Implementarea tehnologiei LTE (Long Term Evolution) in benzile de 800 si 2600 MHZ ar putea oferi acces la internet mobil la costuri mai mici pentru utilizatori (euro/bit transportat) si la o calitate mai buna (capacitate, viteza) comparativ cu actualele tehnologii 3G si 3,5G, a declarat marti Eduard Lovin, director executiv de reglementare in cadrul autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM). Anul acesta in Romania vor fi licitate resurse de spectru in benzile de 800 si 2600 de MHz care vor permite dezvoltarea de retele LTE.

LTEFoto: GSMA

Potrivit acestuia, "implementarea tehnologiei 4G in benzile de 800 Mhz va raspunde mai bine nevoii de acoperire cu servicii de comunicatii mobile in zonele rurale".

  • Piata de internet broadband din Romania: Intre indicatori buni si indicatori slabi

Pe baza informatiilor statistice disponibile la jumatatea anului trecut, Eduard Lovin sustine ca "piata de internet broadband din Romania este o combinatie intre indicatori buni cu indicatori slabi". Astfel, in Romania exista pe de o parte un nivel de concurenta ridicat, viteze mari de transfer de internet si preturi mici, iar pe de alta parte o penetrare foarte redusa (constant la jumatatea mediei europene cu 16,5% din populatie, 39,9 la nivel de gospodarii) si decalaj mare intre rural si urban (doar 19% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga la puncte fixe sunt instalate in mediul rural).

  • "Romania este una dintre tarile cu cea mai rapida viteza de acces internet din lume. Astfel, in orele de varf viteza medie de transfer este de 34 Mbps si 3 orase din tara sunt in primele 10 orase cu cele mai rapide viteze de acces internet din Europa. Pe de alta parte gradul de penetrare a serviciilor este mic si decalajul dintre rural si urban este semnificativ", a spus Eduard Lovin, in cadrul unui eveniment organizat de Medien Conferences.

La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe va fi condiţionată de plata către bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta în urma licitaţiei. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie, statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.