Costurile estimate de Ministerul Apararii (MapN) la 234,4 milioane euro pentru a-si elibera benzile de frecvente radio pe care le gestioneaza acum si care vor fi licitate in vara acestui an sunt semnificative si ar putea sa nu aiba efectul dorit de asigurare a posibilitatii de noi intrari in piata telefoniei mobile si implicit a cresterii concurentei, avertizeaza Consiliul Concurentei. In replica, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a precizat pentru HotNews.ro ca preturile de pornire propuse pentru cumpararea frecventelor reflecta valoarea economica si sociala a spectrului radio, care este o resursa limitata a statului, si nu costurile de eliberare solicitate de MapN.

Consiliul Concurentei a publicat marti, 3 aprilie, pe site-ul propriu un punct de vedere legat de licitatia de telefonie mobila care va avea loc in acest an in Romania si care va reconfigura piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani. Mai exact, autoritatea s-a exprimat doar la o parte din frecventele care ar urma sa fie licitate, respectiv benzile de frecvente radio 830-862 MHz, 1747,5 1785 MHz, 1842,5-1880 MHz si 2500-2690 MHz gestionate partial acum de MapN.

Pentru a-si elibera aceste frecvente, Ministerul Apararii a estimat ca vor fi costuri in valoare de 234,4 milioane euro, care vor fi suportate partial (conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta) intr-un cuantum egal cu valoarea in lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului incasat de ANCOM). Diferenta ar urma sa fie incasata din cuantumul taxei de licenta incasate de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie care vor avea loc in acest an pentru acordarea drepturilor de utilizare a acestor frecvente.

  • "Fara a se oferi informatii si date ca sa fundamenteze costul total pentru eliberarea benzilor respective, prin proiectul de act normativ acest cost total a fost fixat la cuantumul de 234,4 milioane euro. Chiar daca suportarea de catre ANCOM (din bugetul acestei autoritati) a unei parti (30 de milioane euro) a costurilor ocazionate de schimbarea destinatiei sau reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio conduce la diminuarea costurilor de eliberare a benzilor de frecvente radio respective, totusi costul total, ce urmeaza sa fie acoperit de castigatorii procedurilor de selectie organizate pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente radio eliberate de MapN, ramane semnificativ (204,4 milioane Euro)", avertizeaza Consiliul Concurentei.

Consiliul Concurentei: Eliberarea frecventelor in conditii de costuri prea ridicate ar putea sa nu asigure posibilitatea de noi intrari pe piata

Autoritatea pentru concurenta mai subliniaza ca "este posibil ca, in conditii de costuri prea ridicate, coroborate si cu efectele generate de actualele conditii macroeconomice (criza economica, care a afectat sever si sectorul telecom), eliberarea benzilor de frecventa respective sa nu aiba efectele scontate in ceea ce priveste:

  • 1. asigurarea posibilitatii de noi intrari pe piata si, implicit, de crestere a gradului de concurenta pe piata serviciilor de comunicatii electronice mobile de banda larga - in acest sens, dimensiunea cuantumului taxelor de licenta (aferente benzilor de frecventa ce urmeaza sa fie alocate prin procedura de selectie) poate descuraja mai ales intreprinderile care doresc sa intre pe aceasta piata;
  • 2. satisfacerea nevoilor operatorilor mobili, justificate din punct de vedere economic, de obtinere de resurse (in speta, benzi de frecventa) necesare pentru furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice de banda larga.

In final, Consiliul Concurentei recomanda practic initiatorilor acestui act normativ (n.a. ANCOM si MapN) "reevaluarea si fundamentarea costurilor pentru eliberarea acestor frecvente".

Mai multe puteti citi in documentul atasat.

  • Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Valorile minime ale taxelor de licenta in benzile MapN sunt mai mari decat costurile de eliberare

Contactat miercuri de HotNews.ro, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM a precizat ca s-a tinut cont de aceasta recomandare si ca fundamentarea costurilor a fost detaliata recent.

  • "In momentul elaborarii acestei recomandari a Consiliului Concurentei, ANCOM nu publicase inca nota de fundamentare la proiectul de Hotarare a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente 790-862 MHz, 880-915 MHz/925-960 MHz, 1710-1785 MHz/1805-1880 MHz si 2500-2690 MHz, document care explica pe larg elementele luate in calcul in analiza premergatoare propunerii tarifelor de pornire aferente fiecarui bloc de frecvente care urmeaza a  fi scos la licitatie in acest an", a declarat Catalin Marinescu.

Acesta sustine ca aceasta "nota de fundamentare arata ca stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor s-a bazat pe evaluarea valorii de piata a spectrului ce urmeaza a fi licitat, costurile de eliberare ale frecventelor reprezentand un reper secundar in calculul realizat de ANCOM. Astfel, preturile de pornire propuse de Autoritate reflecta valoarea economica si sociala a acestor resurse limitate ale statului roman si nu costurile de eliberare solicitate de MapN".

  • "In conditiile in care valorile minime ale taxelor de licenta in benzile MapN sunt mai mari decat costurile de eliberare, consideram ca recomandarea Consiliului Concurentei ramane fara obiect", a mai precizat presedintele ANCOM.

La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvente va fi conditionata de plata catre bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta in urma licitatiei. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie, statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.