​ZTE Corp., al doilea mare producator de echipamente de telecomunicatii din China, va lansa un nou sistem de operare pentru telefoanele de tip smartphone, impreuna cu Mozilla, dezvoltatorul browser-ului de internet Firefox, informeaza Bloomberg. Noul sistem de operare va fi disponibil in ultimul trimestru din acest an, a declarat miercuri He Shiyou, vicepresedintele ZTE, adaugand: 'Nu ne vom baza numai pe un sistem de operare'.

Smartphone ZTEFoto: ZTE

ZTE foloseste platforma de operare Google/Android pe aproape 90% din telefoanele de tip smartphone pe care le produce, restul terminalelor avand la baza sistemul de operare Windows Phone al Microsoft.

Provocarile cu care se va confrunta ZTE in incercarea de a crea un sistem de operare care sa concureze cu Android/Google, Windows Phone/Microsoft sau iOS/Apple vor fi considerabile, tinand cont si de faptul ca va trebui sa castige o comunitate de dezvoltatori de aplicatii si jocuri pentru noua platforma de operare, iar unii analisti citati de Bloomberg, precum Pierre Ferragu, de la Sanford C. Bernstein & Co, sustin ca este "o strategie nerealista".

Mozilla a anuntat in vara lui 2011 ca lucreaza la telefoane cu propriul sistem de operare, iar in primavara acestui an Gary Kovacs, CEO al Mozilla, a spus ca primul telefon cu sistem de operare dezvoltat de companie va fi lansat in Brazilia prin operatorul Telefonica Vivo care deserveste 90 de milioane de clienti. Potrivit blogului tehnologic Engadget, primul smartphone care va folosi un sistem de operare realizat de Mozilla urmeaza a fi lansat pe piata la final de 2012 sau inceput de 2013.