Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a primit pe parcursul acestei saptamani trei plangeri din partea utilizatorilor privind dificultati in accesarea site-ului vplay.ro din reteaua RCS&RDS, a declarat pentru HotNews.ro conducerea autoritatii. Plangerile se afla in prezent in analiza, ANCOM urmand sa solicite informatii suplimentare furnizorului pentru a stabili daca acesta respecta prevederile legale in vigoare, conform oficialilor autoritatii.

Anunt Vplay.roFoto: Captura Vplay.ro

Site-ul de video-sharing Vplay.ro, pe care anumiti furnizori de continut il acuza ca gazduieste ilegal productii video, a postat in aceasta saptamana pe pagina proprie de internet urmatorul anunt:

  • "Dragi clienti RDS-RCS, dupa cum ati observat Vplay.ro nu functioneaza prea bine pentru dumneavoastra. Acum cateva saptamani am primit un mail oficial de la RDS-RCS, informandu-ne ca va fi suspendata conexiunea catre noi din cauza unor probleme tehnice. In scopul de a afla care este motivul si de ce numai site-ul nostru sufera de aceste probleme, va rugam sa ne ajutati sunand la suportul tehnic RDS-RCS si sa intrebati. Aici gasiti numerele de telefon RDS-RCS, la care puteti apela: 031.400.4401 (Bucuresti)03xx.400.401 (Alte Judete)".

Despre incident a scris si Wall-Street.ro, iar raspunsul oficial dat de RCS&RDS inclusiv catre HotNews.ro a fost ca nu ar exista nici o restrictionare si ca de vina ar putea fi "o problema la accesul acestui site in Internetul global".

  • "RCS & RDS nu a restrictionat accesul la site-ul www.vplay.ro, acesta este accesibil prin internet ca orice alt site de pe internet. Iar utilizatorii nostri pot descarca informatie in mod liber de pe orice site din Internetul global. RCS & RDS are deschise conexiuni la Internetul global suficient de mari pentru a prelua traficul utilizatorilor sai. Utilizatorii pot testa functionalitatea internetului, descarcand informatie de pe alte site-uri cu continut video si foto. In cazul mentionat (site-ul www.vplay.ro), ar putea fi vorba de o problema la accesul acestui site in Internetul global".

Anuntul Vplay.ro a fost intre timp retras de pe site, dar legat de aceasta problema a fost initiata si o petitie online care a strans pana in prezent peste 2600 de semnaturi.

HotNews.ro a solicitat autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) mai multe explicatii legate de acest incident, unul dintre raspunsuri fiind ca va verifica daca operatorul se afla in legalitate.

In ce conditii legale poate un furnizor sa blocheze accesul utilizatorilor la internet

Si totusi, din punct de vedere legal, in conditiile in care o parte din continutul de pe Vplay.ro este postat fara respectarea drepturile de autor, poate un furnizor de internet sa blocheze accesul la acel continut? Doar in masura in care exista o hotarare judecatoreasca, sustine presedintele ANCOM.

  • "Conform prevederilor art.16 alin.(3) si (4) din Legea nr.365/2002 privind comertul electronic, republicata, un furnizor de servicii poate lua masura restrictionarii accesului la un website ce are un posibil continut nelegal in situatia in care o asemenea masura a fost dispusa de catre o autoritate publica sau o instanta de judecata competenta sa constate o eventuala incalcare a dispozitiilor legale. Dispozitiile legale mentionate stabilesc ca, in cazul in care furnizorul de servicii are suspiciuni cu privire la o activitate cu aparenta nelegala desfasurata de destinatarii serviciilor sale, acesta are obligatia de a informa de indata autoritatile publice competente", a precizat Catalin Marinescu.

Autoritatea care are competente generale in ceea ce priveste protectia drepturilor de autor este Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.

Alte plangeri: 11 sesizari de restrictionare a traficului VoIP de catre un operator de telefonie mobila si 2 sesizari privind blocarea portului 25 (e-mail) de catre doi furnizori de internet

O alta intrebare adresata autoritatii a fost daca au mai existat plangeri privind blocarea/limitarea traficului de internet din partea altor furnizori.

  • "Pana in prezent, ANCOM a primit 11 sesizari cu privire la restrictionarea traficului VoIP de catre un furnizor de servicii de telefonie mobila (tarifare suplimentara pentru extraoptiunea Premium ce permite accesul la aplicatii VoIP) si 2 sesizari cu privire la blocarea portului 25 (e-mail) de catre doi furnizori de servicii de acces la internet. In aceste cazuri, ANCOM nu a constat nerespectarea art. 51 alin. (2) lit. b) si lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, intrucat contractele incheiate de acesti trei furnizori cu consumatorii prevedeau posibilitatea aplicarii masurilor reclamate", a subliniat presedintele autoritatii.

In Romania cadrul legal din domeniul comunicatiilor electronice prevede in prezent in sarcina furnizorilor obligatia de a introduce in contractele incheiate cu consumatorii clauze privind serviciile furnizate si conditiile care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 60.000 lei, iar, in cazul unor incalcari repetate, cu amenda in cuantum de pana la 100.000 lei, in timp ce, pentru persoanele cu o cifra de afaceri de peste 3.000.000 lei, amenda poate fi de pana la 2% din cifra de afaceri sau de pana la 5% in cazul unor incalcari repetate.

  • "Astfel, furnizorii de servicii de comunicatii electronice (transmisiuni de date /acces la internet) pot bloca traficul inspre/dinspre anumite adrese IP in vederea inlaturarii/prevenirii utilizarii abuzive a serviciilor/retelelor de comunicatii electronice, dar acest lucru trebuie mentionat in contractele incheiate cu utilizatorii", a mai spus Catalin Marinescu.

Gheorghe Serban, director executiv ANISP: RCS&RDS nu practica un sistem de interschimb de trafic non-discriminatoriu cu celelalte retele de servicii de Internet din Romania

Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (asociatie care reprezinta furnizori de internet precum Romtelecom, SNR, GTS sau Teletrans - nu si RCS&RDS) a spus ca nu ar avea date clare de restrictionare a traficului din partea RCS&RDS.

  • "Referitor la cazul 'Vplay.ro vs RCS&RDS' nu avem date din care sa rezulte ca operatorul a 'ingreunat' voit accesul utilizatorilor la platforma 'vplay'. Daca exista mai multe plangeri din partea unor utilizatori, clienti RCS&RDS, privind accesul respectiv, atunci ceva s-a intamplat si operatorul ar trebui sa dea explicatii", a spus Gheorghe Serban.

Acesta a atentionat insa ca RCS&RDS nu practica un sistem de interschimb de trafic non-discriminatoriu cu celelalte retele de internet din Romania.

  • "In acelasi timp tin sa remarc faptul ca RCS&RDS nu practica un sistem de interschimb de trafic transparent si non-discriminatoriu cu celelalte retele de servicii de Internet din Romania, punand accent numai pe peeringuri private (cu anumiti operatori). In prezent, RCS&RDS nu are conexiune intr-un Internet eXchange (IX) neutru din Romania pentru a face peering transparent (prin BGP) cu ceilalti ISP-isti. In schimb in Ungaria are o conexiune de 20 Gbps in Internet eXchange-ul BIX, prin care face interschimb de trafic cu celelalte retele din Ungaria la debite mari (cu varfuri de peste 10 Gbps)", a spus Serban.

Pana la publicarea acestui material, RCS&RDS nu a oferit o explicatie referitoare la aceste declaratii.