​Sistemul de sateliti a devenit anul trecut principala infrastructura de receptie a televiziunii din Europa, cu 83,6 de milioane de gospodarii, depasind receptia terestra (preferata de 79,4 milioane de gospodarii) si prin cablu (69,2 milioane gospodarii), conform unui raport al operatorului international de sateliti SES. In Romania si alte noua tari din Europa Centrala si de Est, cablul ramane principala platforma de suport pentru televiziune in functie de numarul de abonati, desi satelitul a inregistrat anul trecut o crestere cu 10% fata de 2010, fiind suportul preferat pentru 12,7 milioane de gospodarii, fata de 17,3 milioane de gospodarii cu cablu TV, in crestere cu doar 1%.

SatelitFoto: SES

In Europa, receptia de televiziune prin Internet (IPTV) a fost preferata de 16 milioane de gospodarii, in crestere cu 33% fata de 2010, cea mai mare rata de crestere dintre toate platformele de difuzare TV. Spre comparatie, satelitul a avut o crestere de doar 6%, in timp ce cablul si receptia terestra au inregistrat scaderi ale numarului de abonati cu 3% si respectiv 5% fata de 2010.

In Europa Centrala si de Est (ECE), in 2011, infrastructura de receptie terestra (analogica si digitala) a fost preferata de 9,24 de milioane de gospodarii din Europa Centrala si de Est, in scadere cu 13% fata de anul anterior, in timp ce infrastructura de televiziune prin Internet (IPTV) a avut 1,3 milioane de gospodarii abonate, in crestere cu 13% fata de 2010. Rezultatele pentru ECE includ Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia, Serbia, Romania si Bulgaria.

Cifre importante despre piata TV HD si 3D in Europa la sfarsitul lu 2011:

  • Principalele piete care au inregistrat crestere pe segmentul de transmisie prin satelit in 2011 au fost Marea Britanie, Germania, Ucraina, Polonia si Italia. Cei mai importanti factori de crestere sunt dezvoltarea receptiei digitale si a celei de inalta definitie (HD).
  • In prezent, transmisia prin satelit reprezinta principala infrastructura digitala, prezenta in aproape 44% din cele 186 milioane de gospodarii cu televiziune digitala din Europa.
  • Rata digitalizarii in privinta satelitilor este de 97%, fata de 70% la receptia terestra si 48% la cablu.
  • Transmisia prin satelit este platforma preferata pentru receptia de televiziune digitala in ECE, cu o cota de piata de 56%. Este de asemenea, tehnologia de transmisie cu cea mai ridicata rata de digitalizare - 99%, comparativ cu 31% la cablu si 34% la transmisia terestra.
  • In Romania gradul de digitalizare TV este de 45%, sub media europeana de 75%.
  • In Europa s-au vandut peste 245 de milioane de televizoare HD in 2011
  • Pretul mediu al televizoarelor HD a scazut sub 600 de euro in Europa la sfarsitul lui 2011
  • In Europa s-au vandut circa 6 milioane de televizoare 3D pana la sfarsitul lui 2011
  • Pretul mediu la televizoarele 3D s-a redus cu mai mult de jumatate in 18 luni, astfel incat la sfarsitul anului 2011 acest pret mediu era de 1028 de euro.

Studiul SES se bazeaza pe o cercetare initiala efectuata in 35 de tari din Europa si Africa de Nord. Studiul are la baza peste 62.000 de interviuri, realizate de importante institute de cercetare a pietei sub conducerea TNS Infratest, Germania.

SES este un important operator de sateliti de talie mondiala si detine o flota formata din 50 de sateliti geostationari. Compania ofera servicii de comunicatii prin satelit radiodifuzorilor, furnizorilor de continut si servicii internet, operatorilor de retele mobile si fixe, precum si organizatiilor comerciale si guvernamentale din intreaga lume.

Cifrele oficiale (ANCOM) privind piata TV in Romania

Statisticile oficiale la nivelul pietei de televiziune din Romania (cele ale autoritatii de reglementare in comunicatii - ANCOM) arata ca la sfarsitul primului semestru din 2011 in tara erau peste 5,7 milioane de abonati la serviciile TV, in scadere cu 0,6% fata de sfarsitul anului 2010.

Tipul conexiunilor TV din Romania in 2011

Tipul conexiunilor TV din Romania in 2011

Foto: Hotnews

Dintre acestia 3,46 de milioane de abonati erau pe platforma de cablu (in crestere cu 4% fata de sfarsitul lui 2010), 2,2 milioane de abonati prin satelit (DTH - in scadere cu 7,6%) si 0,038 milioane abonati pe tehnologie IPTV (in crestere cu 27,9%).