Comisia Europeana a anuntat joi ca a actionat in instanta Germania la Curtea Europeana de Justitie pentru neimplementarea legislativa a Directivei UE privind stocarea datelor de trafic si internet. Executivul European cere ca Germania sa plateasca penalitati de peste 315.000 euro pentru fiecare zi de la momentul in care Curtea da un verdict impotriva acestei tari si pana cand autoritatile vor introduce in legislatia nationala prevederile europene. Si in Romania o lege similara - asa numita 'Lege Big Brother' - a fost declarata neconstitutionala in anul 2009 pe motivul incalcarii dreptului la viata privata, dar autoritatile au reluat procesul si Parlamentul a adoptat in aceasta luna o noua lege.

Dupa mai bine de doi ani de cand legea nationala care transpunea Directiva UE privind retinerea datelor de trafic de telefonie si internet a fost declarata neconstitutionala in Germania, autoritatile din aceasta tara nu au reusit sa-si armonizeze legislatia, a anuntat joi Comisia Europeana.

Directiva UE, adoptata in anul 2006 si care ar fi trebuit implementata in legislatiile statelor membre in anul 2009, impune furnizorilor de telefonie si internet sa stocheze datele de trafic de telefonie si internet (nu si continutul convorbirilor) pentru a putea fi puse ulterior la dispozitia autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

In Germania, legea nationala care transpunea aceasta Directiva a fost declarata neconstitutionala in martie 2010, iar autoritatile nu au mai reusit sa armonizeze la nivel national legislatia in ciuda avertismentelor de la Bruxelles.

Si in Romania o lege similara - asa numita 'Lege Big Brother' - a fost declarata neconstitutionala in anul 2009. Comisia Europeana a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei si autoritatile s-au grabit sa treaca prin Parlament o noua lege, in ciuda protestelor societatii civile si a faptului ca inclusiv Senatul nu a aprobat aceasta lege.

Autoritatile au motivat urgenta adoptarii acestei legi prin faptul ca Romania ar risca penalizari de peste 30.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in adoptarea legii retinerii datelor de comunicatii.

Noua lege care prevede stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet a fost adoptata in aceasta luna de catre Parlament. Legea a plecat acum spre promulgare la Presedintie, care poate sa o promulge sau sa o trimita din nou spre dezbatere in Parlament.