Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune, sustine intr-un raport propriu ca si-a creat prin investitii o infrastructura moderna care cuprinde printre altele o retea nationala de fibra optica cu o lungime de circa 5000 de km. Totusi, in situatia platilor facute la data de 5 aprilie, SNR mentioneaza ca a platit peste 1,08 milioane lei catre Omnilogic pentru inchiriere fibra optica. Contactati de HotNews.ro, oficialii SNR au explicat ca detin in proprietate doar infrastructura radio, reteaua de fibra optica fiind inchiriata.

SNR, sediul centralFoto: Hotnews

Iata cum isi prezinta SNR infrastructura din portofoliu:

"In domeniul comunicatiilor electronice, investitiile companiei au permis crearea unei infrastructuri puternice si moderne, de ultima generatie, compusa din magistrale de radiorelee digitale SDH de mare capacitate, o retea nationala, securizata, de transmisii de date punct-multipunct sau punct-la-punct in benzi de frecventa licentiate de la 3,6 GHz la 26 GHz, completata de Centrul de Comunicatii prin Satelit - Cheia

  • Reteaua RR SDH - este implementata cu echipamente Bosch, Marconi si Harris-Huawei, are o lungime totala de aproximativ 6.500 km cu capacitati de la 1xSTM-1 pana la STM-4, este completata de reteaua nationala de radiorelee digitale PDH si analogice care leaga marile orase din Romania prin care este asigurata distributia programelor nationale de radio si televiziune, transmisii in regim de reportaj si servicii de linii inchiriate cu capacitati de la E1 la STM-1.;
  • Reteaua DWDM - noua retea de fibra optica care permite furnizarea de transmisii de date, de mare capacitate, in cele mai mari orase ale Romaniei.
  • Reteaua de acces punct multipunct (3,7 GHz, 5,4 GHz si 26 GHz) acopera toate orasele capitale de judet din Romania, punand la dispozitie atat transportul de mare capacitate, cat si accesul pana la client;
  • Reteaua nationala de fibra optica are o lungime totala de aproximativ 5.000 km;

Cu toate acestea, in situatia platilor efectuate de aceasta companie la data de 5 aprilie, postata pe site-ul propriu, apar cheltuieli de peste 1,08 milioane lei catre furnizorul de solutii si echipamente IT Omnilogic pentru "inchiriere fibra optica".

Cum explica SNR aceste cheltuieli?

  • "S.N. Radiocomunicatii S.A., datorita specificitatii activitatii sale, fiind cel mai mare operator de broadcasting radio din Romania, a detinut si detine, in prezent, in proprietate doar infrastructura radio. Pentru implementarea unei retele de acces la nivel national, a fost necesara dezvoltarea unei noi retele de transport si distributie. Din cauza faptului ca resursele de transport, pe infrastructura radio de backbone (infrastructura proprie), erau insuficiente (maximum 622Mbps pe mediu radio comparativ cu nx10Gb pe mediu fibra optica), S.N. Radiocomunicatii S.A. a implementat in perioada 2009-2010 o retea proprie DWDM in 14 noduri pe o retea de fibra optica dark (inchiriata), in lungime 3905,92km, operata in prezent", au declarat pentru HotNews.ro oficialii SNR.

Oficialii Omnilogic nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui articol.

Mai sunt si alte companii carora SNR le plateste chirie pentru fibra optica?

  • "Deoarece S.N. Radiocomunicatii S.A. nu detine in proprietate decat solutii de acces si transport radio, in urma unor contracte comerciale sau a unor nevoi specifice tehnice pentru conectarea unor puncte de prezenta, SNR a inchiriat punctual solutii pe fibra optica  de la diferiti furnizori. In acest sens, exista contracte de inchiriere fibra optica si cu S.C. Prime Telecom S.R.L., respectiv S.C. Media Sat S.R.L", a explicat SNR.

SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune a avut in 2010 o cifra de afaceri de 338,3 milioane lei si o pierdere neta de 43,3 milioane lei. Compania avea un numar mediu de angajati de 1915 persoane, conform datelor de la Ministerul de Finante.

Portofoliul Radiocom include, in prezent, aproape toti operatorii de telecomunicatii din Romania, dar si utilizatorii finali de servicii de comunicatii din domenii importante: banci, institutii financiare, companii multinationale, etc.