Cea mai mare licitatie de spectru organizata in Romania, in cadrul careia sunt puse la dispozitia celor interesati benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029, a inceput luni, 10 septembrie. Reprezentantii celor cinci ofertanti 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone au ajuns deja la sediul ANCOM din strada Lucian Blaga numarul 4 unde au loc rundele primare in aceasta licitatie. Rezultatele finale urmeaza sa fie anuntate in cursul lunii octombrie.

Actualul sediu al ANCOMFoto: ANCOM
  • HotNews.ro a oferit detalii de la acest eveniment

Ora 16:42ANCOM a anuntat luni ca in prima zi a licitatiei de spectru organizata pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz s-au desfasurat doua runde primare si avand in vedere ca cererea depaseste oferta in cel putin una dintre categorii, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va organiza marti, 11 septembrie, o noua serie de runde primare.

Ora 16:30 Alexandru Ghita, la plecarea din sediul ANCOM: "In momentul in care am parasit sediul licitatiei, impresia a fost ca vor mai fi si alte runde in zilele urmatoare". Acesta nu a dorit sa faca alte declaratii in conditiile in care procedura licitatiei este confidentiala.

Ora 16:08 Oficialii celor cinci ofertanti au parasit sediul ANCOM

Ioan Bendei, membru executiv al boardului RCS&RDS

Ioan Bendei, membru executiv al boardului RCS&RDS

Foto: Hotnews

Ora 14.25: Adrian Ionescu, manager reglementare la Cosmote Romania, a iesit si el pentru scurt timp din sediul ANCOM. A refuzat sa faca declaratii despre licitatie

Dorin Odiatiu

Dorin Odiatiu

Foto: Hotnews

Ora 13.50: Dorin Odiatiu, director marketing Orange Romania, a iesit temporar din sediul ANCOM, unde are loc licitatia. A spus ca licitatia e in plin proces de desfasurare, detaliile discutiilor fiind confidentiale

Cum se va desfasura licitatia:

Potrivit autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), in prima runda primara pretul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitatie de ANCOM va fi egal cu pretul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat sa depuna o oferta indicand numarul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreste sa liciteze. La incheierea fiecarei runde primare se centralizeaza toate ofertele primite, iar daca in runda respectiva cererea depaseste numarul de blocuri de frecvente disponibile in una sau mai multe categorii, se organizeaza o noua runda primara. In cazul in care se vor organiza mai multe runde primare, pretul pentru un bloc in benzile in care exista cerere excedentara va fi crescut si comunicat ofertantilor. Rundele primare se incheie dupa o runda in care cererea de blocuri nu mai depaseste numarul de blocuri de frecvente disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.

Dupa rundele primare, licitatia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare daca in urma rundelor primare raman blocuri de frecvente nealocate si se va incheia cu runda de alocare in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda.

ANCOM scoate la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani. Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.

In cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in marea lor majoritate folosite in prezent de Orange si Vodafone.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1800 MHz.