prin cerinte minime de acoperire pentru zone albe, mecanisme pentru impiedicarea tezaurizarii prin tarife anuale de utilizare revizuite intr-o abordare unitara neutra; preturi minime de pornire".

Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei: As putea spune ca in piata nu avem 6 operatori de telefonie mobila, ci 3 operatori si jumatate

Vicepresedintele Consiliului Concurentei, Valentin Mircea, si-a exprimat opinia ca piata de telefonie mobila din Romania nu este atat de mare si de neconcentrata cum reiese din studiul KPMG.

  • "Nu sunt atat de incantat cum este KPMG de competitivitate nu in sensul ca nu ar fi concurenta in aceste piete. Ani buni la rand a fost o concurenta acerba dar sunt momente de accelerare a concurentei si momente in care concurenta se mai moleseste. As putea spune ca in acest moment este o concurenta care tinde sa se moleseasca. (...) Nici cu nivelul de concentrare a pietei nu stiu cum au calculat cei de la KPMG dar sa nu uitam ca Telemobil este in acelasi grup cu Cosmote. Noi consideram ca sunt parte din acelasi grup (n.a grupul elen OTE) ca si Romtelecom cu licenta sa de comunicatii mobile.
  • As putea spune ca in piata nu avem 6 ci 3 si jumatate operatori. Cine este si jumatate? Este RCS&RDS care are un model destul de ciudat, nu reusesc sa-l inteleg pe deplin. Nu este intr-o concurenta directa acerba cu ceilalti trei sa puna presiune pe ei cum a facut Cosmote la un moment dat dupa ce a achizitionat Zapp, ci merge pe niste pachete integrate, pe mai multe piete, este decizia dansilor bineinteles, dar piata nu este chiar asa de mare cum ar putea sa para", a declarat Valentin Mircea, videpresedintele Consiliului Concurentei.

Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote Romania: Piata din Romania are un potential imens de crestere/OTE a investit pana acum circa 3 miliarde de euro

In cadrul evenimentului, Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote Romania a subliniat mediul economic dificil din piata dar si potentialul imens de crestere al pietei din Romania.

  • "Continuam sa ne accentuam investitiile si prezenta in Romania desi profiturile sunt mai mici comparativ cu alte tari. Cred cu tarie ca avem o competite puternica in piata. Pe de alta parte cred ca aceasta piata are un potential imens de crestere. Am investit puternic in vremuri economice foarte dificile. Am ajuns la 10.000 de angajati incluzand Romtelecom, care este parte a aceluiasi grup OTE. Grupul nostru a investit pana acum in Romania circa 3 miliarde de euro", a declarat Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote Romania si al Romtelecom.

Theocharopoulos a subliniat insa ca pentru recuperarea acestor investitii este nevoie de un mediu economic stabil si predictibil pentru afaceri.

In legatura cu licitatia care va avea loc in vara acestui an, seful Cosmote a cerut autoritatilor sa tina cont de conditiile economice dificile si de faptul ca orice schimbari bruste pot avea un efect negativ asupra economiei.

  • "Autoritatile guvernamentale si de reglementare trebuie sa fie realistice in privinta pretului pe care operatorii si-l pot permite sa plateasca pentru licente in actualul context economic dificil din Europa. Credem ca un pret corect pentru spectru care sa tina cont de mediul economic dificil ne va permite sa ne dezvoltam si mai mult serviciile si aceasta nu numai ca ne va permite sa investim mai mult in aceasta tara si in dezvoltarea economiei dar va ajuta toate afacerile din jurul telefoniei mobile si asta inseamna crestere economica, venituri din taxe si cred ca acestea sunt adevaratele beneficii", a declarat Stefanos Theocharopoulos.

Jean - Francois Fallacher, seful Orange Romania: Am investit peste 2 miliarde de euro pe piata din Romania/Anul trecut am investit un milion de euro in formarea personalului

Si seful Orange Romania a tinut sa sublinieze investitiile in operatiunile din Romania si in crearea de locuri de munca. In privinta preturilor de pe piata si a ofertelor catre clienti acesta a spus ca "Romania este o piata foarte concurentiala".

  • "Orange a investit peste 2 miliarde euro pe piata din Romania de la intrarea pe aceasta piata. Avem peste 2500 de angajati, iar dintre acestia circa 300 de angajati din Bucuresti, Cluj si Timisoara lucreaza si pentru alte sucursale din afara, precum Orange Elvetia. Prin contractele cu alte companii cu care colaboram estimam ca indirect am ajutat la crearea a circa 6000 de locuri de munca.

Acesta a mai spus ca "numai anul trecut compania a investit un milion de euro in formarea personalului".

Inaki Berroeta, seful Vodafone: Am investit pana acum 2,7 miliarde euro in Romania/ Suntem aici pentru a ramane/Investitiile vor continua

Seful Vodafone Romania, Inaki Berroeta, a subliniat nivelul investitiilor facut de companie in cei 15 ani de la intrarea pe piata locala.

  • "Am investit pana acum peste 2,7 miliarde euro in Romania. Avem circa 4000 de angajati si deservim si alte companii. Avem contracte cu alti 1000 de furnizori. Situatia economica este dificila si piata din Romania este extrenm de concurentiala. Vom vedea cum vom face fata pentru ca veniturile s-au redus considerabil. Solicitarea de date a explodat mult mai mult decat ne-am asteptat. Cu ajutorul investitiilor in retelele rapide vom face fata. Suntem aici pentru a ramane si investitiile vor continua", a spus Inaki Berroeta, seful Vodafone Romania.

Miercuri, 14 martie, ANCOM organizeaza o conferinta in care vor fi prezentate proiectele documentelor licitatiei pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz.

In luna ianuarie din acest an, autoritatea a lansat in consultare publica un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) privind eliberarea benzilor de frecvente radio prin care s-ar putea introduce in Romania viitoarele servicii de internet broadband 4G/LTE. Proiectul presupune eliberarea unor benzi folosite acum de Ministerul Apararii nationale (MApN) si mutarea aplicatiilor existente in alte benzi de frecventa radio si implicit achizitia de noi echipamente. Costurile estimate de MApN in acest sens se ridica la valoarea de 234,4 milioane de euro.