Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a amendat Romtelecom cu suma de 200.000 de lei pentru ca nu a respectat in totalitate obligatiile prevazute in licenta de comunicatii mobile castigate in anul 2008 si pentru care a platit o taxa de un milion de euro, a anuntat autoritatea. La momentul respectiv, Romtelecom a spus ca va folosi licenta in special pentru servicii de internet mobil. Conform obligatiilor asumate de operator, pana la incheierea primei faze acesta ar fi trebuit sa instaleze si sa opereze 1.242 de statii de baza, insa in urma controalelor ANCOM s-a constatat ca doar 788 dintre acestea sunt instalate.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES

Conform datelor autoritatii, Romtelecom a obtinut aceasta licenta in benzile de frecvente de 410-415/420-425 MHz in anul 2008, pentru o perioada de 10 ani, in urma unei licitatii publice deschise de tip comparativ - procedura in care ofertantii sunt evaluati in functie de dosar si oferta tehnica. Romtelecom a castigat aceasta licenta ca urmare a obtinerii celui mai bun punctaj, in urma evaluarii unor criterii precum capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea, experienta si, nu in ultimul rand, fezabilitatea tehnica si acoperirea asumata. Taxa de licenta achitata de operator catre bugetul de stat a fost de un milion de euro. Licenta este valabila pana la data de 23 septembrie 2018.

In urma actiunilor de control demarate de ANCOM, s-a constat faptul ca operatorul nu si-a respectat angajamentul asumat la obtinerea licentei.

Conform licentei, pana la data de 31 decembrie 2013, reteaua de comunicatii mobile in banda larga dezvoltata de Romtelecom in benzile de frecvente de 410-415/420-425 MHz trebuie sa fie compusa din 1.292 de statii de baza, asa cum sunt acestea definite in documentul oficial al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor.

UPDATE Contactati de HotNews.ro, oficialii Romtelecom au declarat: "Interpretarea noastra a fost diferita de cea a autoritatii in privinta statiilor de baza si ramanem in discutii de clarificare cu ANCOM".

Acestia nu au raspuns intrebarii daca vor ataca sau nu in instanta decizia privind aceasta amenda.