Care e calea catre un internet liber si deschis? Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a discutat online cu cititorii despre neutralitatea internetului

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 30 mai 2012, 10:50 Economie | Telecom


Catalin Marinescu
Foto: AGERPRES
Neutralitatea internetului este un principiu potrivit caruia furnizorii de internet nu ar trebui sa discrimineze intre diferitele tipuri de continut, iar utilizatorii sa poata folosi orice aplicatie fara restrictii. Pe de alta parte, exista si argumente pertinente in favoarea gestionarii traficului, pentru ca cererea tot mai mare de internet duce la aglomerarea retelelor, iar operatorii trebuie sa investeasca mai mult pentru functionarea serviciilor. Internetul liber are un pret? Furnizorii de internet ar trebui sa aiba libertatea de a prioritiza traficul, rutarea acestuia ar trebui sa fie neutra sau exista o cale de mijloc? Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a discutat online despre asta cu cititorii HotNews.ro.

Cateva evolutii pe tema neutralitatii internetului in UE:

- Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a dat publicitatii marti, 29 mai, rezultatele unui raport facut recent pe tema neutralitatii internetului in UE.
 • Cel putin 20%, si posibil pana la jumatate din numarul total de utilizatori de internet broadband mobil din UE au contracte care permit furnizorilor de internet (ISP-istilor) sa restrictioneze servicii VoIP (voce prin internet), precum Skype, sau transferul de fisiere peer-to-peer.
 • Aproximativ 20% dintre operatorii de internet broadband fix din UE aplica restrictionari in privinta transferului de fisiere peer to peer, in special in orele cu trafic intens.
 • In acelasi timp, in aproape toate statele membre UE, cei mai multi, daca nu chiar toti ISP-istii ofera si servicii de internet fix si mobil care nu includ deloc astfel de restrictii.
 • In concluzie, Neelie Kroes sustine ca datele arata ca exista posibilitati de alegere in piata, chiar daca in unele tari acestea sunt mai putine, astfel incat Comisia Europeana nu are motive sa intervina cu reglementari pentru a obliga furnizorii de internet sa ofere internet in mod nerestrictionat.
 • Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Europene sustine ca utilizatorii trebuie sa stie in mod clar pe ce dau banii, pe vitezele reale de internet nu cele din reclame si ca va propune un set de recomandari care sa permita consumatorilor sa schimbe usor furnizorii de internet si ofertele de internet.

Citeste si: CE va investiga daca se respecta neutralitatea internetului in UE. In 2010, in Romania au existat cazuri de blocare a traficului VoIP


- Senatul olandez a aprobat la data de 8 mai 2012 legea care garanteaza neutralitatea internetului si impiedica operatorii de telefonie mobila sa discrimineze anumite tipuri de continut, in raport cu altele.


Nota redactiei:

    •    Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.

    •    Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
    •    Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
    •    Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) vor organiza o dezbatere publică cu tema Neutralitatea reţelelor şi sustenabilitatea internetului în data de 5 iunie 2012, la hotelul Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Agenda evenimentului, precum şi formularul de înregistrare pentru participare (conditie obligatorie), sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, la secţiunea Evenimente. Participarea este gratuită, pe baza înregistrării, în limita locurilor disponibile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2382 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  situatia din Romania (Miercuri, 30 mai 2012, 11:27)

  IonelC [anonim]

  Buna ziua,

  - Intai de toate, este obligatoriu sau nu ca furnizorii de internet sa respecte acest principiu?
  - Daca nu, ce rost are aceasta discutie?
  - Care este situatia la noi? Exista vreun furnizor mare de internet care sa nu aiba nici o oferta cu internet fara restrictii?
  - Are ANCOM plangeri de la utilizatori privind restrictii in furnizarea serviciilor de internet?

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:00)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui IonelC

   Problema neutralitatii este una destul de recenta.
   Principiul neutralitatii internetului se refera la faptul ca toate comunicatiile electronice care trec printr-o retea sa fie tratate independent de continut, aplicatie, serviciu, terminalul de pe care se face accesul , adresa expeditorului sau a destinatarului( deci independent de cine este utilizatorul final sau cine este furnizorul de continut).
   Principiul neutralitatii internetului nu a fost consacrat la nivel legislativ , este doar unul dintre principiile pe baza carora poate functiona o retea. Prin urmare , furnizorii nu sunt obligati sa respecte acest principiu. Tocmai de aceea se si pune intrebarea, atat la nivel european cat si la nivel national, referitoare la cea mai buna modalitate prin care se poate promova si asigura un internet liber.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:09)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui IonelC

   In Romania au fost intalnite probleme legate de neutralitatea internetului in cazul serviciului de internet mobil. O parte dintre furnizorii de internet mobil isi rezerva, prin contracte, dreptul de a bloca utilizarea anumitor servicii sau aplicatii (Skype , spre exemplu) , dar nu toti fac acest lucru si in practica. Potrivit informatiilor pe care le aveam la inceputul anului Vodafone si Orange au astfel de prevederi in contracte dar , de exemplu Orange nu a facut acest lucru pana acum.
   In ce priveste pe ceilalti furnizori de internet, mai ales internet fix, ANCOM nu are cunostinta de anumite practici sau restrictii impuse de furnizorii la utilizarea serviciului de acces la internet.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:20)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui IonelC

   As dori sa comentez putin de ce este oportuna discutia acum. Suntem intr-un moment in care volumul de trafic internet transferat creste exponential si cred ca aceasta tendinta se va accentua. Retelele nu se dezvolta la fel de rapid ca cererea. Se va ajunge, de aceea, la momentul in care va fi din ce in ce mai mult nevoie de gestionarea traficului. Acesta este punctul cheie in discutia privind neutralitatea internetului. Sa presupunem ca cineva descarca un film in acelasi timp si pe aceeasi resursa internet cu dumneavoastra. Datorita volumului de date se poate sa va incetineasca accesul dumneavoastra la informatie. Cum ar trebui procedat? Ar trebui data o prioritate pentru cel care descarca filmul? Sau pentru dumneavoastra? Sau un tratament egal?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce "nu se poate"? (Miercuri, 30 mai 2012, 12:06)

  Florescu Alexandru [anonim]

  Buna ziua ,
  m-am bucurat foarte mult de "existenta" ANCOM-ului pana cand am avut o problema pe care eram ferm convins ca aceasta autoritate o poate rezolva in 3 secunde-Nu a fost asa.
  Toti furnizorii de servicii(date , voce , internet) sunt obligati din data de 25 februarie 2012 sa ofere abonatului posibilitatea prelungirii abonamentului "si" cu o perioada de minim 12 luni-nimeni nu o face , toti incearca sa te lege prin contracte de 24 de luni si sesizarile pe aceasta tema adresate ANCOM-ului "inca" nu si-au gasit rezolvare-dupa aproximativ 80 de zile.

  Revin si va adresez o intrebare-Este cumva ANCOM-ul un ONG care doar ridica probleme sau este o adevarata AUTORITATE?
  Cu stima Alex Florescu
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:45)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florescu Alexandru

   ANCOM a primit mai multe sesizari asemanatoare de la intrarea in vigoare a noilor prevederi privind contractele incheiate pentru servicii de comunicatii electronice. Din corespondenta pe care am avut-o cu furnizorii a reiesit ca unii furnizori ofera posibilitatea abonatilor , potentiali sau existenti, de a opta pentru contracte cu o durata initiala de 24 de luni sau pentru contracte incheiata pe o perioada nedeterminata, in acest din urma caz abonatii putand solicita oricand incetarea contractului , fara plata unor despagubiri.
   Situatia dumneavoastra punctuala este detaliata in raspunsul ANCOM care v-a fost transmis.
 • 0 (0 voturi)    
  voIP (Miercuri, 30 mai 2012, 16:49)

  Ana M [anonim]

  Unul dintre operatorii de la noi blocheaza traficul VoIP. E legal?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:11)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana M

   Nu este ilegal daca are trecuta aceasta posibilitate in contractele cu abonatii. Este optiunea utilizatorului final ce oferta accepta fiind in cunostinta de cauza.
 • 0 (0 voturi)    
  Neutralitatea internetului si tratate internationa (Miercuri, 30 mai 2012, 17:06)

  Alex [anonim]

  Buna ziua,

  Considerati ca neutralitatea internetului poate sa fie afectata de tratate comerciale internationale precum SOPA/ACTA?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:25)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Din cate stiu eu cele doua tratate sunt tratate antipiraterie. Ele nu au o legatura directa cu subiectul in discutie. Dar se poate ca unele masuri pentru implementarea lor sa afecteze neutralitatea internetului.
 • 0 (0 voturi)    
  ping vs bandwidth vs net neutrality (Miercuri, 30 mai 2012, 17:25)

  aquel [anonim]

  Cum trateaza principiul neutralitatii internetului (propunerea legislativa) viteza de acces la o resursa online (PING-ul) in comparatie cu latimea de banda (bandwidth)? Intrebarea are sens, intrucat este stiu faptul ca fara un ping "bun", latimea de banda nu va putea compensa accesul la acea resursa, practic ii intarzie accesul. Este posibil ca ISP sa ofere "ping-uri" mai bune in conditii de banda egala, in mod preferential (contra cost)?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:28)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui aquel

   In primul rand nu inteleg la ce propunere legislativa va referiti.
   Chiar daca principul neutralitatii internetului va fi consacrat la nivel legislativ el nu va intra la nivel de detaliu. Daca va referiti la legea din Olanda ( de altfel singura adoptata pe aceasta tema in tarile UE) ea se limiteaza la principii si nu intra mai adanc in specificatii tehnice.
 • 0 (0 voturi)    
  Cifre (Miercuri, 30 mai 2012, 17:43)

  bursuc [anonim]

  Cifrele de mai sus ne arata ca 50% dintre cei ce stau pe Net pe mobil au limitari de trafic de la ISP. Si pina la 95% din utilizatorii de fix dintr-o tara pot sa aiba traficul p2p limitat.
  Deci:

  1. Nu credeti ca avem de a face cu o problema serioasa, iar limitarile sau blocarile nu mai sunt doar o exceptie?

  2. Credeti ca acest consumator ideal care este "informat" are si capacitatea de a procesa informatia? Stie el ce e ala MB/s? Citeste contractul? Intelege de ce video-ul pe care il vede online se blocheaza des?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:34)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bursuc

   Declaratia doamnei Kroes nu a fost reprodusa/inteleasa cu acuratete. Se spune ca la acest moment ( adica la inceputul anului 2012 cand a fost facut studiul) " cel putin 20% si potential pana la jumatate dintre utilizatorii de servicii internet mobil de banda larga au contracte care permit furnizorului sa restrictioneze serviciile VOIP ", de exemplu.
   Concluzia fiind ca piata europeana ofera posibilitatea utilizatorului de a alege o oferta fara restrictii, chiar daca in unele tari aceasta oferta este limitata. Impartasesc aceasta opinie.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 10:39)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bursuc

   Cred ca utilizatorii pot invata lucruri simple care sa ii ajute sa inteleaga ce li se ofera si sa poata sa isi exercite dreptul de a alege oferta care li se potriveste. Sarcina noastra este sa facilitam ca aceasta informatie sa le fie furnizata complet si intr-un format in care sa poata compara cu oferta altor furnizori.
 • 0 (0 voturi)    
  Dispretul corporatiilor telecom (Miercuri, 30 mai 2012, 20:16)

  Andrei [anonim]

  Companiile telecom nu respecta utilizatorul! Am intampinat serioase probleme atunci cand am vrut sa aflu care este viteza reala a serviciilor de internet, nu cea din reclame. Toti te trimit la plimbare si-zi spun ca daca nu-ti convine sa mergi in alta parte. Parca ar fi un cartel al companiilor din telecomunicatii. Inainte era o sigura companie care ne dispretuia, acum dupa ce s-a liberalizat piata de telecomunicatii s-a "liberalizat" si dispretul... Accesul la serviciile de telefonie prin internet reprezinta doar una dintre problemele cu care ne confruntam noi, utilizatorii.
  Intrebare pentru domnul Catalin Marinescu: Poate ANCOM sa faca ceva pentru a ne proteja pe noi, utilizatorii, de politicile corporatiste fara niciun respect fata de persoanele care le aduc venituri de miliarde?
  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 11:01)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Protectia drepturilor utilizatorilor este alaturi de stimularea concurentei pe piata din Romania unul dintre principalele obiective ala ANCOM.
   In acest sens am introdus in OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice, prevederi privind informarea utilizatorilor si transparenta (art. 51 si 60).
   Decizia 77/2009 prevede informatiile pe care operatorii trebuie sa le furnizeze utilizatorilor finali.
   De asemenea prin decizia 1201/2011 privind parametrii de calitate ai furnizarii serviciilor internet , operatorii sunt obligati ca incepand din acest an sa introduca in contracte o serie indicatori de calitate administrativi si tehnici astfel incat utilizatorii sa fie informati ce serviciu li se furnizeaza. Exemplu de indicatori de calitate administrativi si tehnici ar putea fi termenul necesar pentru furnizarea serviciului, termenul de remedierea deranjamentelor si cel de solutionare a reclamatiilor, respectiv viteza maxima de transfer, viteza minima de transfer(doar daca este garantata)etc.
   In momentul de fata implementam un comparator de tarife, un instrument pentru utilizatori sa compare ofertele disponibile pe piata.
   Iar anul viitor vom finaliza o aplicatie care va oferi utilizatorilor posibilitatea sa isi verifice calitatea serviciului pe care il primesc ( putand sa compare cu prevederile contractuale).
 • 0 (0 voturi)    
  utilizatori finali (Miercuri, 30 mai 2012, 21:28)

  Mihai [anonim]

  Atat din tema discutiei care va avea loc cat si a majoritatii comentariilor si intrebarilor postate de cititorii Hotnews reiese faptul ca exista o problema majora in relatia furnizor de servicii de telecomunicatii - utilizator final.

  Avand in vedere acest lucru, as vrea sa va intreb, Domnule Presedinte, urmatoarele:

  1. Cum se implica concret ANCOM in imbunatatirea relatiei descrisa mai sus. Concret, in aplicarea reglementarilor emise?

  2. Poate comparatorul de tarife sa imbunatateasca aceasta situatie? Ce parare aveti despre zvonurile privind lansarea in urmatoarea perioada a unui comparator privat?

  Va multumesc anticipat!
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 11:08)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Tocmai am raspuns mai sus la prima intrebare.
   Un comparator de tarife cu date exacte este un instrument bun pentru utilizatori indiferent cine il realizeaza. Acuratetea si completitudinea datelor este cheia.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce as alege un abonament cu yahoo blocat? (Joi, 31 mai 2012, 8:31)

  sile [anonim]

  teoretic, bogatia de oferte din piata este data de dorinta de a satisface cat mai bine nevoile clientilor, iar asta se aplica de la detergenti de 100 feluri la oferte telecom de 10000 de feluri.

  de ce un utilizator educat, informat, ce vreti dvs., ar alege un abonament care, spre exemplu, sa aibe yahoo messengerul blocat? ce nevoie a clientului ar satisface o astfel de oferta?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 11:12)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sile

   Fiecare utilizator isi alege oferta care i se potriveste. Important este sa aiba de unde sa aleaga si sa se informeze asupra ofertelor. Nu toata lumea foloseste Yahoo Messenger!
 • 0 (0 voturi)    
  unde se ia decizia? (Joi, 31 mai 2012, 9:47)

  Ion Timbusan [anonim]

  Citind ce zice dna Kroes mai sus, am impresia ca indiferent cit ne-am agita noi aici, decizia se va lua tot la Bruxelles.
  Asa este ?

  Sau ANCOM ar avea competenta sa ia o asemenea decizie de a obliga ISP-istii (cei care nu o fac pina acum) sa respecte neutrailitatea intrenetului ?

  Sau trebuie sa fie o lege adoptata de Parlament?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 11:22)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Timbusan

   Cred ca solutia este o imbinare intre o pozitie generala armonizata la nivel UE impreuna cu o decizie specifica care sa reflecte situatia din Romania. Cam in sensul acesta este si mesajul doamnei Kroes dar si cel al BEREC ( Grupul reglementatorilor europeni).
   Subliniez din nou ca neutralitatea internetul este o suma de principii privind functionarea retelelor. Si ca informarea utilizatorilor, posibilitatea acestora de a schimba furnizorul si competitia pe piata sunt cheia existentei unui internet liber.
 • 0 (0 voturi)    
  Pericole asunse (Joi, 31 mai 2012, 10:13)

  Cetatean [anonim]

  Sunteti de acord cu ideea ca Facebook (website-urile de socializare) ameninta existenta unui Internet liber si deschis?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 31 mai 2012, 11:25)

   Catalin Marinescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Este clar ca in viitor vor functiona din ce in ce mai multe aplicatii si ca volumul de date tranzitat va fi din ce in ce mai mare. Si ca daca dezvoltarea retelelor nu tine ritmul vor aparea probleme privind gestionarea traficului.
   De aceea este foarte importanta discutarea tuturor argumentelor si gasirea solutiilor care sa afecteze cel mai putin accesul liber la informatie.
 • 0 (0 voturi)    
  SOPA/ACTA (Joi, 31 mai 2012, 11:14)

  SOPA/ACTA [anonim]

  Neutralitatea internetului poate fi afectata de acte precum ACTA prin simplul fapt ca o companie poate solicita ISP blocarea acelui "continut online" pe principiul incalcarii IP, fara proces legal (cel putin in forma in care era documentul). Blocand o resursa online, fara un fundament legal ci doar "comercial", se incalca netralitatea internetului tocmai prin simplul fapt ca ISP si companii pot decide ce continut pot accesa sau nu online.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by