Nokia a inregistrat o piedere neta de 1,41 miliarde euro in trimestrul doi din acest an, in crestere fata de o pierdere neta de 368 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care vanzarile de smartphone-uri Lumia, cele mai avansate telefoane Nokia, nu au reusit sa compenseze vanzarile mai slabe ale modelelor mai vechi, informeaza Wall Street Journal. Rezultatul este peste asteptarile analistilor care estimau o pierdere de 654 milioane euro, dar pozitia financiara a companiei este puternica, in conditiile in care rezervele de 'cash' ale companiei au crescut contrar asteptarilor cu 306 milioane euro fata de aceasi perioada din 2011.

Nokia Lumia 900Foto: Nokia.com

Nokia a livrat in trimestrul incheiat la data de 30 iunie un numar de 10,2 milioane de smartphone-uri (telefoane dotate cu sisteme de operare si functii avansate) in scadere cu 39% fata de trimestrul similar din 2011. Incluzand si telefoanele cu functii de baza, Nokia a vandut in total in trimestrul doi din acest an un numar de 83,7 milioane terminale, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul mediu de vanzare al smartphone-urilor Nokia a crescut de la 141 euro la 151 euro in perioada mentionata, informeaza WSJ. La inceputul acestei luni, Nokia a injumatatit pretul varfului de gama Lumia 900 pe piata americana. Producatorul a anuntat ca a vandut 4 milioane de terminale Lumia in trimestrul doi al acestui an, conform estimarilor cele mai optimiste ale analistilor, conform Bloomberg.

In luna iunie din acest an, Nokia a anuntat ca pana la final de 2013 va renunta la inca 10.000 de angajati, decizie care duce la peste 40.000 reducerea efectivelor din momentul venirii noului sef Stephen Elop in toamna lui 2010.