Unul dintre proiectele la care tin foarte mult este cel de 'e-Invoice, proiect prin care vreau sa vedem daca cel putin la inceput pentru firme putem sa discutam despre rambursarile de TVA utilizand mijloacele electronice", a declarat marti Dan Nica, ministrul Comunicatiilor. "Vrem sa facem un proiect pilot, dar care sa aiba un grad de dezvoltare suficient de mare astfel incat in prima instanta sa oferim acces la circa 100.000 de firme mici si mijlocii (IMM-uri). Un astfel de sistem este deja implementat in alte sase tari UE si va fi dezvoltat in perioada imediat urmatoare cu fonduri UE in valoare de circa 2-3 milioane de euro", a spus acesta.

"Vreau sa vad daca cei care se califica la rambursarea de TVA pot sa faca acest lucru ca urmare a unui proces online fara sa mai aiba o discutie fata in fata cu angajatul de la Finante care sa-i spuna daca se califica sau nu pentru rambursarea TVA-ului. Eu cred ca orice document care are legatura cu Finantele trebuie sa fie un document simplu, clar si logic si este o bariera mare pentru firmele mici. Cine isi permite sa-si angajeze experti, economisti, juristi ca sa completeze un simplu formular? Cred ca simplificarea nu poate veni din alta zona decat din a avea formularul online pentru ca atunci nu poti gresi, pentru ca iti apare mesajul de eroare, plus ca daca vine cineva de la control nu poate sa te amendeze pentru ca a fost validat conform intructiunilor celor emitenti - Ministerul de Finante, ANAF etc. O intreprindere mica, cu 5-10 angajati, in orice tara civilizata nu ar trebui sa aiba nevoie de experti contabili", a declarat Dan Nica, la un eveniment dedicat neutralitatii internetului organizat de ANCOM si APTI.

Ministrul a spus ca proiectul este deja implementat in alte sase tari UE si ca va fi demarat in perioada urmatoare dupa ce se va identifica finantare.

"Proiectul este dezvoltat in colaborare cu Ministerul de Finante si ANAF. Speram sa-i dam drumul imediat. Facem o revizie a fondurilor UE sa vedem ce fonduri au ramas nefolosite, sa le putem redirija, iar proiectului e-invoice speram sa-i dam drumul pentru ca este prioritar. Cred ca un astfel de proiect va costa in jur de 2-3 milioane de euro si ca vom putea gasi acesti bani", a spus ministrul Comunicatiilor.