Luni, 17 septembrie, reprezentantii tuturor celor cinci ofertanti in cea mai mare licitatie de telefonie mobila din istorie s-au prezentat in ultima runda suplimentara pentru a depune oferte pentru blocurile de frecvente neadjudecate inca. Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone. In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.

Foto:

Luni 17 septembrie, primii care s-au prezentat in jurul orei 08:54 la sediul ANCOM din strada Lucian Blaga numarul 4 unde are loc licitatia au fost oficialii RCS&RDS, in frunte cu Ioan Bendei si Valentin Popoviciu.

In jurul orei 9:15 au sosit oficialii Cosmote Romania, printre care Adrian Ionescu, directorul pe probleme de reglementare din cadrul companiei, si reprezentantul 2K Telecom. Reprezentantii Orange Romania, in frunte cu Dorin Odiatiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director in cadrul companiei.

Ultimii sositi, in jurul orei 9:49, au fost oficialii Vodafone Romania.

Dupa trei runde primare ale licitatiei in care pretul a crescut pana cand cererea de blocuri nu a mai depasit numarul de frecvente disponibile, pentru toate categoriile de blocuri scoase la licitatie, ANCOM a anuntat ca procedura continua cu organizarea de runde suplimentare, intrucat exista blocuri de frecvente neadjudecate. Prima runda suplimentara din cele maxim doua posibile s-a organizat vineri, 14 septembrie, iar luni 17 septembrie a inceput ultima dintre aceste runde.

Conform informatiilor ANCOM, "la rundele suplimentare pot participa toti ofertantii, indiferent daca au obtinut sau nu blocuri de frecvente in urma rundelor primare, fiind insa aplicabile limitarile privind dobandirea drepturilor de utilizare a spectrului. In fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta in care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri neadjudecate, precum si suma pe care este dispus sa o achite pentru achizitionarea unui asemenea pachet.

In urma rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele castigatoare pentru blocurile ramase neadjudecate dupa rundele primare, ofertantii castigatori, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia. Licitatia se va incheia cu runda de alocare in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda.

Despre runda de alocare

Daca in rundele anterioare ofertantii au licitat pentru blocuri abstracte de frecvente (fara localizare in banda de frecventa), in aceasta runda se stabileste pozitia fiecarui bloc in banda. Si in aceasta runda, se pot face oferte financiare nominale, daca mai multi ofertanti castigatori doresc un anumit plasament in banda al blocurilor castigate.

  • UPDATE ANCOM: Vineri incep rundele de alocare a spectrului pentru castigatorii licitatiei, in care acestia liciteaza pentru locul dorit in benzile adjudecate

ANCOM a anuntat luni, in jurul orei 14:10, ca s-a incheiat si ultima runda suplimentara a licitatiei de spectru pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz, fiind astfel determinati ofertantii castigatori, blocurile generice castigate de fiecare, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia si ca vineri, 21 septembrie 2012 si luni, 24 septembrie 2012, se vor organiza cele 7 runde de alocare, cate una pentru fiecare categorie de frecvente.

In rundele de alocare se va stabili pozitia fiecarui bloc castigat in banda. Rundele primare si cele suplimentare au permis determinarea numarului de blocuri generice pe care ofertantii castigatori le-au castigat in fiecare categorie, precum si preturile de baza ale blocurilor de frecvente respective, dar nu si frecventele specifice care vor fi alocate ofertantilor castigatori. Rundele de alocare urmaresc definirea modului in care frecventele concrete vor fi repartizate intre castigatori, iar obtinerea pozitiilor preferate in fiecare banda de frecvente se va realiza in urma oferirii unor sume suplimentare de catre participantii la licitatie.

Fiecare ofertant care a castigat blocuri de frecvente in rundele primare si suplimentare isi va exprima preferintele, pe baza unei liste de optiuni predefinite furnizate de Comisie. Astfel, fiecare ofertant castigator are posibilitatea de a depune o oferta in care sa indice suma pe care este dispus s-o achite pentru alocarea preferata de frecvente in fiecare banda, in plus fata de pretul de baza total determinat in urma rundelor primare si/sau suplimentare. Castigatorii care nu au preferinte in ceea ce priveste alocarea de frecvente nu trebuie sa depuna o oferta. Toti ofertantii care au castigat doua sau mai multe blocuri din aceeasi categorie vor primi frecvente adiacente in banda respectiva de frecvente.

Combinatia de oferte de alocare valabile depuse care are cea mai mare valoare totala dintre toate combinatiile posibile va fi declarata castigatoare. In cazul in care mai multe combinatii de oferte de alocare valabile au valoarea cea mai mare egala, Comisia va selecta una dintre combinatii prin tragere la sorti.

Importanta acestei licitatiieste data de faptul ca se realoca practic spectrul deja utilizat in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN), care sunt asteptate pentru servicii 4G.

Mai mult, RCS&RDS a anuntat deja ca doreste sa liciteze pentru o parte din spectrul de 900 MHz, avertizand ca a fost vaduvita pana acum de o reglementare UE prin care cei trei operatori de mai sus au primit dreptul de a utiliza spectrul de 900 MHz pentru 3G (in 2010).

Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz are un pret minim de 35 de milioane de euro, iar cel din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro si vorbim de zeci de blocuri.

In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.