Avem discutii cu 3-4 banci din Romania pentru introducerea serviciilor de plati prin intermediul telefoanelor dotate cu tehnologia Near Field Communication (NFC) care ar permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti, si speram ca cel putin un astfel de proiect sa se concretizeze anul acesta, a declarat marti, Gabriel Ghita, business development manager pentru Europa Centrala si de Est (CEE) in cadrul Masterdard.

Gabriel Ghita a mai spus ca un proiect pilot in Romania a fost demarat inca din 2008 impreuna cu ING si ca in prezent in tara sunt peste 3000 de POS-uri dotate cu tehnologia Marstercard Paypass si care suporta platile contactless cu card-ul. Practic la fel de usor se va putea plati si cu telefoanele mobile inteligente imediat ce acestea vor fi introduse in piata si vor exista acorduri intre banci si operatorii de telefonie mobila.

In luna ianuarie din acest an si directorul general pe Romania Visa Europe, Catalin Cretu, a anuntat ca Visa va incepe discutiile cu bancile din Romania pentru a introduce, posibil chiar din acest an, platile la comercianti prin telefoanele mobile inteligente (smartphone). La inceputul anului, Visa a anuntat certificarea smartphone-urilor de la Samsung Electronics, LG Electronics, Research In Motion (RIM), dotate cu tehnologia Near Field Communication (NFC), pentru utilizare cu aplicatia Visa payWave de plati contactless la comercianti.