Nolia a lansat miercuri cu mult optimism primele telefoane cu Windows Phone 8, insa incidentele n-au lipsit fiindca grupul finlandez a fost nevoit sa-si ceara scuze din cauza unui clip care a indus publicul in eroare. Filmuletul a fost prezentat la lansare si era menit sa arate avantajele noii tehnologii de stabilizare optica a imaginii in timpul filmarii, insa acel scurt clip nu a fost filmat cu cel mai nou telefon Lumia, asa cum se intelegea, ci cu camere profesionale, lucrul fiind semnalat de site-urile de tehnologie.

Nokia, taxata din cauza unui clip care a creat confuzieFoto: Captura YouTube

Practic, in timpul lansarii noilor telefoane Lumia cu Windows Phone 8 a fost prezentat un clip menit sa arata beneficiile noii camere PureView si a tehnologiei de stabilizare optica a imaginii care permite o filmare de calitate chiar si in miscare. In film apareau un tanar si o tanara care mergeau pe bicicleta pe malul unui rau si intr-o parte a imaginii era prezentata varianta mai slaba in care tehnologia de stabilizare era oprita, in timp ce in dreapta era varianta cu stabilizarea pornita, in care imaginea era mai de calitate.

Nokia a lasat de inteles ca acest filmulet a fost realizat cu noul si performantul smartphone Lumia 920, insa site-uri de tehnologie precum The Verge au descoperit, dintre-un cadru de film cu o reflexie aparuta in geamul unei rulote, ca de fapt imaginile au fost filmate de un cameraman cu aparate profesioniste.

Nokia a admis ca scurtul clip nu a fost filmat cu smartphone-ul si apoi a postat pe YouTube la descrierea clipului o precizare in acest sens.

"In incercarea de a demonstra beneficiile stabilizatorului optic de imagine - care elimina imaginile blurate si imbunatateste fotografierea in conditii de lumina putina - am creat un video care simuleaza ce vom putea realiza cu noua tehnologie", explica Nokia care admite ca intr-adevar ar fi putut adauga de la inceput precizarea cu care a fost silita sa vina dupa ce site-urile au semnalat chestiunea.

Chair daca multe site-uri de tehnologie au criticat Nokia pentru incidentul cu clipul, punand titluri in care aparea cuvinte precum "busted!" sau "fake", au fost si voci din piata care au spus ca Nokia si-a recunoscut foarte repede greseala si a venit cu precizarile care sa elimine confuzia.