Turk Telekom, grup telecom cu afaceri de 5,4 miliarde euro in 2011, va investi in Euroweb Romania, firma care a devenit parte a grupului turc in 2010, pentru a aduce servicii cu valoare adaugata dar nu de telefonie mobila, a declarat marti pentru HotNews.ro Mehmet Toros, vicepresedinte Turk Telekom. Intrebati despre o posibila participare la licitatia de telefonie mobila din vara acestui an, oficialii Euroweb au declaratii rezervate. Stuart Evers, directorul executiv (CEO), sustine ca "la acest moment nu avem planuri sa ne implicam in aceasta licitatie" sau in a "oferi servicii de telefonie mobila", in timp ce directorul comercial, Catalin Scarlat, spune ca "este foarte posibil sa existe un interes pentru licitatia de telefonie mobila, dar sa fie la nivel de proiect".

Stuart Evers, CEO Euroweb RomaniaFoto: Hotnews
  • "Investim in Euroweb pentru a aduce servicii cu valoare adaugata in Romania dar nu in operatiuni de telefonie mobila.Concurenta este foarte puternica pe piata telecom dar avem relatii foarte bune cu Romtelecom si exista si o comunitate turca mare in Romania si peste 10.000 de companii turce. De asta suntem aici. Incercam sa ne extindem serviciile catre tot mai multi clienti", a spus pentru HotNews.ro Mehmet Toros, vicepresedinte Turk Telekom.

Declaratia a fost facuta in cadrul unui eveniment organizat marti de Euroweb Romania si Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci in Romania (TIAD), cu sprijinul Ambasadei Turciei in Romania. La eveniment a participat inclusiv ambasadorul Turciei in Romania - Omur Solendil.

Incepand din 2010, actionarul principal al Euroweb Romania este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom, controlat indirect de catre Saudi Oger - fostul proprietar al Telemobil (Zapp).

Turk Telekom avea la sfarsitul anului trecut peste 34.000 de angajati, o cifra de afaceri de 5,4 miliarde euro si un profit operational (EBITDA) de 2,4 miliarde euro. Euroweb ofera in prezent servicii de acces la internet prin fibra optica, transmisii de date, linii inchiriate, nationale si internationale si servicii de telefonie fixa (VOIP). La nivel national, firma poate furniza servicii de acces la Internet in cele mai mari 40 de municipii (orase in care exista si prezenta tehnica), inclusiv Bucuresti, beneficiind de o retea nationala de fibra optica.

  • "La acest moment nu avem planuri sa ne implicam in aceasta licitatie dar nu am primit nici o informatie oficiala despre aceasta. Am auzit despre ea doar din presa. In acest moment nu avem planuri de a oferi telefonie mobila. Trebuie sa ne concrentram pe serviciile de baza fixe in special date si internet. Nu avem planuri sa ne extindem portofoliul de servicii", a precizat Stuart Evers, directorul executiv (CEO) al Euroweb Romania.

Planurile concrete enuntate de acesta sunt de "a dubla numarul de clienti companii pana la 2000 de clienti pana in 2013".

  • "Anul acesta vrem sa investim peste 2 milioane euro in dezvoltarea retelei si imbunatiea calitatii serviciilor si la fel si la anul. Nu avem planuri de a lansa un MVNO (operator mobil virtual)", a mai precizat Stuart Evers.

Pe de alta parte, directorul comercial al Euroweb, Catalin Scarlat, sustine ca astazi, 3 martie, a avut loc o sedinta a Adunarii Actionarilor Euroweb" si ca "totul este la inceput si deschis oricarei variante".

  • "In momentul de fata nu s-a decis nimic, totul este in desfasurare. Azi am avut o adunare a Consiliului de Administratie unde au fost si cei ai Turk Telekom. Se pun bazele unor transformari mari. Este foarte posibil sa existe un interes pentru licitatia de telefonie mobila dar in momentul de fata este la nivel de proiect. Deci daca la licitatie nu ii veti vedea sa nu va mire si la fel daca ii vedeti. Totul este deschis oricarei variante dar este foarte devreme", a spus pentru HotNews.ro Catalin Scarlat.

In vara acestui an, va avea loc o licitatie care va reconfigura piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani si din care statul ar putea atrage la buget venituri de minim 700 de milioane de euro. Vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN).

Resursele de spectru vor permite inclusiv implementarea de retele de comunicatii mobile care folosesc tehnologii avansate precum LTE (Long Term Evolution).