Piata din Romania este pregatita pentru servicii prin tehnologia LTE/4G care permite viteze de descarcare de date de 100 Mbps si in mod categoric vom lupta pentru frecventele care se vor licita in acest an, a declarat joi Jean-Francois Fallacher, seful Orange Romania. Este pregatita piata din Romania pentru 4G? Da, am lansat anul trecut servicii cu viteze de pana la 43,2 Mbps pe care le oferim in 5 orase si LTE este urmatorul pas, a spus Fallacher. Madalina Suceveanu, directorul tehnic executiv al Orange, a spus ca in mai putin de un an s-au investit 110 milioane de euro in modernizarea retelei in zonele rurale si extinderea acoperirii 3G de la 55% la 98% din populatia Romaniei.

Jean-Francois FallacherFoto: Hotnews

VIDEO Jean-Francois Fallacher, despre LTE in Romania:

"Piata din Romania este pregatita, intrebarea este cat de rapida va fi adoptia LTE. Este greu de dat un raspuns acum pentru ca acesta depinde de multe lucruri. Primul lucru este privitor la ce frecvente vor fi facute disponibile de catre autoritati si la ce preturi, pentru ca asta va determina viteza investitiilor in acoperire si, in aceeasi masura cat de mare va fi apetitul clientilor pentru viteze de 100 Mbps", a spus Fallacher intr-un eveniment de prezentare a realizarilor din strategia de dezvoltare a operatiunilor in Romania pana in 2015.

In luna mai 2011, Orange a anuntat ca va investi intre 500 si 600 milioane de euro pana in 2015 in Romania.

In cadrul evenimentului, Madalina Suceveanu, directorul tehnic executiv al Orange Romania a dat detalii despre investitiile facute in dezvoltarea retelei 3G.

"110 milioane euro au fost folositi pentru modernizarea retelei noastre din zonele rurale si extinderea serviciilor de broadband acolo, a acoperirii 3G in particular. De asemenea am investit masiv in extinderea acoperirii cu voce. Extinderea acoperirii de care vorbim se refera la peste 1000 de localitati ceea ce inseamna ca 70-80.000 de clienti au inceput sa beneficieze de servicii de voce si broadband", a spus Madalina Suceveanu.

VIDEO Madalina Suceveanu, despre extinderea acoperirii 3G:

Imbunatatirea infrastructurii permite utilizatorilor sa descarce mult mai rapid imagini sau filme de pe internet, avand ocazia sa foloseasca in zonele rurale servicii de internet mobil la o viteza de transfer de pana la 14.4 Mbps. Primul trimestru al anului 2012 a aratat o crestere cu 182% a traficului de date in zonele rurale, comparativ cu perioada de dinaintea inceperii programului de modernizare, conform datelor companiei.

In vara acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Conform documentelor licitatiei supuse dezbaterii publice, in luna martie din acest an, se vor licita mai multe loturi de frecvente, cu durata de 15 luni si 15 ani. Termenul limita pentru acordarea licentelor scurte este de 30 noiembrie 2012, iar pentru acordarea licentelor pentru 15 ani este de 31 iulie 2013. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.