In vara acestui an se va realoca prin licitatie spectrul de frecvente utilizat in prezent de Orange si Vodafone in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G, urmand sa fie acordate licente pentru o perioada de 15 luni (ianuarie 2013 - aprilie 2014). Dorin Odiatiu, director in cadrul Orange Romania, sustine ca in prezent este utilizat intregul spectru in banda de 900 MHz, iar 'consecintele (..) ce ar rezulta din eliberarea a 2,5MHz din cei 12,5MHz se transpun in necesitatea de a instala citeva sute de antene noi pe tot teritoriul Romaniei, cu un cost total estimat la peste 100 milioane euro si o perioada minima de 2 ani necesara pentru aceasta dezvoltare". In replica, presedintele ANCOM sustine ca operatorii vor avea timpul si conditiile pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite in prezent.

Licentele GSM ale Orange si Vodafone expira la sfarsitul acestui anFoto: ANCOM

Ce se liciteaza in vara acestui an

La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN).

Conform documentelor licitatiei supuse dezbaterii publice, in luna martie din acest an, se vor licita mai multe loturi de cate 5 MHz, cu durata de 15 luni si 15 ani. Termenul limita pentru acordarea licentelor scurte este de 30 noiembrie 2012, iar pentru acordarea licentelor pentru 15 ani este de 31 iulie 2013. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.

In banda de 900MHz, Orange si Vodafone utilizeaza un spectru de 12,5MHz largime de banda, iar Cosmote 10MHz. Licenta primilor doi operatori va expira pe 1 ianuarie 2013 in timp ce al treilea poate functiona cu actuala licenta pana la data de 5 aprile 2014. Orange si Vodafone furnizeaza inclusiv servicii 3G pe aceste frecvente.

Intrebarea care apare este ce se va intampla daca in vara acestui an, unul din cei doi operatori, Orange sau Vodafone, va pierde prin licitatie o parte din spectru? Vor fi afectati utilizatorii?

Dorin Odiatiu, director marketing Orange

Dorin Odiatiu, director marketing Orange

Foto: AGERPRES

Oficialii Orange sustin ca ar avea nevoie de instalarea de sute de noi antene si o perioada de minim 2 ani.

  • "Orange utilizeaza in mod eficient intregul sau spectru in banda de 900MHz. Consecintele pentru societatea noastra ce ar rezulta din eliberarea a 2,5MHz din cei 12,5MHz se transpun in necesitatea de a instala citeva sute de antene noi pe tot teritoriul Romaniei, cu un cost total estimat la peste 100 milioane de euro si o perioada minima de 2 ani necesara pentru aceasta dezvoltare", a declarat pentru HotNews.ro Dorin Odiatiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director in cadrul Orange Romania.

Operatorul de telefonie a transmis catre autoritatea de reglementare propunerea de a exista o singura licitatie organizata anul acesta, pentru o perioada de 15 ani, incepand cu aprilie 2014.

  • "Nu cunoastem un caz similar, in care sa se liciteze un spectru deja folosit pentru o perioada de numai 15 luni. Licitatiile de spectru trebuie sa asigure predictabilitate si conditii egale pentru concurenti. In acest sens, solutia propusa ANCOM de catre Orange este o singura licitatie organizata anul acesta, pentru o perioada de 15 ani. Conform propunerii noastre, in cazul in care un operator ar pierde spectrul detinut astazi in urma licitatiei, ar avea o perioada de reconfigurare a retelei pina in aprilie 2014. Consideram ca solutia propusa ofera beneficii pentru toate partile implicate - statul roman, noii intrati pe piata, operatorii actuali si in primul rind clientii tuturor operatorilor - care vor avea garantia unor servicii de calitate ridicata, furnizate in conditii de stabilitate si continuitate a operarii retelelor", a precizat pentru HotNews.ro, Dorin Odiatiu.

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM: Va asigur ca nimeni nu va ramane fara semnal la telefon in Romania

Catalin Marinescu, presedinte ANCOM

Catalin Marinescu, presedinte ANCOM

Foto: AGERPRES

In replica, oficialii autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), care organizeaza aceasta licitatie sustin ca furnizorii vor avea timpul si conditiile pentru a asigura continuitatea furnizarii serviciilor oferite in prezent.

  • "Conditiile licitatiei vor permite obtinerea, de catre unul sau ambii operatori Orange si Vodafone, a intregii cantitati de spectru detinute in prezent. In acelasi timp, conditiile licitatiei vor permite operatorului care nu detine spectru in banda de 900MHz, RCS&RDS, sau unui nou intrat, sa obtina resursele de spectru pe care le doreste. Asa cum este normal, totul va depinde de decizia de a licita a participantilor la licitatie si fiecare portiune de spectru va ajunge la cel care va oferi pentru ea suma cea mai mare. Important este ca toti se vor bucura de conditii egale in procesul de licitatie.

Oricare va fi deznodamantul licitatiei, furnizorii vor avea timpul si conditiile necesare pentru a asigura continuitatea serviciilor pe care le furnizeaza in prezent. Am incredere in competenta si responsabilitatea colegilor mei si va asigur ca nimeni nu va ramane fara semnal la telefon in Romania ca urmare a unei actiuni a ANCOM", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele acestei autoritati.

Ce parere are conducerea ANCOM despre propunerea Orange de a exista o singura licitatie pentru utilizarea frecventelor pentru 15 ani? Presedintele autoritatii sustine ca tocmai acesti operatori si-au exprimat anterior temerea de a se organiza pe o perioada egala de 15 ani licitatie pentru toate frecventele in conditiile in care unii operatori aveau drept de utilizare pana in aprilie 2014 (n.a Cosmote).

  • "Decizia ANCOM de a imparti drepturile de utilizare pentru frecventele din banda de 900 si 1800 MHz in doua transe, de 15 luni si de 15 ani, a venit tocmai ca urmare a ingrijorarilor exprimate de Orange si Vodafone cu privire la o posibila inechitate in procesul de licitatie, daca acesta ar fi fost organizat pentru o perioada egala de 15 ani pentru toate frecventele care urmau a fi eliberate in perioada urmatoare. Cei doi operatori si-au exprimat la finele anului trecut preocuparea cu privire la faptul ca un asemenea mod de organizare a licitatiei ar avantaja operatorul care detine drepturi de utilizare a acestor benzi pana in aprilie 2014, urmand ca eventualii participanti la licitatie sa fie mai putin interesati in a achizitiona benzile respective decat benzile care se eliberau mai curand", a spus Marinescu.

Presedintele ANCOM: Vorbim de o afacere care genereaza profituri de ordinul sutelor de milioane de euro in fiecare an

Catalin Marinescu a mai asigurat ca 'la redactarea caietului de sarcini pentru organizarea licitatiei din acest an, autoritatea a tinut cont de ingrijorarile semnalate de operatori si a propus solutii echilibrate si corecte pentru ca, in primul rand licitatia sa fie perfect echitabila si, in al doilea rand, ca in cazul in care unii operatori vor trebui sa migreze in alte benzi dupa licitatie, utilizatorii sa beneficieze neintrerupt de servicii de comunicatii mobile'.

  • "Am convingerea ca operatorii prezenti pe piata romaneasca isi respecta suficient clientii si interesele comerciale incat sa ia parte la licitatie si sa obtina astfel dreptul de a folosi licentele detinute in prezent pentru alte 15 luni si chiar alti 15 ani daca interesul comercial le dicteaza acest lucru. In situatia in care oricare dintre operatori va decide ca nu este interesat de acest lucru, am convingerea ca un competitor va fi pregatit sa preia frecventele, baza de clienti si chiar reteaua construita pentru a deservi in continuare piata romaneasca. Si principalul meu argument este ca vorbim despre o afacere care genereaza profituri de ordinul sutelor de milioane de euro in fiecare an", a mai spus presedintele ANCOM.

Cum comenteaza seful ANCOM cifrele avansate de Orange legate de timpul si valoarea investitiilor care i-ar fi necesare pentru o posibila reconfigurare a retelei?

  • "Pentru a comenta direct cifrele avansate de reprezentantul Orange, desi situatia este ipotetica si putin probabila, va voi spune ca se impune luarea la nivelul companiei a unei decizii care sa puna in balanta costul migrarii echipamentelor din actualul spectru de 900MHz in frecventele pe care operatorul le detine si le foloseste, de exemplu, pentru servicii 3G, cu costul necesar pentru a obtine pentru alte 15 luni drepturile de utilizare a spectrului detinut in prezent. Optiunea pentru una dintre cele doua solutii apartine in intregime companiei.
  • De altfel, o retea de acces de comunicatii mobile este constituita in fapt din acoperiri suprapuse in mai multe benzi: operatorii arbitreaza utilizarea tuturor frecventelor in care au drepturi de utilizare, din ratiuni de maximizare a eficientei.  In cazul celor doi operatori, este vorba de utilizarea in paralel a benzilor de 900 MHz, 1800 MHz si 2000 MHz. Or tocmai benzile superioare sunt excelente pentru acoperire in zonele urbane cu densitate mare de trafic. Mai mult, in cazul particular al benzii de 900 MHz, utilizarea sa pentru cresterea acoperirii 3G a presupus ca din totalul de 12,5 MHz, 5 MHz au putut fi disponibilizati pentru UMTS intr-un termen foarte scurt. Practica ne-a aratat, deci, ca atunci cand exista vointa, termenul de reorganizare a retelei poate fi de cateva luni, iar utilizatorii nu sunt afectati", a explicat Catalin Marinescu.

Valentin Popoviciu, RCS&RDS: La primirea dreptului de utilizare a spectrului de 900 MHz pentru 3G (in 2010), ceilalti operatori au reusit sa elibereze 5 MHz in doar cateva luni

Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDS

Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDS

Foto: Agerpress

La solicitarea HotNews.ro si oficialii RCS&RDS au formulat un punct de vedere pe aceasta tema. Amintim ca la inceputul anului 2010, cand Orange, Vodafone si Cosmote au primit dreptul de a oferi si servicii de internet mobil 3G in aceasta frecventa, in urma unei decizii nationale care a transpus o directiva UE. RCS&RDS a fost singurul operator 3G care nu a putut beneficia de decizie, fiindca nu detinea o licenta in frecventa respectiva.

  • "La primirea dreptului de utilizare a spectrului de 900 MHz pentru 3G (in 2010), ceilalti operatori au reusit sa elibereze 5 MHz in doar cateva luni. Credem ca pentru jumatate din aceasta frecventa, termenul nu ar avea de ce sa depaseasca aceste cateva luni. Insa in acest moment, aceiasi operatori trebuie sa elibereze 2,5 MHz pentru alti competitori, nu pentru extinderea lor si de aici apare posibila problema.
  • Da, RCS & RDS doreste sa liciteze pentru o parte din spectrul de 900 MHz, pentru a asigura servicii competitive pentru clientii sai. Asa cum am mentionat si anterior, consideram ca suntem profund dezavantajati de faptul ca nu dispunem de masuri compensatorii, din cauza neaplicarii complete de catre ANCOM a Directivei 2009/114/CE pentru utilizarea acestui spectru nici pana in momentul de fata", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Considera RCS&RDS ca vor fi afectate in vreun fel serviciile catre utilizatori prin aceasta rearanjare a spectrului?

  • "Consideram ca aceasta eliberare a spectrului face loc mai multor concurenti care vor sa oferteze servicii in aceasta frecventa. Cu mai multi competitori in piata, cu siguranta utilizatorul final va avea de castigat: va dispune de mai multe posibilitati de alegere, de o oferta mai bogata de servicii si de preturi mai accesibile. Mai mult, ceilalti operatori detin deja si multe alte frecvente, unde pot muta traficul utilizatorilor fara nicio problema: 1,8 Ghz si 2,1 Ghz (atat GSM cat si 3G)", a spus Valentin Popoviciu.

Ce propuneri/obiectii are RCS fata de licitatia din vara acestui an?

  • "Obiectiile noastre relativ la licitatia din vara acestui an au fost legate de urmatoarele aspecte: inexistenta masurii compensatorii pentru RCS & RDS, conform legislatiei europene; limitarea detinerilor de spectru sub 1 Ghz per grup de companii, pentru a incuraja competitia; taxele de spectru mari solicitate; precum si altele", a mai spus oficialul RCS&RDS.

Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote: Cerintele pentru participantii la licitatie sunt foarte ridicate si ar trebui, inainte de toate, sa fie create conditiile pentru a putea solicita astfel de obligatii

Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania

Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania

Foto: Hotnews

Si oficialii Cosmote Romania au transmis HotNews.ro un comunicat in care sustin ca 'ANCOM ar trebui sa furnizeze masuri de securizare a investitiilor realizate pana la acest moment si continuitatea afacerilor tuturor operatorilor principali. A securiza continuitatea afacerilor marilor investitori presupune a securiza venituri la bugetul de stat si zeci de mii de locuri de munca pentru romani'

  • "In termeni generali, ne bucura faptul ca ANCOM va aloca spectru pentru benzile de 800, 1800 si 2.6GHz. Acesta este un lucru benefic pentru intreaga industrie, desigur insa, in conditii corecte: pret, termeni, regulile licitatiei etc. Piata telecom este una competitiva, iar competitia este intotdeauna binevenita si benefica. Aceasta este o licitatie la care pot participa atat jucatori existenti, cat si nou-veniti. Conditiile ar trebui sa porneasca de la aceleasi premise pentru toti operatorii, mai ales pentru cei existenti, care au investit miliarde in aceasta tara. Totodata, cerintele pentru participantii la licitatie sunt foarte ridicate si ar trebui, inainte de toate, sa fie create conditiile pentru a putea solicita astfel de obligatii. Toate cerintele au impact direct si definitiv asupra evolutiei afacerilor operatorilor", a declarat Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania.

Conform oficialilor Cosmote, avand in vedere PIB-ul Romaniei si ARPU (venitul mediu per utilizator) pentru telefonia mobila in Romania, preturile de pornire solicitate pentru licentele de spectru sunt semnificativ mai mari in comparatie cu preturile solicitate recent in celelalte tari europene.

  • 'Continuam sa ne desfasuram activitatea intr-un mediu dificil, sunt necesare investitii consistente, iar Romania este tara din UE cu cele mai mici tarife si, deopotriva, cu cele mai mici margini de profit. Consideram ca fiecare cent pe care operatorii trebuie sa il plateasca pentru a achizitiona spectrul licitat trebuie sa fie scazut din valoarea investitiei necesare in dezvoltarea de noi tehnologii si servicii. Noile tehnologii mobile vor duce la o dezvoltare economica mai rapida in Romania. Acest lucru inseamna o crestere semnificativa a veniturilor de pe urma taxelor - acesta fiind de fapt adevaratul beneficiu pe care statul roman il va avea din vanzarea licentelor mobile si nu impunerea unor preturi de pornire ridicate pentru spectrul licitat', a precizat Stefanos Theocharopoulos.

Seful Cosmote sustine ca si timpul alocat pentru procesul de consultare asupra acestei licitatii a fost extrem de scurt.

  • "In plus, in afara de aspectele financiare, data fiind importanta subiectului, timpul alocat pentru procesul consultativ a fost extrem de scurt. Cand spunem acest lucru, facem o comparatie cu celelalte intervale de timp pentru consultare alocate altor procese. Un interval de timp mai extins ar fi fost util si ar fi permis tuturor partilor implicate o analiza mai in profunzime a tuturor scenariilor posibile si a implicatiilor tehnice. Cosmote Romania a fost intr-un fel 'fortata' sa participe in acest proces de catre ceilalti jucatori, ale caror licente expira; licenta noastra expira abia in 2014" a spus seful Cosmote Romania.

Florina Tanase, Vodafone Romania: Avem incredere ca design-ul licitatiei va fi reconsiderat/O alta optiune viabila este prelungirea licentelor actuale pana in aprilie 2014

Florina Tanase

Florina Tanase

Foto: Vodafone Romania

Si oficialii Vodafone Romania au transmis catre HotNews.ro un punct de vedere legat de licitatia din vara acestui an, in care isi exprima increderea ca va fi reconsiderat "design-ul licitatiei".

  • “In urma procesului transparent de consultare publica desfasurat de autoritatile de reglementare, avem incredere ca design-ul licitatiei va fi reconsiderat, pe baza punctelor de vedere pe care le-am exprimat. Este vorba in primul rand despre formatul licitatiei pentru licentele temporare, si anume permiterea existentei blocurilor de 2,5 MHz, ceea ce ar asigura, teoretic, posibilitatea evitarii oricui impact negativ asupra consumatorilor din Romania. O alta optiune viabila este prelungirea licentelor actuale pana in aprilie 2014, astfel incat toti operatorii sa beneficieze de conditii egale in competitia pentru spectru", a declarat pentru HotNews.ro Florina Tanase, Senior Director, Regulatory, Legal si Corporate Affairs in cadrul Vodafone Romania.

Oficialul Vodafone a mai spus ca printre alte elemente discutate cu ANCOM, se numara reglementarea MVNO-urilor si a roaming-ului national prin documentatia licitatiei de spectru.

  • "In opinia noastra, impunerea unor asemenea obligatii privind MVNO-urile si roamingul national trebuie sa tina cont de reglementarile existente in UE, inclusiv in Romania, care presupun parcurgerea unui proces diferit, separat de licitatia de spectru. Credem ca, printr-o astfel de abordare, autoritatile ar continua sa incurajeze investitiile eficiente in infrastructura ale operatorilor”, a precizat directorul Vodafone Romania.

Licitatia de telefonie mobila din vara acestui an: Statul ar putea obtine minim 700 de milioane de euro daca s-ar vinde toate frecventele licitate

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN) a fost publicat in luna martie, spre consultare publica. Valoarea propusa pentru resursele de spectru care vor fi licitate variaza intre 0,8 milioane euro si 40 de milioane de euro, in functie de banda pentru care se acorda licentele si perioada de valabilitate a acestora.

Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe va fi condiţionată de plata către bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta în urma licitaţiei. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie, statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.