INTERVIU Ion Smeeianu, noul director general al Postei Romane: Intr-o prima faza vom reduce drastic functiile de conducere si administrative/Circa 950 de persoane ar urma sa plece, dar acest lucru depinde de negocierile cu sindicatul

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 17 mai 2012, 10:53 Economie | Telecom


Ion Smeeianu, mandatat sa mareasca salariile postasilor
Foto: AGERPRES
Ion Smeeianu, fostul sef al autoritatii de reglementare in Comunicatii in primul mandat al lui Dan Nica (PSD) la Ministerul Comunicatiilor, a fost numit vineri, 11 mai, presedinte al Consiliului de Administratie al Postei Romane si director general al acestei companii nationale, in locul lui Daniel Neagoe (PDL). Intr-un interviu acordat joi HotNews.ro, Smeeianu a spus ca principala prioritate este sa aduca Posta pe linia de plutire, in conditiile in care compania are o datorie la bugetul de stat de 210 milioane lei. Conducerea a propus sindicatului si o noua organigrama care sa diminueze drastic intr-o prima faza functiile de conducere si administrative.

 • "Adunarea Generala a Actionarilor a constatat nefunctionalitatea Consiliului de Administratie a Postei Romane si a decis schimbarea componentei acestuia, mentinand un reprezentant al Fondului Proprietatea (care detine 25% din actiuni) si restul oameni din administratie, zona bancara si din Ministerul de Finante. CA are 9 membri si m-a ales pe mine presedinte. Urmare a actului constitutiv al Postei Romane care are legata functia de presedinte al CA de cel de director general, Daniel Neagoe a fost relocat si din functia de director general si in aceasta functie am fost numit eu incepand cu data de 11 mai", a declarat pentru Hotews.ro Ion Smeeianu, noul director general al Postei Romane.

Reporter: Care sunt prioritatile noii conduceri?

 • Ion Smeeianu: "In primul rand trebuie sa aducem la linia de plutire societatea. Dupa cum stiti si corpul de control al primului ministru este in cercetare la societatea noastra, situatia financiara a societatii este una la limita. Daca nu vom gestiona corect vectorii in ceea ce priveste plata datoriilor catre bugetul de stat, intentiile actionariatului de reorganizare precum si tendintele de tip sindical riscam ca societatea sa intre in insolventa.
 • Practic societatea are cumulat circa 210 milioane lei datorie. 103 milioane este o amenda data de Consiliul Concurentei, iar la bugetul de stat este o datorie de 85 de milioane lei plus penalitatile de rigoare care cumulat ajung la 210 milioane lei. Asta ar fi prima grija.
 • In al doilea rand urmarim o reechilibrare intre personalul direct productiv (factori postali, oameni de la ghisee) si personalul administrativ, conex si de suport. Intentionam sa introducem o organigrama noua care sa diminueze numarul de personal. Organigrama va fi introdusa in doua transe.
 • Intr-o prima faza vom reduce drastic functiile de conducere si administrative, urmand ca apoi sa facem o analiza post cu post si sa eficientizam si posturile direct productive. Intentionam sa o implementam cat mai repede, depinde de negocierile dintre conducerea executiva si sindicat. Noi am propus aceasta organigrama catre indicat si asteptam un punct de vedere.
 • Apoi trebuie introduse servicii noi: - serviciul de tip Posta Rapida. Societatea noastra a pierdut cota de piata, era un serviciu foarte bun si a pierdut in fata concurentei. Vrem sa introducem servicii bancare - exista o lipsa de servicii bancare in zona rurala si mic urbana si incercam sa introducem aceste servicii dat fiind ca avem o difuziune foarte mare in acest mediu si societatea este cam singura care poate ajunge in mediul rural si omul care se prezinta in fata cetateanului are increderea acestuia.

Reporter: Ministrul Vreme a vorbit chiar de posibila creare a unei banci detinute de Posta Romana.

 • Ion Smeeianu: In prima faza nu dorim crearea unei banci ci doar introducerea de servicii bancare, dupa aceea vom evalua extinderea si pe alte directii.

Reporter: Pe segmentul de asigurari ce planuri aveti?

 • Ion Smeeianu: Partea de asigurari o vom analiza. Aceasta ramura exista si incercam sa o extindem - probabil aceeasi zona este neacoperita. Asigurarile de casa sunt obligatorii si sunt foarte putine in zona aceasta rurala care au fost perfectate.
 • Tot la capitolul prioritati este faptul ca intentionam sa automatizam centrele de tranzit - sunt 9 centre in care practic se face primirea, orientarea coletului si trimiterii catre destinatar. Posta Romana a ramas in continuare cu o distribuire manuala, adica prin citirea adresei fiecarui colet si distributia lui spre directia dorita pe cand celelalte Poste din alte tari sau chiar din Postele private din Romania acest lucru se face automat prin recunoasterea unui cod de bare asociat adresei si practic se face distribuirea automata.

Reporter: Revenind la numarul de oameni care vor fi concediati, cand veti face mai exact acest schimbari? Cati directori vor fi demisi?

 • Ion Smeeianu: In acest moment sunt circa 36.000 de angajati in Posta Romana. In prima faza incercam sa disponibilizam circa 1000 de oameni din care aproximativ 950 de persoane reprezinta personal de conducere si administrativ, iar in urmatoarea faza nu va pot da o cifra exacta pentru ca depinde de evaluarea punct cu punct a fiecarui loc de munca.
 • Aceasta organigrama este in negociere si apreciem ca va fi operationala probabil intr-o saptamana daca sindicatele sunt de acord cu ce am lansat noi. Depinde de cat de repede se termina negocierile dintre administratie si sindicate.

Reporter: Si daca nu sunt de acord?

 • Ion Smeeianu: Se negociaza pana se ajunge la un echilibru al dorintelor.

Reporter: Pe ce perioada este mandatul dumneavoastra?

 • Ion Smeeianu: Mandatul este de 4 ani, conditionat de indeplinirea indicatorilor din contractul de mandat.

Ion Smeeianu, implicat in scandalul demiterilor abuzive ale conducerii Autoritatii nationale de reglementare in Comunicatii

Ion Smeeianu a fost director al autoritatii de reglementare in Comunicatii (fosta ANRC/actuala ANCOM) in primul mandat al actualului ministru al Comunicatiilor Dan Nica (PSD), in Guvernul Adrian Nastase. In ultimii ani, Smeeianu a fost inginer in cadrul Societatii nationale de Radiocomunicatii.

In cursul anului 2005, Ion Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de catre premierul Tariceanu (PNL), in locul sau fiind numit Dan Georgescu (PNL). In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie. In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu. Si acesta a avut ulterior aceeasi soarta, fiind demis in acelasi mod chiar de premierul Tariceanu.

Dan Georgescu a fost demis de la conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANRCTI), in mod neasteptat, in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce justitia a dat castig de cauza fostului sef ANRCTI, Guvernul a dat o Ordonanta de Urgenta de infiintare a unei alte autoritati de reglementare a sectorului telecom (ANC, condusa de Liviu Nistoran), prin restructurarea ANRCTI. Ambele autoritati erau in subordinea Guvernului.

Comisia Europeana a considerat ca toate aceste schimbari au reprezentat "o grava nerespectare a independentei autoritatii", fapt pentru care la sfarsitul lunii ianuarie a anului 2009 a deschis o procedura de infringement impotriva Romaniei.

In luna martie din 2009, prin intermediul unei noi ordonante de urgenta (n.r. ordonanta 22/2009) Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), a fost restructurata devenind ANCOM, condusa in prezent de Catalin Marinescu, unele atributii fiind preluate de MCSI. Ordonanta prevedea ca autoritatea sa fie trecuta sub controlul Parlamentului, iar conducerea sa fie nominalizata prin decret prezidential, la propunerea Guvernului.

Legea de aprobare a acestei ordonante de urgenta a fost adoptata de Parlament, iar in luna noiembrie 2010 Comisia Europeana a inchis aceasta procedura, considerand ca "Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor".

ERATA:
In versiunea initiala a articolului, datoria Postei Romane la bugetul de stat era exprimata in euro (210 milioane) in loc de lei, asa cum e corect. Am operat modificarea. Ne cerem scuze pentru eroarea initiala


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.6631 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  ?? (Joi, 17 mai 2012, 11:50)

  me [anonim]

  Singura solutie ca romanii sa o duca mai bine este privatizarea tuturor companiilor de stat altfel o duc bine doar smecherii care au contracte cu aceste firme capusite bine de tot.
  • +3 (5 voturi)    
   privatizare dar nu prin falimentare (Joi, 17 mai 2012, 13:01)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui me

   pentru ca PDLacii asa par sa privatizeze totul, pe nimica toata.
   Dupa ce au tzipat ca actualul USL daca ajunge la guvernare da sarea si posta lu' Vantu si...nu mai stiu, Patriciu....au avut grija sa falimenteze posta (nici sarea nu se simte prea bine)...Ce urma?
   Evident o privatizare pe 1$ unei firme de apartament....
   Acum posta mai are o sansa, sa nu uitam ca serviciile postale sunt , mai mult sau mai putin, strategice...macar o companie nationala este bine sa fie de stat.
   Ajuta si la o concurenta sanatoasa in domeniu...etc.
   Deci....posta romana, hai sa ramana posta romana.
   • -2 (4 voturi)    
    Pai asa hai sa le lasam pe toate la stat (Joi, 17 mai 2012, 13:38)

    cuculea [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    Daca mergem dupa spusele tale, nici Romtelecomul nu ar trebui/nu trebuia privatizat, si romtelecomul este strategic in stat, comunicatii, poate mai strategic decat Posta Romana. Daca ramanea al statului complet, crezi ca pe piata telecom din Ro, era o concurenta sanatoasa, influenta asta cu ceva ??? Ma indoiesc.
    Vezi tu, de cand lumea si pamantu, in Romania, statul a fost cel mai prost administrator, noi romanii trebuie s aluam asta ca atare si sa ne conformam. Sigur, o sa imi spui ca proasta organizare si managemenul prost este datorat incapabililor de politicieni, da asa este, dar orice politician sau grup de politicieni vor veni, nu vor da o sansa mai mare unei companii cu pierderi care apartine statului, asta e situatia. ce putem face noi ca oameni de rand? S-au facut greve , s-au facut mitinguri...se stie bine ca a noastra clasa politica e varza, praf, muci cand e vorba de administrare...pierderile raman, ba mai mult, se amplifica. Zi-mi tu o alta solutie in afara de privatizare, chiar si a postei Romane....O solutie competenta iti cer, atat....
    • +1 (3 voturi)    
     mai (Joi, 17 mai 2012, 16:05)

     mm [anonim] i-a raspuns lui cuculea

     inainte sa-ti dau solutia defineste tu cine e statul ca administrator, functii si nume la Posta Romana, vedem de unde provin persoanele, cate companii de stat au mai falimentat inainte si atunci iti spun si solutia! Chestia asta cu "statu-i prost administrator" tine la prosti.
     • 0 (2 voturi)    
      Pai iti dau eu raspunsul. (Joi, 17 mai 2012, 16:35)

      Alius [anonim] i-a raspuns lui mm

      Persoanele de care intrebi tu provin sau sunt sutinute de partide. Deci trebuie eliminate partidele si astfel nu vor mai fi nici persoane care sa falimenteze companiile de stat.

      Cap ai, minte iti mai trebuie. Intotdeauna o sa fie pus acolo unu' care sa cotizeze la partid (indiferent de partid), de aceea la noi nu o sa functioneze solutii care au fost adoptate si au dat rezultate in Polonia, pentru ca noi suntem niste hoti! La noi oamenii, in general, se zbat sa ajunga in politica si in sindicate pentru a fura, acesta este singurul obiectiv. Uita-te ce specimene au fost numite pana acum in functia de Ministru al Educatiei de catre USL. Si te mai intrebi care sunt persoanele care falimenteaza companiile de stat. Vezi ce fel de oameni sunt promovati si ai si raspunsul la intrebarea "de ce la noi nu merg companiile de stat".
      • 0 (0 voturi)    
       Nu-ti mai pune atata cenusa in cap (Joi, 17 mai 2012, 18:39)

       mm [anonim] i-a raspuns lui Alius

       ... mai bine sa punem management privat la firmele de stat, angajat prin concurs. Crezi ca executorul din poza este angajat prin concurs? Daca nu, cam care crezi ca vor fi rezultatele postei?
       • +1 (1 vot)    
        Asta s-a si incercat: (Joi, 17 mai 2012, 19:00)

        Alius [anonim] i-a raspuns lui mm

        sa se puna management privat. Dar procesul a fost amanat si... pana la urma abandonat. Banuiesc ca iti dai seama care sunt motivele.
   • +1 (1 vot)    
    Asa par "pedelacii"? (Joi, 17 mai 2012, 15:06)

    Alius [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    Deci "pedelacii" in viziunea ta "par" ca ar fi facut, daca.. ar fi facut.. Nu e mai sanatos sa ne uitam la ce au facut pesedacii? Ia enumara tu privatizarile facute de PSD si lasa-le pe alea pe care PDL "le-ar fi facut", care "pareau" etc.

    Cand ti-am spus ca "pleaca hotii, vin hotii", ai tipat ca nuuu, ca PSD-ul vine sa salveze tara. Ai sa vezi ca se vor face toate privatizarile care "trebuie". Numai spaga se va redistribui.

    Iti spun eu ca prostia ti se trage de la antene.. si se pare ca este ireversibila.
    • 0 (0 voturi)    
     pdl (Vineri, 18 mai 2012, 23:59)

     mius [anonim] i-a raspuns lui Alius

     Nici PDL nu a fost sfant dar nici PSD nu pare a fi o fecioara violata .Daca pdl-isit erau cei mai multi tampiti cu facultait facute pe grile ,astia sunt lupi batrani care stiu exact ce o sa faca si o sa faca niste chesti mai de dreapta deact le-ar face pdl care e de dreapta :)
 • -1 (1 vot)    
  Ati gresit rubrica (Joi, 17 mai 2012, 12:50)

  sile [anonim]

  "Circa 950 de persoane ar urma sa plece, dar acest lucru depinde de negocierile cu sindicatul"

  PSD/USL sa negocieze concedieri cu sindicatele? Asta e de "bancul zilei".
 • +2 (2 voturi)    
  Minciuni tendetioase in articol (Joi, 17 mai 2012, 14:05)

  andrei [anonim]

  210 Milioane de LEI !!!!!!!!!!!!!!!
  si nicidecum 210 milioane euro este datoria postei

  si cine a fost in spatele pierderii procesului cu consiliul concurentei? nu cumva s-a amanat sentinta pana a ajuns psd la guvernare?

  Posta Romana a fost salvata de managementul PDL;

  daca nu stiu cei de la PSD sa conduca o companie de 35 mii angajati.... sa plece!

  nu sa minta in interviuri cu privire la starea companiei!
  • 0 (0 voturi)    
   grabiti-va sa va angajati pana nu cade PDL (Vineri, 25 mai 2012, 10:26)

   ion lupulescu [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Mai copii la posta se vand posturi pe bani grei chiar 2 prieteni ai mei au dat 120 de milioane ca sa ajunga acolo unde trebuie.Au luat concursul prin concurs de imprejurari,banii au ajuns la director si cateii,din comisie.Asa cum se da concurs pe jud.,Dolj,Olt,Gorj,Mehedinti si Valcea daca aveti 120-150 milioane, ajungeti salariati in posta,dar sa aveti si o cunostiinta la directorul general sau la resurse umane.
 • -2 (2 voturi)    
  chiar o sa vedem asa ceva?! (Joi, 17 mai 2012, 14:26)

  costica [anonim]

  Nu cred inca....
  Companiile astea falimentare sunt locul caldut si bine platit unde clientela politica incompetenta isi face veacul, asa e la fiecare guvernare, nu a facut exceptie PDL....
 • +3 (3 voturi)    
  Prea putin, prea tarziu (Joi, 17 mai 2012, 14:33)

  Torp [anonim]

  Cel putin daca esti intr-un oras.
  Eu nu cumpar nimic online daca nu au expediere prin curier... diferenta de pret e minuscula si diferenta de indolenta si nesimtire e enorma.
  Au de dat afara si la oficii la greu... sau le place sa fie 4 ghisee, coada enorma la unul si 3 libere pt ca "alea fac altceva?"...
 • +4 (4 voturi)    
  posta romana (Joi, 17 mai 2012, 14:54)

  ion [anonim]

  Care si ce negocieri ? cu ce sindicat ?
  cu sindicatul condus de Groparul intreprinderilor romanesti MATEI BRATIANU , sa nu uitati ca Bratianu este liderul sindicalistilor din posta , dar sa nu uitati ca e si depuat PSD , asa ca ce negocieri corecte vor fi acelea , ma refer la niste negocieri corecte pentru marea masa a salariatilor din posta. pacat de toti salariatii din posta ca nu cer acum in al 12-lea ceas demiterea / schimbarea lui Matei si a slugilor lui in mare majoritate lideri regionali si cam 90 % din liderii judeteni
 • -1 (3 voturi)    
  CNPR (Joi, 17 mai 2012, 15:21)

  gogu postasu [anonim]

  Din pacate sa restructurezi o companie dupa modelul unei soc.private dupa ce de atata timp a fost capusata de clientii "PDL" inseamna un dezastru pentru salariatii obisnuiti
 • 0 (0 voturi)    
  Question (Joi, 17 mai 2012, 16:09)

  lascarica [anonim]

  matale esti var drept cu matache macelaru'?
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 mai 2012, 17:08)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  compara (Luni, 21 mai 2012, 10:42)

  zoia [anonim]

  Cum lucreaza PSD cu doua masuri in doua cazul a doi datornici la stat cu acelasi volum al datoriei: 200 milioane lei: Posta Romana si Robert Negoita! In timp ce institutia statului este amenintata cu falimentul si cu restructurarea, escrocul privat este candidatul PSD la alegerile locale, sustinut de PSD!
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/robert-negoita-candidatul-dator-vandut-statului-982443.html
 • 0 (0 voturi)    
  posta romana (Vineri, 27 iulie 2012, 9:32)

  groza raul [anonim]

  Totul este politica ,,vin ai nostrii pleaca ai nostri noi ramanem tot ca prostii.,,-Numirile se fac pe criterii politice nu dupa competenta despre contractele paguboase nici nu mai vb nimeni le plateste bietul postas cu desaga in spate ,pe un salariu de mizerie si raspundere foarte mare
  despre sindicate ce sa mai vb sant mana in mana cu politicienii, asta in timp ce asi iau lefurile din bani companiilor .Oricum este trist si rusinos ce se antampla in aceasta tara ,tot patura de jos o sa sufere si o sa plateasca pt bunastarea altora .-- VOTEZ CU VLAD TEPES


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by