Peste 65.000 de aplicatii gratuite pentru iOS (n.a. sistemul de operare al iPhone) din toate categoriile, aflate in top pe App Store (n.a. magazinul de aplicatii al Apple) au fost analizate de specialistii furnizorului de solutii de securitate informatica BitDefender, care sustin ca una din cinci aplicatii pot sa acceseze lista de contacte a telefonului fara niciun avertisment. Un posibil motiv pentru care aplicatiile ar putea accesa lista de contacte ar fi sa transfere informatii catre conturile de social media - un argument plauzibil, avand in vedere ca 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook, spun acestia.

iPhone 4SFoto: Apple
  • "Avand in vedere ca nu toate aplicatiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele sa acceseze informatii pentru alte motive decat cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicatii decat dupa o analiza amanuntita. Este insa important pentru utilizator sa stie daca o aplicatie ii acceseaza lista de contacte sau daca ii monitorizeaza locatia, mai ales daca aceste informatii nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicatia", a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Rezultatele analizei mai releva ca aproximativ 41% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS pot urmari locatia utilizatorului.

  • "Aceasta caracteristica este una controversata, intrucat poate ajuta la afisarea reclamelor in functie de pozitia geografica si poate reprezenta o unealta deosebit de utila in construirea campaniilor de marketing ale companiilor. Aplicatiile disponibile pe App Store nu afiseaza in acest moment niciun fel de avertisement care sa informeze utilizatorii cu privire la resursele pe care acestea le-ar folosi de pe terminal, cu exceptia serviciului de locatie", se mentioneaza in comunicatul furnizorului de solutii de securitate informatica.

Bitdefender, holding olandez cu origini in Romania, are 400 de nagajati in tara. Conform BitDefender, produsele companiei sunt utilizate de peste 400 milioane de utilizatori la nivel mondial, furnizorul intrand recent si pe segmentul de solutii de securitate pentru smartphone-uri.

In Romania datele de la Ministerul de Finante arata ca Bitdefender SRL avea in 2010 un numar mediu de 379 de angajati, afaceri de aproape 29 de milioane de euro si un profit net de peste 240.000 de euro.