Firma Direct Post Services din Cluj-Napoca a fost amendata de autoritatea de reglementare in comunicatii cu suma de 30.000 lei pentru ca a prestat servicii postale constand in trimiteri de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere. Firma a incalcat astfel dreptul rezervat Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei. Aceasta este cea de-a doua amenda aplicata firmei Direct Post Services, dupa ce in luna ianuarie a acestui an aceasta a fost sanctionata cu amenda in valoare de 5.000 de lei pentru aceeasi fapta.

Pe langa aplicarea amenzii, ANCOM a dispus si modificarea, in termen de 30 de zile, a contractului care nu respecta prevederile legale in vigoare, respectiv drepturile rezervate furnizorului de serviciu universal.

  • „Obiectivul ANCOM nu este acela de a aplica sanctiuni, ci de a asigura respectarea legislatiei de catre toti furnizorii de servicii postale. Daca insa abaterile de la lege sunt repetate in ciuda amenzilor aplicate, vom recurge la toate instrumentele oferite de legislatie pentru a asigura buna functionare a pietei serviciilor postale si nu vom ezita chiar sa ridicam dreptul de a furniza servicii postale celor care persista in a actiona pe langa cadrul legal”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Anul acesta au fost aplicate patru amenzi pentru incalcarea dreptului rezervat furnizorului de serviciu universal, in cuantum total de 110.000 de lei.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal, cu conditia sa respecte drepturile rezervate CNPR in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului reduceri pe considerente de volum. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, livrate la cutiile postale ale destinatarilor.

CNPR beneficiaza de drepturi rezervate pentru ca, in calitate de furnizor de serviciu universal are, printre altele, si obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste. Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. De asemenea, CNPR are si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.