Cinemagia.ro, Grand Cinema Digiplex si Vodafone Romania au lansat, in premiera pe piata locala, optiunea de rezervare si plata a biletelor de cinematograf direct prin intermediul telefonului mobil, au anuntat vineri companiile. Bucurestenii pot in prezent sa-si plateasca prin intermediul telefonului mobil abonamentul RATB pe o zi, calatoriile si accesul in anumite statii de metrou, iar recent Orange si BRD au inceput testarea tehnologiei Near Field Communication (NFC) integrata in cartela SIM, care ar permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti.

Plata prin telefon a biletului la cinemaFoto: CineMagia

Plata prin telefon a biletelor la cinema

Rezervarea filmului dorit, a orei de difuzare a acestuia si locurile in sala de cinema se pot face printr-o aplicatie gratuita pentru mobil compatibila cu sistemele de operare iOS, Android si Symbian. Utilizatorii nu trebuie decat sa scaneze de pe ecranul telefonului mobil codul biletului, primit printr-un SMS generat automat in momentul platii.

In cadrul cinematografului din zona comerciala Baneasa exista doua dispozitive dedicate, care faciliteaza accesul posesorilor de bilete electronice la film. Costul biletului, similar cu cel din cinematograf, calculat in euro la cursul oficial al zilei, va fi dedus din credit, pentru utilizatorii Cartelei Vodafone, respectiv adaugat facturii, la cursul oficial din luna emiterii acesteia, pentru abonatii serviciilor acestui operator.

  • "Plata biletului direct pe factura Vodafone, posibilitatea achizitionarii acestuia cu pana la 5 minute inainte de inceperea filmului si accesul imediat in sala de cinema prin simpla scanare a biletului de pe ecranului telefonului mobil justifica pe deplin efortul depus de Cinemagia alaturi de Grand Cinema Digiplex si Vodafone", a declarat Alexandru Iosef, Marketing Manager, iMedia.

Orange si BRD testeaza tehnologia NFC pentru plata printr-o simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive/ Tot prin telefon se pot plati calatoriile RATB si Metrorex

Anuntul de vineri arata o data in plus ca platile prin intermediul telefonului mobil reprezinta un trend care se va extinde tot mai mult si in Romania.

In luna februarie din acest an, doua proiecte de plata prin SMS au fost introduse in Bucuresti - unul pentru plata calatoriilor cu metroul, iar altul, in faza pilot, de plata a parcarii in zona Ateneului Roman, ambele prin Orange si Vodafone. Bucurestenii care sunt clienti ai celor doi operatori pot sa intre in sapte statii de metrou si pe baza telefonului mobil, nu doar prin cumpararea cartelelor traditionale. Cele sapte statii sunt: Gara de Nord, Victoriei, Universitate, Petrache Poenaru, Timpuri Noi, Grozavesti si Politehnica.

Mecanismul de cumparare a unei calatorii este urmatorul: Trimiti un SMS care costa 0,5 euro (fara TVA) la numarul scurt 1700 daca esti client Orange sau la numarul 7477 daca esti client Vodafone, in cateva secunde primesti inapoi un SMS de confirmare a platii apoi tot ce ai de facut este sa suni, in ambele cazuri, la numarul scurt 1700 si sa apropii telefonul de un dispozitiv special amplasat in statia de metrou. Costul unei calatorii cu telefonul mobil este cu aproape 70 de bani mai mare. O cartela electronica traditionala cu doua calatorii la metrou costa in prezent 4 lei. Doua calatorii cu telefonul mobil te costa in jur de 5,4 lei (cu tot cu TVA).

In luna aprilie din acest an, Regia Autonoma de Transport Bucuresti a lansat o noua modalitate de plata a calatoriilor in mijloacele de transport in comun: plata prin SMS, valabila numai pentru abonamentul de o zi.

Printr-un singur SMS la numarul 7456, disponibil in retelele de telefonie mobila Orange si Vodafone si Cosmote calatorii vor putea achita contravaloarea unui abonament de o zi, valabil pe toate liniile de transport urban. Plata poate fi efectuata de pe orice tip de telefon mobil. Pretul este acelasi cu cel platit la punctele de vanzare RATB, respectiv 9,6 lei (TVA inclus), fara alte costuri suplimentare.

In luna iunie din acest an, Orange Romania si BRD-Groupe Societe Generale au lansat in premiera in Romania un proiect pilot prin care testeaza solutia Near Field Communication (NFC) integrata in cartela SIM. Solutia NFC ar permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti. Platile vor fi posibile la cele peste 2000 de POS-uri compatibile cu tehnologia NFC, care au fost instalate de BRD la comerciantii din toata tara, precum si la orice alt comerciant din tara si din strainatate care are instalate cititoare speciale contactless compatibile PayPass Mastercard.