Orange Romania si BRD-Groupe Société Générale au lansat pe 20 iunie in premiera in Romania un proiect pilot prin care testeaza solutia Near Field Communication (NFC) integrata in cartela SIM, au anuntat joi cele doua companii. Solutia NFC ar permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti. Platile vor fi posibile la cele peste 2000 de POS-uri compatibile cu tehnologia NFC, care au fost instalate de BRD la comerciantii din toata tara, precum si la orice alt comerciant din tara si din strainatate care are instalate cititoare speciale contactless compatibile PayPass Mastercard.

In cadrul proiectului, peste 100 de persoane ce detin un cont bancar la BRD - Groupe Société Générale au primit telefoane mobile Blackberry si SIM-uri speciale cu capabilitati NFC pentru a le utiliza la plata produselor si serviciilor la comerciantii acceptanti.

  • "Tehnologia NFC va oferi utilizatorilor posibilitatea de a efectua plati, accesul in mijloacele de transport sau utilizarea cardurilor de loialitate, urmand ca in viitor toate acestea sa fie integrate de SIM-ul Orange. In loc sa foloseasca bani lichizi pentru a plati produse sau bilete de transport, clientii vor putea sa apropie telefonul de cititorul contactless si sa porneasca imediat mai departe", se arata in comunicatul comun al celor doua companii.

Jean-Francois Fallacher, seful Orange Romania, a precizat joi, ca vor exista doua modalitati de plata: una pentru sume mici de 100 de lei, in care plata se face prin simpla apropiere a aparatului si o alta in care pentru sume mai mari se va introduce un cod PIN.

Julien Ducarroz, directorul comercial executiv al Orange Romania, a spus ca in 3-6 luni se vor formula concluziile acestui proiect pilot dar ca implementarea lui la nivel national va lua timp pentru ca trebuie dezvoltat un intreg ecosistem.

VIDEO Conducerea Orange Romania, despre proiectul pilot NFC:

In luna martie 2012, Stéphane Richard, directorul executiv al France Telecom-Orange, a prezentat 10 angajamente pe termen lung de sprijinire a economiei digitale in Europa in cadrul unei intalniri la Bruxelles cu Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda Digitala.

Unul dintre angajamente este acela de a introduce in acest an pe piata UE trei milioane de terminale dotate cu tehnologia Near Field Communication (NFC) care ar permite plati de valori mici prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti, si 10 milioane de astfel de telefoane in 2013.