In sapte statii de metrou se poate intra incepand din luna februarie a acestui an pe baza telefonului mobil prin simpla transmitere a unui SMS si apropierea terminalului de un dispozitiv special. Este vorba de statiile: Gara de Nord 1, Grozavesti, Petrache Poenaru, Piata Victoriei 1 si 2, Politehnica, Timpuri Noi si Universitate, iar de la lansarea acestui proiect si pana la sfarsitul lunii iunie s-au efectuat 6.782 de validari prin telefonul mobil, arata datele furnizate pentru HotNews.ro de catre Metrorex.

Plata cu SMS la MetrouFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos harta statiilor cu cele mai multe validari si asteptarile oficialilor Metrorex fata de acest experiment.

De la inceputul lunii februarie, bucurestenii care sunt clienti ai operatorilor de telefonie mobila Orange si Vodafone pot sa intre in cele sapte statii de metrou si pe baza telefonului mobil, nu doar prin cumpararea cartelelor traditionale.

Mecanismul de cumparare a unei calatorii este urmatorul: Trimiti un SMS care costa 0,5 euro (fara TVA) la numarul scurt 1700 daca esti client Orange sau la numarul 7477 daca esti client Vodafone, in cateva secunde primesti inapoi un SMS de confirmare a platii apoi tot ce ai de facut este sa suni, in ambele cazuri, la numarul scurt 1700 si sa apropii telefonul de un dispozitiv special amplasat in statia de metrou.

Tarifele calariilor la metrou platite prin SMS sunt: o calatorie (0,5 euro), 2 calatorii (0,9 euro) si 10 calatorii (2,2 euro). Preturile sunt fara TVA. Altfel spus, 10 calatorii cumparate prin SMS costa 12,5 lei (TVA inclus), in timp ce pretul unei cartele magnetice cu 10 calatorii in statiile de metrou este de 10 lei.

Cat reprezinta aceasta noua tehnologie de acces la metrou raportat la celelalte modalitati de acces?

"Referitor la ponderea acestui mod de plata comparativ cu celelalte metode, va informam ca procentul este sub 1%, in conditiile actuale ale unui experiment desfasurat in 7 statii. Succesul este asigurat pentru ca din punct de vedere tehnic sistemul este reusit, iar publicul a fost interesat de acest mod de plata si control al accesului. Acest proiect va fi extins in toata reteaua de metrou in perioada urmatoare, in prezent fiind in curs de semnare o conventie in acest sens", a declarat Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex.

In legatura cu posibilitatea extinderii acestei optiuni de plata si pentru utilizatorii altor operatori de telefonie mobila, oficialul Metrorex a precizat ca "se poarta discutii cu Cosmote". Contactati de HotNews.ro pe acest subiect, oficialii Cosmote au precizat ca: "vom anunta eventuale dezvoltari ulterioare la momentul oportun".

  • Da click pe harta pe segmentele de autostrada colorate diferit pentru a afla mai multe detalii
  • Deschide meniul "Legend" de pe harta pentru a vedea legenda elementelor de pe harta

Vezi harta in ArcGIS.com

Harta de baza - Bing Maps Road - Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Nota: Harta folosita ca fundal (Basemap) este harta "Bing Maps Road" a Microsoft Corporation. Eventualele denumiri sau reprezentari gresite pe harta de fundal (Ex: Denumirea de "Gheorghe Gheorghiu-Dej" pentru orasul Onesti) nu tin de HotNews.ro sau de Esri Romania.

TABEL: Platile prin SMS in statiile de metrou din Bucuresti